BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,68
ALTIN 2.522,41

Eğitimci İbrahim Taşel’den, velilere tavsiyeler var…

Okul seçmek, çok zor bir görev ve sorumluluk…

GÜNCEL/SANATÇILAR: "Seçim kararı alınınca; "Hükümet tapusuz yapı mağduriyetine karşı harekete geçti. 16 milyon taşınmaza Yapı Kayıt Belgesi verilmesi için düzenleme yapılıyor. 1 hafta içinde Meclis’e gelecek, cüzi bir ücret karşılığı kayıt altına alınacak, kavga bitecek” Gerçekten geç kalmış bir çalışma…

Ancak, sayıları milyon değil, 2500’ü bulan Devlet  Sanatçıları  adına  bir kez daha rica ediyoruz…

Yıllardır sakıza dönen, "Sanatçıların özlük hakları" çözülsün artık…Devlette, isim değişir ama adalet/hak değişmez…Yanlışları düzeltmek yenilerin görevidir.

Seçime giderken, AK Parti/Hükümet ;şu iki  konuyu çözerek,  sanatta başarılı olsa  bari!;

1/Yeni YÖK; 1987'de çıkardığı 2809 http://Sy.kan.ge çici http://10.md . göre sanatçılara eksik verdiği “unvan hakkını”, acilen iade etmeli.. Zaten; kimi rahmetli oldu, kimi emekli oldu, az sayıda sanatçı kaldı. Bir yönetmeliğe bakıyor...

2/ Devlet Topluluklarında ve Konservatuarlarda ( TİP) çalışan sanatçıların göstergeleri 6100/6400 olmalı ve ikramiyeler maaşa katılarak, ikramiyelerin 5-6 ay geç ödenmesine, sanatçıların emeklilikte  madden mağdur olmasına  son verilmeli. Sadece  (TRT gibi), yönetmelik değişecek? Çok mu zor?..

Veya; siyaset bu kadar mı sanattan uzak?!..

Eğitim zor iş!..

Eğitim zor iş…Torunum Elif Ada, Ekimde 4 yaşına girecek, harıl harıl okul arıyorlar. Her gün bir okulu ziyaret var; yemekten-eğitime- güvenliğe-yabancı dile v.b. kadar kontrol ediyorlar.  Ücretler de birbirini tutmuyor, 20-35.000 arası dolaşıyor. Her gün ana okullarında, servislerde  yaşanan rezaletleri dinliyor, okuyor, moraller  bozuluyor.

“Çocuklara meclisinde ve mescidinde daima yer ayıran Allah Resûlü (s.a.s), onlara değer vermiş, “geleceğin yetişkini” gözüyle bakmış ve haklarını korumuştur. Zira çocuk, Kur’an’ın ifadesiyle “dünya hayatının süsü” (Kehf, 18/46.), Peygamber Efendimizin diliyle de, kişinin amel defterini açık tutacak iyilik kaynağıdır. (Müslim, Vasiye, 14.) Çocuk, evin bereketi, ailenin umudu, toplumun geleceğidir. “Rabbim! Bana katından temiz bir nesil ihsan et.” (Âl-i İmrân 3/38.4) diye edilen duaların cevabı, ilâhî ikramın adıdır.”(20 Nisan 2018,Cuma Hutbesi’nden)

Neden böyle bir ülke olduk?

Neden manevi dünyamız yıkılıyor? Hepimizin Allah’a, birbirimize ve çevremize karşı sorumlulukları vardır. En önemli sorumluluklarımızdan biri de çocuklarımıza karşı olandır. “Çocuğunun senin üzerinde hakkı vardır.” (Müslim, Sıyâm, 183.)

Neden, daha fazla kazanalım diye, kurallar  yıkılıyor?

Neden, çalışanlara;  mobbing, taciz, dövme, dayak v.b. artıyor?

Neden, son yıllarda çocuklar cinsel istismara alet ediliyor?

Yaptırımlar mı eksik ya da  uygulanmıyor mu?

Eğitim bir ülkenin olmazsa olmazı…

Bizler de,  ülkemize; “saygılı, sevgi dolu, alanında uzman, konuşmasını bilen, hitabeti yüksek, iyi çalan, güzel söyleyen gençleri yetiştirmek” için uğraş veriyoruz.

Eğitimci İbrahim Taşel,  seçim tüyoları vermiş, gelin birlikte değerlendirelim;

N.Çakmakçı (Hürriyet/02.03.2018) köşesinde yazmış: “İbrahim Taşel, yaklaşık 40 yıllık eğitimci. TÖDER ve Final Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı. 450 eğitim kurumunda 14 bin çalışanı ve 200 bin öğrencisi var. İstanbul Ticaret Odası Eğitim Komitesi Başkanlığı’nı da yürüten Taşel, dün neredeyse tüm özel okul sektörü temsilcilerini bir araya topladı………………" 

İbrahim Taşel’in okul arayışında olan velilere 10 okul seçim tüyosu ise şöyle:
1) Okulun kurucularının eğitimle ilişkisini ve kuruluş felsefesini inceleyin.

AY: Ne kadar doğru...Eğitimcilik bir insanın içine girdi mi, para kazanmak sonradan gelir. Ben, bunu (rahmetli) eğitimci İbrahim Arıkan’da görmüştüm. MEF Okulları ve MEF Üniversitesi böyle doğdu. Yıllardır onunla çalışan, yeğeni  Nazmi Arıkan, en iyi/başarılı  dershanecilikten sonra değişimle birlikte,  Fen Bilimleri Kolejleri ile bu bayrağı devam ettirmekte. Bir kurum; kuruluş felsefesini bilmeyen öğretmenlerle başarıya ulaşılamaz. Öğretmen; eğitimin  bir bayrak yarışı olduğunu, para kazandığı kuruluşun en iyi olmasından kendisine ve ülkesine yarar geleceğini bilmelidir.
2) Akademik başarısını dikkate alın.

