BIST 9.681
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.425,66
HABER /  EKONOMİ

Dolar euro altın çıldırdı! 16 Mayıs 2018 yeni rekor

Dolar kuru bugün yeni rekorları gördü. Bir ara 4.50'yi bulan dolar kuru ile birlikte altın fiyatları da tırmandı. Ani ataklar sonrası Merkez Bankası'ndan piyasaları rahatlatan açıklama geldi ve doların ateşi söndü. İşte dolar kurunun gün sonu kapanış rakamları;

Abone ol

Erken işlemlerde dolar 4.4631 lirayı, euro 5.2801 lirayı ve sterlin 6.0315 lirayı gördü. Dolar 4.4756 lira ve euro da 5.3089 lira ve sterlin de 6.0330 lira ile Salı günü yeni tarihi rekor düzeylerine tırmanmıştı.

Güne yükselişle başlayan dolar 4,50'yi geçince Merkez Bankası'ndan fiyat oluşumunun takip edildiği yönünde bir açıklama geldi. Açıklama sonrası dolar bir anda gerilemeye başladı. Gün sonunda da dolar kuru 4.41'e kadar indi.

İstanbul ve Ankara serbest piyasalarında alınıp satılan döviz türlerinin, önceki ve bugün itibarıyla alış, satış fiyatları şöyle:

MERKEZ BANKASI: GEREKLİ ADIMLAR ATILACAK

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumlarının yakından takip edildiğini bildirdi. TCMB'den, piyasa gelişmelerine ilişkin yapılan açıklamada, "Piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları yakından takip edilmektedir. Gelişmelerin enflasyon görünümü üzerindeki etkileri de dikkate alınarak gerekli adımlar atılacaktır." ifadeleri kullanıldı.

DOLAR VE EURO ÇOK SERT DÜŞTÜ : Merkez Bankası'nın bu açıklaması sonrası dolar ve euro hızla gerilemeye başladı. 5,50'yi gördükten sonra 4,49 seviyesinde hareket eden dolar önce 4,45-46 seviyesine sonra 4,40 seviyesine çekildi. Euro ise 5,31 seviyesinden bir anda 5,26 seviyesine geriledi. Sonra çok sert bir düşüşle 5,20 seviyesine geldi.

Kredi derecelendirme şirketi Moody’s’in yatırımcı hizmetleri birimi Moody’s Investor Service, dün yayınladığı “Bankacılık Sistemi Görünümü Türkiye’nin finansman ve varlık kalitesine ilişkin aşağı yönlü riskleri görünümü negatif yapmamıza yol açtı” başlıklı raporda, yavaşlayan ekonomik büyüme, etkisiz para politikaları, para birimindeki değer kaybı ve yüksek işsizlik gibi etkenlerin birleşimi nedeniyle finansman ve varlık kalitesindeki görünümün negatif olduğu vurgulandı.

Dolar Endeksi dün, 93.457 ile geçen Aralık ayından bu yana en yüksek düzeye yükseldikten sonra bugün erken saatlerde 93.27 düzeyine gevşedi. ABD'nin 10 yıllık tahvillerinin getirisi de yüzde 3.0 düzeyini korurken, euro da yüzde 1.1832 dolara geriledi.

DOLAR İÇİN TAHMİNLER : Anadolu Yatırım – DolarTL Paritesi USDTRY Yorumu

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, dün yaptığı açıklamada 10 gelişmekte olan ülke içerisinde en gevşek para politikasının Türkiye’de olduğunu açıklarken Moody’s Türkiye’deki makro trendlerin kredi notu için olumsuz olduğunu, fonlama ve varlık kalitesi ile ilişkili aşağı yönlü risklerden kaynaklı olarak Türkiye’nin bankacılık sistemi için görünümün negatif olduğunu bildirdi. Daha önce de söylediğimiz gibi erken seçim sonrasında ekonomi politikasına yönelik belirsizliklerin devam ettiği bu ortamda kurlarda ateşin sönmesi TCMB’den önden yüklemeli bir faiz artırımı gelmediği ve güven sağlanmadığı takdirde zor görünüyor.

Garanti Yatırım – DolarTL Paritesi USDTRY Yorumu

Piyasalarda faiz artırımı konusundaki beklentiler karışık. Swap eğrisine göre fiyatlanan 150-200 baz puanlık bir artış. Bu yöndeki bir adıma dair beklentinin güçlenmesi TL’de hissedilen baskıyı hafifletebilir. Ancak konuya dair belirsizlik, yüksek oynaklık ve likiditenin zaman zaman iyice azalması ihtimali sebebiyle TL işlemlerine temkinli yaklaşmaktan yanayız. USD/TL bir süredir aşırı denilebilecek seviyelerde. Ancak kurun düşük likidite koşullarında daha da yükselmesi olasılığını göz ardı etmiyoruz.

Şeker Yatırım – DolarTL Paritesi USDTRY Yorumu

Volatilitedeki mevcut görünüm halen Dolar/TL’de güçlü bir gevşeme işareti ve geri dönüş işareti oluşmadığına ve yükselişin devam edebileceğini göstermekte. Yeni günde 4.45 üzerinde tutunması halinde paritede 4.5796 seviyesine doğru yükseliş kaydedilebilir. 4.45 aşağısındaki fiyatlamalarda ise 4.3750 ve 4.30 desteklerine doğru geri çekilmeler olabilir.

Ekin Akbaş, Araştırma Yönetmeni – DolarTL Paritesi USDTRY Yorumu

Piyasadaki genel beklenti, TCMB’nin 200 – 250 baz puanlık acil bir faiz artırımı duyurusunda bulunabileceği yönündeydi. Ancak bu beklentilerin büyük ölçüde azaldığı görülüyor. Bu durumun TL üzerinde baskı yaratmaya devam edebileceği görüşündeyiz. Türk lirasındaki satıcılı seyrin sürmesini ve kurun kısa vadede 4,50 seviyesine doğru yükselişine devam etmesini beklemekteyiz.

BORSA DÜŞÜŞTE

Borsa İstanbul Endeksi de ( BİST100) yüzde 1.07 düşüşle 102 bin 265 puandan başladığı Salı gününü yüzde 1.77 düşüşle 101 bin 540 puandan kapattı.

ALTIN FİYATLARI REKOR SEVİYELERİ GÖRDÜ

Altın fiyatları da dövizdeki artışla birlikte tırmanışa geçti. Uzun süre sonra 300 TL'nin üstüne çıkan çeyrek altın Kapalıçarşı'da 307 liradan alıcı bulurken gram altın 185 lira oldu. Dolardaki düşüşle birlikte altın fiyatları da saat 17.00 itibariyle günü şu rakamlarla tamamladı:

altın fiyatları 16 mayıs