BIST 9.560
DOLAR 32,51
EURO 34,82
ALTIN 2.487,52

Değerler, Cem Özer’in Elli Tonu, Tarık Corleone

Ülke normları çoğu zaman o toplumların gelenek, görenek ve inançları ile oluşup gelişir. Ananeler; nesilden nesile iletilip anlatılan, yaptırım gücü olan, kültürel izler....

Ülke normları çoğu zaman o toplumların gelenek, görenek ve inançları ile oluşup gelişir.

Ananeler; nesilden nesile iletilip anlatılan, yaptırım gücü olan, kültürel izler, huylar, bilgi, töre ve davranışlardır.Yazılı değiller ve yasal kanun içermezler.Baştan aşşağıya halkların kendi öz kültür ve yaşam tarzından ortaya çıkmış kanun ve kurallar silsilesi.

Yaşadığımız toplumlar içerisinde binlerce yıldır devam eden inançlar, gelenek ve görenekler toplumumuzun şahsiyetini, kimliğini ve kişiliğini oluşturur.Belli başlı ölçü ve biçimler var.Varolan bu gelenek ve görenekler ülke toplum kanunlarının oluşturulmasında da büyük rol oynar.

Bu gelenek ve inançlar sayesinde oluşan ve gelişen ülke toplumlarında hukuk sistemi ve toplum düzeni çok doğru çalışır ve ilerler.Kabul gören bu değerlere sahip milletlerin yaptıkları ticaret, ekonomi, sanat, eğitim, politika ve neredeyse hemen hemen herşey bu değerler üzerinden yürür ve şekillenip son halini alarak değerlendirilir.

Bir ülkeyi ülke yapan, bir devleti devlet yapan, bir insanı insan yapan değerleridir.Bu değerler yüzlerce hatta binlerce yılda oluşur.Bu değerlerin varlığı insanın kendini tanıması açısından önem arz eder.Bir devletin siyasi mekanizması değerler üzerinden yahut siyasi mülahazası değerleri ölçüsünde biçimlenip istenilen şekli alır.

Anayasa kanun maddelerinde yazıldığı üzere toplumun düzenini bozmayacak, başkasının yaşam alan ögürlüğünü tehdit etmeyecek şekilde her kişinin özgürce yaşama, dilediği inanca, politik düşünceye, istediği siyasi partiye oy verebilme özgürlüğü var.Bireyler özgür düşüncesini ifade etme hakkına sahip.

Popüler Kültür Adına

Değerlere aykırı olmak bazen ters şeritte ilerleyip kaza yapmak gibi. Maalesef günümüz toplumlarında aykırılık özentiliği adına reklam adına değişik söylemler ve davranışlar içinde bulunanlar da var.Aykırı olmak adına bazı kendini bilmez sözde sanatçı geçinen tipler bilinene alışılagelmiş doğru olarak kabul edilmiş herşeye zıt düşmenin onları daha farklı kıldığı hissiyatı veriyor.Bazen ağızdan çıkanı kulakları duymuyor.

Cem Özer, hür ve özgür iradesi ile geçenlerde bir gazeteye verdiği demeçte bizler için iğrenç onun için fantazi olsa gerek ki o ağza bile alınmayacak lafları etti.Grinin Elli Tonu filminden etkilenen Cem,”Sevgilim başkasıyla yatabilir, bunu aldatma saymam” demiş.Gündemde olmak adına, kendini pazarlamak adına, sönen şöhreti adına bu tür talihsiz açıklamalarda bulunarak toplumumuzu meşgul etmekte.Sen bu ilişkileri istediğin seviyelerde yaşayabilirsin Cem.Lakin senin iç dünyanda yaşadığın fantazilerini bizlerin gözüne sokmak zorunda hissetmen garip.Bu arada cinsel seçimin ile de ilgili bir değişim halin olursa ne olur bizimle paylaşma çok meraklası değiliz.

Bizler Türkiye’de yaşayan ya da dünyanın değişik ülkelerinde yaşayan Türk toplumları olarak vatanına ve etrafına yararlı, beşeri ilişkileri düzgün, örf ve geleneklerine sapa sağlam yapışacak, teknolojk dünyaya ayak uyduracak, bilim, ilim sahibi gençler yetiştirmeye veya yetiştirilmesine olanaklar sağlamaya çalışıyoruz.Ama toplumda bazı sanatçı kimliği adı altında aykırılık adına ben değişik biriyim deme adına gençlerimizin bilinçaltına yerleşebilecek lüzumsuz ve ahlaksız yorum ve söylemlerin bizlerin kültür ve geleneklerine yakışmadığı gibi bu tür özenti söylemler bu toplumun hamuruna da tersdir Cem Özer.

Hani bu toplumda yaşamıyorsun ya bil öğren istedim.

Son sözümde Yeşilçamın eski komedyeni Tarık Akan Bey’e.Geçenlerde Tarık Akan hiç sevmek zorunda olmadığı lakin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Başkomutanına, Cumhurun Reis’ine, Türkiye Cumhuriyeti’nin seçimle ve çoğunluğun demokratik özgürce seçtiği liderine resmen meydan okurcasına sanatçı kimliğine yakışmayan sözlerde bulundu.”Erdoğan gittiğinde çocukları ve yakınları çok acı çekecek, hesapları sorulacak” diye.Çok komik bir laf etmiş.Bu hangi filminizden Tarık Bey. Kendinizi Baba filminden Sollozzo’yu öldüren Michael Corleone falan mı sandınız?Halbuki bu film komedi değil tam aksine mafya çatışmasını anlatan bir filmdir.Siz eski günlerde kaldığınız için hatırlatmakta fayda var,yeni Türkiye’de artık insansız hava araçları üretiliyor sizin o kadar havalanmanıza gerek kalmadı artık az aşşağıya inin vesselam.