AY: Elbette, verilen eğitimin çıktıları, mezunlarıdır. Mezunların hangi okulları kazandığı çok önemlidir. Diyebilirsiniz ki, özel ders alanlar da var. Ancak, çevremde bazı okullarda okuyan öğrenciler, hiç ek ders almadan, okul eğitimi ile çok başarılı üniversiteleri kazanıyorlar. Teyzemin vefatı nedeniyle Pazar günü, Orhangazi’deydim.Yandaki daireye girdik, teyzemlerin kiracısıymış, ama sağolsun oğlu gibi her şeye yetişiyormuş ev sahibi. Mesleği,  tır şoförlüğü. Akademisyen birkaç kişi ile söz açılınca, lise son sınıftaki oğlu devreye girdi; sorularla, anlatımıyla, gençlerin şu andaki durumlarını, çalışmadıklarını v.b. anlattı. Biz, babasına; “maşallah, bu çocuk şimdiden karar vermiş, bundan ekmek yersin ve başarılı bir genç olur” dedik. Bizde memnun olduk, genç ve ailesi de memnun oldu. Eğitim böyle bir şey, insanın içinde olacak.İçinde olmayan şeyi, isteseniz de ortaya çıkaramazsınız…
3) Spor, sanat ve kültür alanlarındaki başarısına mutlaka bakın.

AY: Yıllardır mesajım şudur: Hangi meslekte olursanız olun, sanat veya sporla uğraşmalısınız. Bu, kişiye sosyalleşmeyi, sorgulamayı, sistemleşmeyi, düzeni, birlikteliği v.b. getirir. Konserlerde sadece izleyici olmayın, alkış tutmayın. Statlarda sadece bağıran olmayın.Alana inin, kendinizi gösterin.  O nedenle; eğer kurum, bu dallara önem veriyor, okulda yetenekli öğrencilere kurslar açıyor, yarışmalara sokuyor, değerlendiriyorsa “hiç düşünmeyiniz”  derim.
4) Yetiştirdiği öğrencilerin kişilik gelişimini izleyin.

AY: Kişilik gelişmesi bizde çok zor olan bir şey. Bir göreve getirilince etrafını satan, unutan/harcayan/yukarıdan bakanlar o kadar çok ki!... Sözlüklerde; “kişiye, insana yakışacak tutum ve davranış.” Yazar. Yani, önce insan olacaksın ki, kişilik gelişsin!...Unutmayalım ki; “Hiçbir anne baba, çocuğuna güzel terbiyeden daha kıymetli bir bağışta bulunmamıştır." (Tirmizî, Birr, 33; İbn Hanbel, IV, 77.)

5) Öğrenciye değerler kazandırma konusundaki becerisini araştırın.

AY: Her ülkenin, kendine özgü değerleri vardır ve bunları istisnasız öğrenmek, kabullenmek ve saygı duymak zorundadır. Bu da öğretmenin birikimi ile doğru orantılıdır.
6) Okulun fiziki yapısı ve sosyal imkânlarını görün.

AY: Önemli, pas geçmemek lazım.
7) Öğrencilerin sağlığını ilgilendiren servis, yemek, güvenlik gibi yan hizmetlerini iyi sorgulayın.

AY: Okullarımızın en büyük eksiği. Kantinlerin kontrolsüzlüğü, yiyeceklerin tazeliği, temizliği, hijyenlik, dışarıdan/içeriden olabilecek her türlü olaya karşı güvenlik, binaların yangın merdivenleri olması, tuvaletlerin temizliği v.b. çok önemli. Yönetmeliklere rağmen, maalesef olumsuz vakaları hep duyuyoruz.
8) Mezunlar Derneği mensuplarını yani okulun lobi gücünü irdeleyin.

AY: Mezunlar dernekleri, okulda okuyanlarla mezunları bir araya getiren, tanıştıran, sosyal faaliyetler yapan yan kuruluşlardır. Okul Aile Birlikleri, Dernek ve idare güç birliği içinde çalışmalıdır.
9) Yabancı dil eğitimi hakkında iyi bilgi alın.

AY: Günümüzde yabancı dilin önemi çok büyük. İngilizce yanında Rusça, İspanyolca ve Çince’de ilerlemeler var. Ezbere dayanmayan, konuşma ve anlamaya yönelik  “yabancı dil öğretimi” yapan okul tercih edilmelidir.
10) Eğitim öğretim kadrosu ve en önemlisi öğretmen kalitesinin kişilik ve bilgi birikimini mutlaka soruşturun.

AY: Okulun temel taşlarıdır, elbette; kalite, bilgi birikimi ve kişilik aranmalıdır. Öğretmen; örnek ve  öğreten gibi olmalıdır. Devlet okullarındaki öğretmenlerle, özel okullardaki öğretmenlerin farkını görmek bizleri üzmektedir.

SON SÖZ: Cumhurbaşkanımız doğru bir tespit yaparak; “eğitimde/sanatta başarılı olamadık”  demektedir. Sürekli sistemle oynamaktan vazgeçilmeli,  eğitimde FİN Eğitim modeli örnek alınmalıdır.

NOT: 25.İstanbul Türk Müziği Festivali devam ediyor. Cumartesi; Avcılar Barış Manço Kültür Merkezi, Pazar; Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi(19.30), Ataşehir Mustafa Saffet Kültür Merkezi (20.00), Bakırköy Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi'ndeyiz. (19.30) Bekliyoruz...