BIST 9.140
DOLAR 32,38
EURO 35,04
ALTIN 2.326,58

Ege güzellerini hiç böyle görmediniz

İnternet haber Seyahat Uzmanı, tatilin ayaklı Google’ı Alper Tekbaş bir belgesel tadında koyların, antik kentlerin, yolların, köylerin arasında bir film şeridi edasında geçen büyülü bir Ege yolculuğunda…

Kah bir kervan sarayın bahçesinde konuk, kahta bir Pazarda Ege insanıyla iç içe …

Fethiye den Tire’ye uzanan bir yolculuğun ilginç paylaşımları.



Fethiye de sabahın ilk ışıklarıyla birlikte dağların arasından kıvrılarak, bölgenin alternatif kış sporları merkezi Eren Dağını geride bırakarak Eşen vadisi üzerine kurulmuş olan tarihi Likya topraklarına ulaşıp hemen soluğu Tlos Harabelerinde aldım.Çıralı Yanartaşta khimera canavarını yenmeyi başaran Bellerophontes ‘e ait ünlü Pegasussun tapınak, Likya tipi mezar anıtı ve Osmanlı dönemine ait tüm ovaya hakim kalenin hemen çevresine odaklanmış Akrapol Hamam ve Palestra ve Roma dönemi surlarıyla çevrilmiş belli belirsiz ayakta kalmayı başarmış kalıntılar Likya bölgesinin en eski yerleşim topraklarında farklı şeyleri çağrıştırıyor zihnimde. Ne yazık ki tiyatro günden güne yıkık harabe görünümünde ciddi bir restorasyon ve onarım çalışmasıyla daha fazla ziyan olmadan ayağa kaldırılmalı diye düşünüyorum ve yaka köye doğru tırmanışa geçtim. Fethiye ve kaştan gelen jeep safari turlarının ve bölgeye gelen ziyaretçilerinin doğayla buluştuğu bu noktada bir çay molası verip tandır ekmeği ve alabalık yedikten sonra yurdumuzda bir çok yerde sıkça görülen Kadıköy üzerinden Saklıkent kanyonuna ulaştım.




Saklıkentin Sadık Bekçisi Cahip

Eşen Çayının gürül gürül sularıyla dar ve derin bir kanyonun bütünleştiği Saklıkent Kanyonunun yaz, kış gönüllü bir bekçisi Cahip.
Yıllarca saklı kente yolu düşen bir çok arabayı uğurladı herkes çekildi

Cahip hiç vazgeçmedi.

Sağır ve dilsiz ama kalbiyle duyacak ve konuşacak kadar hisli hele birde asker selamını verirse Cahib’i hiç unutamazsınız.



Saklı kent kanyonu her zaman olduğu gibi yine müthiş ilgi odağı.kanyona ulaşmak için tahta iskelede sırayla ilerleyen tatilciler bir yanda , yaklaşık 18 kmlik Muğla –Antalya sınırını belirleyen kanyonun sularını aşıp ileriye doğru ilerlemeye çalışanlar diğer yanda hepsi saklı kentte .

Likya Birliğinin Başkentine Bir Adım



Tarihin En Kahraman ve Onurlu Tanıkları ev Sahipliği Yapıyor Xantos ta …

Brhitsh Museum’un ilgi odağı olan Nereitler anıtının ve Harpialar anıtının, gerçek Xantos ışık ülkesi Likyanın vazgeçilmez bir parçası Antik Tiyatronun sütunlarında otururken Xhantos yazısının dizelerini yüksek sesle okuyorum,

Biz ki anılarımızın,
Kadınlarımızın,
Ve ölülerimizin uğruna
Biz ki onurumuz ve özgürlüğümüz uğruna,
Toplu ölümleri yeğleyen bu toprağın insanları
Bir ateş bıraktık geride
Hiç sönmeyen ve sönmeyecek olan…


Troya savaşlarının kahramanları,Perslerin korkusuz rakipleri Roma komutanlarına sende mi Brutus dedirten Romalı ünlü komutan Antonius’un onarımı için çalıştığı büyük imparator İskenderin hayranlıkla örnek gösterdiği bu halk kısa ve öz olarak sen doğduğunda herkes güldü, öyle bir yaşam yaşa ki öldüğünde herkes gözyaşına boğulsun diye kendi deyimleriyle ifade ettikleri tarihin unutulmaz tanıkları.

Xantos ta bir balayı çifti



Ayşegül ve Mehmet örnek çifti telaşlı geçen düğün töreninin ardından büyük bir heyecanla ve değişik bir tatil anlayışıyla bir otelde balayı yapmak yerine Perge den Xanthos’a uzanan bir geziyle balayı sevincini tarihin en önemli kalıntıları olmuş kentlerle bütünleştirerek anlamlı bir balayı turuna çıkmışlar.

