BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.513,75
HABER /  EKONOMİ

Dolar neden yükseliyor yeni oyun bu mu?

Dolar yeni kabinenin açıklanmasının ve ekonomi yönetiminin belli olmasının ardından yükselişe geçti. Bugün dolar de 4.78'i geçerken borsada sert kayıp yaşandı. Piyasaların ani hareketliliği için iki iddia konuşuluyor. Birincisi ticaret savaşı. Diğeri ise Sabah yazarı Dilek Güngör'ün köşesine taşıdığı Berat Albayrak ismi üzerinden oynanan oyun.

Abone ol

Türkiye'de 24 Haziran seçimleri bir dönüm noktası oldu. Seçimin ardından gözler yeni bakanlara çevrildi. Özellikle iş dünyası ve para piyasaları ekonominin dümenine oturacak isimleri merak etmeye başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan hazine ve maliye bakanlığını Berat Albayrak'a bıraktı. Albayrak isminin açıklanmasının ardından bazı çevreler 'ekonomi yönetiminin başarısız olacağı' yaygarasını koparmaya başladı. Yaratılmaya çalışılan tedirginlik ortamı sonrası ise piyasalarda hareketlilik başladı. Bakanların isimlerinin açıklanması öncesi 4,50 seviyesine çekilen dolar 4,70 seviyesinin üstünde hareket etmeye başladı. Borsa İstanbul'da ise art arda sert kayıplar yaşandı. 100 bin seviyesine çıkan borsa bir anda 93 bin seviyesine indi. Peki, ne oldu da piyasalar böyle?

TİCARET SAVAŞI TÜRKİYE'Yİ DE ETKİLEDİ

Uzmanların dikkat çektiği iki kaynak var. Bunlardan birisi dünya piyasalarını da adeta kasıp kavuran ABD'nin Çin'le olan ticaret savaşı. İki ülkeden karşılık gelen hamlelerden en çok gelişmekte olan ülkeler etkileniyor. Türkiye de gelişmekte olan bir ülke olduğu için ticaret savaşından olumsuz etkileniyor ve TL değer kaybediyor.

SABAH YAZARINDAN ARABİSTAN İDDİASI

Asıl bomba kaynağı ise bugün Sabah Gazetesi yazarı Dilek Göngör köşesine taşıdı. Güngör'ün yazdıklarına göre, Berat Albayrak isminin açıklanması sonrası piyasalara algı operasyonu yapılmaya başlandı. Güngör, "Piyasada algı operasyonunu kim yapıyor" başlıklı yazısında, İngiliz gazeteleri, kredi kuruluşları, yabancı yatırım bankalarının akılları sıra bakanı test etme peşinde olduğunu söyledi. 

ARABİSTAN DEVREDE

En bombası ise burası. Güngör, seçimden önce Erdoğan gitsin diye çalışma içine giren, Arabistan da başını çektiği bir fonun, Albayrak göreve geldikten sonra da devreye girdiğini yazdı.

İşte Güngör'ün yazısının ilgili kısmı:

Bu oluşturulmak istenen algı operasyonunu kimlerin yaptığına gelirsek...

Bildiğim kadarıyla, 24 Haziran seçimleri öncesinde "Erdoğan gitsin" diye Arabistan ve Avrupalılar'ın oluşturduğu yüklü miktarda bir fon var. O dönemde, bu paralar yerli işbirlikçiler üzerinden sisteme sokulup çıkarıldı. Borsa ve dövizle oynandı. Olan küçük yatırımcıya oldu tabii... Amaçları, ekonomi üzerinden sandığı etkilemekti.

YENİ OPERASYON

Onların planını 24 Haziran seçimlerinde vatandaş bozdu. Anlaşılan, bu kişiler yeni operasyonu ekonomi yönetimine yapmaya çalışacak.

BORSA'DAKİ DÜNKÜ SERT SATIŞIN ARKASINDA KİMLER VAR

Dün yaşanan satışların arkasında kim ya da kimler var? Merak edip baktım. Borsada en çok satışı yatırım bankası Merrill Lynch yapmış. Elbette banka birilerinin portföyünü satıyor. Onu biliyoruz da borsanın lokomotif kağıdında bu işlemlerin yapılmasına ne diyelim? Malum, Garanti borsanın lokomotif hisselerinden... O hissede yapılan işlemler borsanın tamamını etkiliyor. Bu arada şeytanın avukatlığını yaptığımı sanmayın. Fakat Merrill Lynch'in Mehmet Şimşek'in eski çalıştığı yer olması acaba sadece bir tesadüf mü?

Dolar bugün ne kadar cari açık rakamları sonrası fırladı!

Mayıs ayı cari açık rakamları açıklandı