BIST 9.709
DOLAR 32,51
EURO 34,81
ALTIN 2.428,09

Elektrikli RENAULT TWiZY Sürüş İzlenimleri

Twizy yüzde yüz elektrikli. Twizy’nin ön kısmında bulunan ve 3 metre uzayabilen kablosuyla herhangi bir 220 V prizde, 3.5 saatte şarj edebiliyorsunuz. Üstelik bu faturaya yaklaşık 2.5 TL gibi bir rakam olarak yansıyor.

Geleceğin otomobillerine gittikçe yaklaşıyoruz. Eskiden filmlerde izlediğimiz birçok fütüristik tasarımı şu an trafikte görmek mümkün. Bunların arasında bence en sevimli olanı ise Renault’un elektrikli modeli Twizy.

Twizy aslında otomobil değil, ruhsatta motosiklet olarak geçiyor. Ancak B sınıfı ve yeni düzenlemeyle verilecek B1 sınıfı ehliyet sahipleri Twizy kullanabilecekler.  Ruhsatta motosiklet olarak geçiyor geçmesine ama Twizy motosiklette değil. Genel olarak dört tekerlekli bisiklet ve motosiklere verilen ismiyle Quadrocycle.

Ama ben minik bir otomobil demeyi tercih ediyorum. Twizy yüzde yüz elektrikli. Twizy’nin ön kısmında bulunan ve 3 metre uzayabilen kablosuyla herhangi bir 220 V prizde 3.5 saatte şarj edebiliyorsunuz. Üstelik bu faturaya yaklaşık 2.5 TL gibi bir rakam olarak yansıyor.(Aralık 2015 fiyatlarına göre vergi vs eklenmeden verilmiş yaklaşık fiyattır.)

Dolu batarya ile 100 km menziliniz var. Ancak kullanıma göre biraz kısalabiliyor. Trafikte endişe etmenize gerek yok yani frene basınca kendisini çok minik bir miktarda olsa reşarj ediyor. Şu anki şartlarda 2.5 tl ile 100 km mesafe gidebilmek ve bunu çevreyi hiç kirletmeden yapabilmek otomobilin size verdiği enerjiyi katlıyor diyebilirim. Twizy otomatik gösterge ekranında kalan menzilinizi görebiliyorsunuz. Ekranda birde sürüşe hazır olduğunu gösteren ‘GO’ uyarısının yanıyor olması gerekiyor. Araç çalışırken hiç ses çıkarmadığı için gitmeye hazır olduğunuzu buradan anlıyorsunuz. Direksiyonun iki yanında biri kilitli olan torpido gözleri bulunuyor.

Twizy 2 kişilik yani sürüşlerinizi bir misafirinizle paylaşabilirsiniz. Ancak emin olun misafir sıranız çok uzun olacak. Önlü arkalı bir oturma düzeni var, böyle bir araç için oldukça rahat olduğunu söyleyebilirim arkada ve önde emniyet kemeri var ayrıca önce sürücü için airbag bulunuyor. Ancak arka kısım biraz rüzgar alıyor yani otomobili benim yaptığım gibi soğuk havada kullanacaksanız misafir almamanızda fayda var. Ön tarafta sakin bir sonbahar havası varken arka tarafta Sibirya soğukları olabiliyor. Otomobilin en sevimli yanlarından biride kapılarının kelebek kanadı şeklinde yukarıya doğru açılması. Sevimliliğine sevimlilik katan bu haliyle ondan uzaklaşmak istemeyebiliyor insan. Muhtemelen gözünüzün önünden ayırmak istemeyecek şekilde park yeri arayacaksınız. Araçta cam yok ama dilerseniz esnek plastikten yapılmış 5 dakikada takılıp çıkarılabilen pencere sayesinde yağmur ve rüzgardan korunabilirsiniz.13” jantlarla birlikte otomobili rengarenk kişiselleştirebiliyorsunuz.

Minik otomobilde 17 beygir güç üreten elektrikli motor bulunuyor, otomatik vitesli Twizy maksimum 80 km hıza ulaşıyor. Bu şekilde 100 km menzile sahip olan Twizy 0 dan 45 km hıza 6.1 saniyede ulaşıyor. Twizy metalik boya, Bluetooth audio kit,renkli kişiselleştirme ve renkli 13” jantlar dahil 14.400 euro.

Şimdi gelelim kullanıma, ben otomobili şehir içinde kullanmak yanında Tem otoyolunu da kullanarak birazda şehir dışı sayılabilecek yollara çıktım. Kesinlikle yol tutuşu, dengesi, seri oluşuyla beni çok şaşırttı. Yani boyuna bakıp küçümsemeyin abilerinden aşağı kalır bir ulaşım aracı değil. İstediğim her yere ulaştım gittiğim yerlerde kısa süreli şarj ile tüm gün seyahat halinde olabildim. Ancak Twizy kullanacaksanız aşırı ilgiyi göze almanız gerekecek. Trafikte sizi gören herkes gülümseyecek daha önce neden trafikte strese girdiğinizi şaşkınlıkla sorgulayabilirsiniz. Tüm sürücülerin aslında ne kadar mutlu göründüğünü düşüneceksiniz. Birde herkes size yol verecek önlerine geçinde daha rahat Twizy’i incelesinler diye. Cam olmadığı için iletişime açık olduğunuzu varsayan herkes size “Bu nedir?” “Arabamı bu?” “Kaç para?” gibi soruları kocaman gülümseyerek soracak. Gizli gizli bazen de açık açık fotoğraflarınız çekilecek, çocuklar size alkışlayacak yada el sallayacak onların gözünden kaçmak mümkün olmayacak, yani Twizy sadece sizi değil görenleri de mutlu edecek.

Şehir içinde ve tatil yörelerinde kış şartları dışında kullanılabilecek en eğlenceli ve çevreci alternatif olduğunu söyleyebilirim.