BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,06
ALTIN 2.326,32
HABER /  GÜNCEL

Demirtaş'tan Alman televizyonuna dikkat çeken PKK açıklaması

Cezaevinde tutuklu olan HDP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş terör örgütü PKK ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, 24 Haziran cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerine yönelik Almanya devlet televizyonu ARD'ye açıklamalarda bulundu. Gündemi değerlendiren Demirtaş PKK'nın eleştirilmesi gerektiğini söyledi.

"PKK'NİN ÇIKIŞLARININ ELEŞTİRİYE TABİ TUTULMASI LAZIM": Barış süreci neden çöktü? Devlet ve PKK’den beklentileriniz ne? Barış sürecinin çökmesinde kendinizde de suç görüyor musunuz?

Barış sürecinin çökmesinde birinci sorumlu, söylemem gerekirse, bu hükümettir. Çünkü hükümet isterse barış olurdu. AKP seçim başarısı için savaşa dönmeyi tercih etti. Bunun günahını çekiyoruz, Türkiye toplumu çekiyor. Ancak geriye dönüp baktığımızda, bu yaptığının AKP’ye de yaradığını söyleyemeyiz. Öte yandan PKK’nin bazı çıkışlarının da eleştiriye tabi tutulması lazım elbette. Biz ise bu sürece daha iyi sahip çıkmalıydık. Yine de 80 yıllık dönemde bu bir ilkti ve son da olmayacaktır. Hatalarımızdan ders alarak, gelecekte yeni bir süreçte daha etkili olacağımıza kuşkum yok.

"ANKETLER BIÇAK SIRTI OLDUĞUMUZU GÖSTERİYOR": İlk turdaki sonuçlara dair öngörünüz neler? HDP yüzde 10 barajını geçebilecek mi?

Anketler bıçak sırtında olduğumuzu gösteriyor. Buna bir de OHAL’i eklediğinizde çok daha dikkatli olmak durumundayız. Normal koşullarda HDP barajı geçer, ama Türkiye koşullarında baraj altında bırakılması söz konusu. Son güne kadar bu bilinçle çalışmak, ulaşabildiğimiz herkese HDP’nin barajı neden aşması gerektiğini anlatmamız gerek. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de ikinci tura kalacağı görülebiliyor. İkinci tura kalacak adaylardan biri de ben olmak istiyorum, bunun için çalışıyoruz.

"İLKELERDE ORTAKLAŞABİLECEĞİMİZ BİR ADAYI DESTEKLERİZ": HDP Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda kilit rol oynayacak, nasıl bir Cumhurbaşkanını desteklersiniz?

Partimizin ilkeleri bellidir. HDP , parti programı, ilkeleri ve politik mücadele hattı itibariyle çok kültürlülüğü, çoğulcu demokrasiyi ve yerel yönetimlere dayalı parlamenter sistemi öngören bir anlayışla hareket ediyor. Bu ilkelerde ortaklaşabileceğimiz bir adayı destekleriz. Tabii ben 2. tura çıkamazsam.