BIST 9.079
DOLAR 32,38
EURO 35,04
ALTIN 2.326,51

DS 5 Test Sürüşü

Citroen’in özel serisi olarak tanıdık DS’i, yollarını ayırdılar ancak o kadar bütünleşmişler ki hala birlikte anılıyorlar. Yoluna yalnız devam eden ve ilk store’u Ankara’da bulunan markanın DS logolu ilk otomobili ise DS5.

Citroen’in özel serisi olarak tanıdık DS’i, yollarını ayırdılar ancak o kadar bütünleşmişler ki hala birlikte anılıyorlar. Yoluna yalnız devam eden ve ilk store’u Ankara’da bulunan markanın DS logolu ilk otomobili ise DS5.

Fotoğrafta yanımda duran Ds5 62 yıl sonra bugün bile hala süspansiyon sistemi ile akıllarda kalan efsane bir otomobilin genlerini taşıyor. 1955 yılında Paris’de ilk kez görücüye çıktığı gün 12.000 satış rakamına ulaşan Ds19 o dönem sahip olduğu teknoloji ile Fransız lüks otomobillerinin sembollerinden biri oldu. Şimdi Tüm Ds modellerinde bu mirasdan izler bulunuyor.

Makyajla tüm logoları değişti Citroen Ds5’in ve otomobilin ızgarasında artık DS Wings logosu bulunuyor, farlar Led ve Xenon teknolojisi ile donatıldı. C sınıfı ve hatchback bir otomobil olarak cüssene göre zarif ve aynı zamanda sportif olmayı başaran cesur bir dizayna sahip.

Ama asıl cesur tasarım otomobilin içinde. Kalite ve konforun yanında dikkat çeken ilk detay kokpitin tuşlarının uçaklardan esinlenilerek konumlandırılması. Camlar ve kilitler vites arkasında orta konsolda bulunuyor. Birçok kişi bu tuşların yerini yadırgasa da benim için sağ ya da sol elimin alında oluşu fark etmiyor. Aynı şekilde 3 ayrı bölmeden oluşan sunroof un ve headup display in kumandaları yine tavanda orta kısımda bulunuyor. İşte en çok burada bir uçak kokpitindeymiş izlenimi veriyor otomobil. Altı düz sportif direksiyon size C snıfı bir otomobil kullandığınızı unutturabilir. Daha önce sahip olduğu kalabalık tuşlar 7” dokunmatik ekrana taşınmış,appşe play ve mirror link uyumlu sistemin tepkileri biraz geç ancak kullanımı kolay. Otomobilde eşya gözü soğutmalı kolçağı saymazsak benim gibi dağınık birini toparlayacak kadar bonkör değil. Torpidoyu neredeyse sadece telefon ve cüzdan gibi minik eşyalar için kullanabilirsiniz. Start stop tuşu ve analog saat özellikle gece ışıklandırmayla en sevdiğim detay oldu diyebilirim. Kokpitin tasarımı gerçekten ince bir zevkin ürünü.  Gösterge paneli 3 ayrı bölümden oluşuyor. Bu şekilde aynı anda ihtiyaç duyulan tüm bilgiler gözünüzün önünde kalıyor. Sol taraf hız limiti ve cruise kontrole ayrılmış. Orta kısım da hızınızı ve yakıt durumunuzu görürken sağ tarafta ise sürüşe ait bilgilerinizi yani var olan yakıt durumunuzla gidebileceğiniz km, anlık yakıt tüketim vs gibi bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Benim gibi sürekli bu bilgileri görmek isteyen biri için tuşlarla uğraşmadan göz önünde kalması güzel bir detay. Koltukların konforuna diyecek yok özellikle arka yolcular için çok geniş alan baş ve diz mesafesi bulunuyor. Üstelik ön koltuklarda bel masajı özelliği var. Bagaj hacmi ise 468 litre.

Elektronik fren dağılımı, acil durum fren desteği yanında akıllı çekiş kontrol sistemi, kör nokta uyarı sistemi ve park sensörleri gibi güvenlik özellikleri bulunuyor DS5 in.

Test otomobilimde 120 beygir güç üreten  1.6 litrelik BlueHDi motor bulunuyor. 6 ileri otomatik şanzımanla ortalama yakıt tüketimi 6.4 litre oldu. Bu motor 1750 devirde 300 Nm tork gücü veriyor. Otomobili virajları bol bir yolda hatta biraz yol dışında kullanmamı gerektirecek durumlar oldu. Ds5 performans beklentinize cevap verebildiği gibi zarif bir şehir otomobili görüntüsü olmasına rağmen bozuk zeminde de konforundan ödün vermiyor. Kullanması özellikle sportif direksiyonla çok eğlenceli olan otomobil arkanızda uzanan koca gövdeyi unutturuyor. Otomıobilin fiyatları ise 171.370 TL den başlayarak opsiyonlara göre artıyor. (Ağustos 2017)