Fethiye şehir merkezinde bir tiyatro

Telmessos Antik tiyatrosu Fethiye’nin ismini aldığı Teyyareci Fethi Bey anıtının hemen arkasında şehirle iç içe geçmiş , yeteri kadar değeri biliniyor mu diye düşünüyorum çünkü Fethiye yat limana bir adım kadar yakın bu tiyatro ne yazık ki bira şişesi kırıklarıyla tarihin
hiçte değerini kavrayamamış ve kültürümüze sahip çıkamayan insanların demlenme yeri olmuş…



Fethiye Geceleri Pashayla Güzel



Telmessos’ta Değil Paspatur da ki Eğlence Merkezlerinde Eğlenin.

Fethiye gecelerinin vazgeçilmez ses sanatçısı Pasha Mango barı, altlı üstlü hınca hınç doldurmuş tatilcileri coşturup davullarla alaylarla Fethiye sokaklarına taşıyor.

Tatilciler adeta eğlenceye doymak bilmiyor.



Fethiye Göcek Koylarında Bir Gün

Murat Kaptan engin denizlere yelken açarak dümeninin başına geçti. Fethiye yat limanından sabah 10.35 te demir aldık . arkamızda şehrin yüksek noktasındaki Amintas Kral Mezarları ve Fethiye Kalesi, Apollonun güneşiyle uğurladı bizi seyriniz açık olsun selametle gidin selametle gelin.
Letonya yarım adasının önünden geçerken fenerli burundaki deniz kızı bir yanda karşı taraftaysa Fethiye de 13 km uzunluğundaki koca Çalış Plajı, Caretta Caretta kaplumbağalarının şu an sahile yumurta bıraktıklarının bilinciyle korunduklarını biliyormuydunuz?

Baba Dağ Mendos ve Eren Dağları tüm heybetiyle denizi sarıyordu.

Şovalye Adası

Eski adi Marki Meyri sonra Şovalye Adası olan şehri korumak için üs olarak kullanılan bu ada Adnan kahveci , Adnan Başer Kafaoğlu gibi bir çok önemli simanın tercihi olurken, Arap Şehlerinin zırhlı elektronik donanımlı villası dikkatleri çekiyor.

Şimdiki durağımız güllük ağaçlarıyla kaplı Kara Kum Plajı, denizle bulaşma zamanı doyasıya bir yüzme keyfi, gecenin yorgunluğu denizin uyanışı oluyor.



Rotamız Göcek Adası

Bir çok ünlü iş adamı ve sanatçının samyeliyle karışık esen rüzgarıyla kahvaltısını yaptığı gün batımlarında dinlendiği Göceğe sınrlı sayıda tekneler alınıyor bizde şanslıyız bu teknelerin arasında çünkü bizde varız.
Şarkının sözleri bilindik, herkesin var bir hikayesi gidenleri var kalanları var … Aynı rüzgara vurgun iki yelken, derken rüzgar çıkıyor yelkenler açılıyor gerçekten kimseyi görmüyor gözüm her yanım masmavi deniz…



Tuana tatil köyü karşımızda,kızıl ada önümüzde muhteşem koylarıyla Katrancı Adası.

Zamanında katran ağaçlarıyla kaplı bir koy … Yayların vazgeçilmez ağaçlarından ismini alan koy tek kelimeyle çadır turizmi içinde ideal bir alan oluşturuyor.

Fethiye-Göcek,-Dalaman karayoluna akınlığıyla ulaşım kolaylığı sağlarken arkasında orman önünde kumsalıyla vazgeçilmez bir durak.

Oltamıza Rastgele

Teknenin arkasından atmış olduğumuz oltamıza ne şans ki Palamut ve Lambuka takıldı.Öğle yemeğinde taze balıklar pavurya karides ve kalamar ile donatılan yemek masamızda her şey denizden ve bir balıkçının hünerli ellerinden.

İyot kokusuyla açılan iştahımızla keyifli bir yemek sonrası koyları gezmeye devam ediyoruz.

Gemisini Kurtaran Kaptan

Bu gün fırtına yok deniz açık ve güvenli bir şekilde yolculuğumuzu sürdürüyoruz hedefimiz Yassıcalar takım adaları.

Altı tane adanın iç içe bulunmuş olduğu takım adaların arasından süzülerek geçerken ismi bir zamanlar çok konuşulan cem uzanın eski adası zeytin adasının önünde bulunduk kendimizi.

Kaptanımızın talimatıyla zeytin adasını arkamızda bırakarak tersane adasını yaz limanına geçiyoruz.




Turkuaz mavinin içerisinde 25 metre civarındaki derinlikte bu denizin akvaryum gibi bir görünümü var.

Gemisin kurtarana kaptan derler

Bir gün öncesinde 5 metre dalgalar arasında boğuşurken sığınacak bir koy bulana kadar akla karayı seçtik diye heyecanla anlatırken kaptan , Selim Amca eee diyorum gemisini kurtarana usta kaptan derler , bu arada Selim Amca Orhan Gencebay’ın dillere destan şarkısını mırıldanıyor “ Hor görme garip bir derdi vardır, Nice ümit dolu hayat yolunda yolunu kaybeden garip ne yapsın, her şey Hak’tan ama zulmetmek kuldan, gönül bir zalimi sevdi ne yapsin ahh ahh” diye iç çekiyor Selim amca “Evlat sevdiğin varsa kaybetme benim nasip olmadı vermediler” diyor şarkının etkisiyle…

Ya Hep Yasak Ya Hiç Yasak

Yassıca adalarında fotoğraf makineleri kameralar kapış kapış 12 adaların en iyi manzarasını veren bu durakta aynı yer her karede farklı bir anlam yüklü.

Bir zamanlar Yörük çadırları günü birlik ziyaretçilerin çevreye ve denize zarar verdiği için kaldırıldı. Umarım günü birlik teknelerin de burada mola vermesi yasaklanılmaz eğer yasak olacaksa da ilgililerin tarafsız bir şekilde uygulamalar düzenlemesini dileyerek tersane koyuna doğru yol alıyoruz.

Şimdi Tersane Vakti

Tersane koyunda Osmanlılar teknelerinin bakımını yaptırmak için kadırgalarının çektirmelerini yaptıkları kapalı bir koy, on iki adaların en büyük adalarından biri olan
Tersane adası ada çayı kekik ve bol miktarda zeytinleriyle doğayla denizin bütünlüğünü sağlıyor.

Aman Yeni Savaşçılar Batmasın

Son durağımız kızıl ada çiçeği burnunda ilk seferini yapan savaşçı teknesinin Titanik filmindeki batış sahnesini aratmayacak bir batışına sahne olmuştu.2006 yılında yaşadığım bu heyecan dolu anlar gözümün önünden geçince sizlerle paylaşmak istedim.

Kalafatı doldurulmadığı için su alan ve kızıl ada yakınlarında batan tekneden hiçbir zarar görmeden kurtulmamız sevindiriciydi.imdadımıza ufak balıkçı teknesi deniz kaptan yetişmiş ve kızıl ada da verdiğimiz yüzme molasından sonra yeni bir tekneyle koyları gezmeye devam etmiştik.

Fethiye ve koylarında en çok tercih edilen 12 adalar tekne turunu yapan kaptanlar aman dikkat teknelerinizin bakımına denize çıkmadan önceki son kontrollerine önemle dikkat edin ki sizler daha iyi bilirsiniz deniz şakaya gelmez.



Fethiye yat limanına dönerken sıra sıra teknelerin üst katlarında birbirine nispet yaparcasına vur patlasın çal oynasın saat 6.40 civarında limana yanaştık.

Ölüdenize Sabah Uğrayın

Dünyaca ünlü Mavi Lagun, Kıdrak Plajı ile birlikte sit alanı ilan edilip koruma altına alınmış baba dağın yüksek yamaçlarından süzülen yamaç paraşütleri göğü kaplarken sabahın ilk ışıklarında ölü deniz yeni bir güne uyanıyor.

Ölü denizin tadına varmak istiyorsanız mutlaka sabah saatlerinde buraya uğrayın çünkü gün içerisinde çok kalabalık olduğu için doğal güzelliğini ve tadını doyasıya çıkaramayabilirsiniz.

Ölüdeniz tatilcilerle dolmaya başlarken hayal şehrin peşinde Fethiye gecelerinin eğlence merkezi hisar önünü en sessiz haliyle geride bırakarak kaya köye ulaştım.





Mübadele ile geride bırakılıp sessizliğe bürünen bu köy giderek önemini arttırarak yerli ve yabancı birçok turistin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Okulundan, eczanesine dükkanlarına kadar bir yaşama tanık olmuş ve terk edilmiş bu köy geçmişiyle olduğu kadar geleceğiyle de çok konulacağa benziyor. Fethiye ye geldiğinizde bu köye uğramadan gitmeyin.

Fethiye ve bölgesinde gezilip görülecek bir çok yeri ve güzelliği geride bırakarak Göcek-Dalaman-Ortaca üzerinden köyceğize doğru gitmek üzere yola koyuldum…

Daha önümde gezilip görülecek paylaşılacak birçok yer ve liman beni bekliyor.

İnternet haber farkıyla kaldığımız yerden yeni yerlere Ege haritasında yapacağım bu tatil duraklarında, yepyeni bir tatil yazısında buluşmak dileğiyle tatil tadında kalın…