BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53

Engellilerde cinsellik

Ağır düzeyde algı ve öğrenme sürecindeki engelli çocukların rehberi siz olmalı, hatta mastürbasyon eğitimi sizin kontrolünüzde gerçekleştirmelidir.

Bu kavram her ne kadar engel kelimesi arkasına saklansa da aslında ergenlik12- 21 yaş arasında evrensel bir kavramdır. Yani kimyasal hormon bombalarına herkes kadar onlarda maruz kalıyorlar. Ancak bu durumun davranış ya da yaşantı olarak ifade edilişinde kendine has farklılıklar gözlenebilmektedir. Zihinsel gelişimlerinde farklılık vardır ancak bedensel yani cinsel gelişim çizgileri tüm insanlarda neyse onlar içinde aynıdır.

Siz ne kadar bilinçliyseniz o kadar süreci daha rahat atlatırsınız, ancak durum engellilik yani problem, zihinsel olduğunda durum biraz daha karmaşık hal alır.

Sizin koruma duygunuz daha abartı ya da ihtimal vermeyen anlayışınız onun ergenlik ve cinsel yaşamını daha farklı etkileyecektir.

Diğer çocuğunuzun gizli saklı kendi içinde yaşadığı ve büyüttüğü ergenlik serüvenini tüm ailecek yaşamak ya da şahit olmak durumunda kalabilirsiniz ki yine bu durum engel ve engelin derecesine göre farklılıklar göstermektedir.

Örneğin otistik bir çocukta dürtü kontrol sorunu varsa ve cinsel istek duyuyorsa buna tepki yine kültür ya da aile yapısının etken özellikleri tepkinizin şeklini belirleyecektir. Bazı aileler bu durumu yasaklayarak dikkati dağıtma yoluna giderken bazı ailelerin çocuğuna rahatlama odaları tahsis edebilmekte, sevgili olup flört yapması için gerekli ortam ya da koşulları gözlemlemekteyiz.

Ağır düzeyde algı ve öğrenme sürecindeki engelli çocukların rehberi siz olmalı hatta mastürbasyon eğitimi sizin kontrolünüzde gerçekleştirmelidir.

Bu konuda maalesef ebeveynler çocukları kadar hem istekli değiller hem de yeterince cesaretleri yoktur. Sosyal baskı, güven sorunu, maalesef çocuklarımızın hayalini kurdukları mutlu son bir türlü gelmiyor.

Evlilik olayı sembolik çocuklar için değil akrabalar için yapılan oyundan öteye gitmiyor, oysaki onlar ciddi ve oyun oynamıyorlar.

Gerçekten sevip hatta çocuk yapmak istiyorlar. Tabi bu gurup hafif etkilenmiş zihinsel engel gurubudur.

Cinsel istismarların bol ca yaşandığı gerçeği dünya olduğu kadar ülkemi zinde utancıdır. Sorun hem sosyal hem de toplumsal dejenerasyonun görünen yüzüdür. Bu konuda gençlerin eğitilip muhtemel istismarlara karşı sizi anlamaya başladığını düşündüğünüz andan itibaren anlatmalı, etrafında bir dairelerden oluşan bölgeler oluşturmalısınız.

İlk halka sizsiniz yani aile, dokunabilir öpülebilir

İkinci halka: akrabalar. Sarılır öper, elinden tutar

Üçün cü halka tanıdıklar komşular: arkadaşlar, tokalaşır

Dördüncü halka: tanımadıkları: uzaktan tebessüm,

Biraz katı oldu farkındayım ancak, bu durum yalnızken gencin uygulayacağı yaklaşımıdır, sizin yanınızdayken içinde bulunduğunuz toplumun yapısına göre yapılandırılabilir

Zor konuştuğumuz cinselliğin engelli gençlerle kolaylaştırarak sade, kararlı ve yapıcı bir tutumla rehber olabilmek gerekli, öğreneceği her şeyi sizden ya da güveneceği bir yakınından öğrenmeli, sizin de onun cinsel açıdan sağlıklı biri olduğunu bilip ona göre davranmanız gerekmektedir. Kısacası sorunsuz olan bu yanını bırakın yaşasınlar, çünkü onlarında mutlu olmalı, sizin tabularınız ona engel olmamalı.

Bu konuda devletin ivedilikle konuya el atıp gerekli maddi desteği vermeli, mevzuatı çıkarıp artık yetişkin olmuş zihinsel engelli bireylerin anayasal olarak hak ettikleri duygusal ve fiziksel mutluluklarına, insan olma gereği yaşamsal, doğal isteklerine kavuşmalarına imkân sağlamalıdır.