BIST 9.645
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.409,74
HABER /  EKONOMİ

Ekonomi için kritik veri açıkladı! Sanayi üretimi arttı mı azaldı mı?.

Ekonomik göstergeler için kritik veri açıklandı. Sanayi üretimi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 arttı, bir önceki aya göre yüzde 1,6 azaldı...

Abone ol

Sanayi üretimi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 arttı, bir önceki aya göre yüzde 1,6 azaldı. Sanayi üretimi Mayıs'ta aylık yüzde 1,6 azaldı, yıllık yüzde 6.4 arttı... Beklenti aylık yüzde 0.9, yıllık yüzde 5.9 artıştı... Önceki ayın verisi aylık yüzde 0.9'dan yüzde 1'e, yıllık yüzde 6.2'den yüzde 6.3'e revize edildi...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise mayısta bir önceki aya kıyasla yüzde 1,6 azaldı. 

BEKLENTİLER NE YÖNDEYDİ?.. AA Finans Sanayi Üretimi Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, mayısta arındırılmamış sanayi üretim endeksinin geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 5,2 artacağını öngörmüştü. Ekonomistler, söz konusu ayda takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yıllık bazda yüzde 5,4 artacağını, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise aylık bazda 1,1 gerileyeceğini tahmin etmişti.

Ekonomistlerin arındırılmamış sanayi üretimi endeksine ilişkin beklentileri yüzde 3,9 ile yüzde 7,2 aralığında yer alıyordu. TÜİK verilerine göre, sanayi üretim endekslerinin takvim etkisinden arındırılmış yıllık değişim oranları şöyle: