BIST 9.068
DOLAR 32,38
EURO 34,98
ALTIN 2.326,07
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu'ndan Halep çıkışı: Bekleyin göreceksiniz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, kapanan Halep koridoru, PYD ve Suriye konusunda dünyaya sert ve net mesajlar verdi.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Halep Koridoru'nun açılması için Türkiye bir şey yapacak mı?" sorusuna "Önümüzdeki günleri bekleyin, cevabını göreceksiniz" diye yanıt verdi.

Başbakan Davutoğlu Hollanda dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı:

GEREĞİ YAPILIR
Biliyorsunuz, Irak’ın Kuzeyindeki Kürt bölgesi ile Suriye’nin Kuzeyinde PYD denetimindeki Kürt bölgesi arasında bir koridor var. Bu geçişkenlikten Barzani de biz de rahatsızız. YPG’nin PKK bağlantısı dediğim gibi aşikar. Eğer YPG, bizim güvenliğimizi tehdit ederse gereği yapılır.

Zaten dikkat edin, Irak ve Suriye coğrafyasını yatay olarak kullanan iki örgüt var. Biri DAEŞ, diğeri PKK... Coğrafyanın iki tarafında da faaliyetteler. PKK bir ara Irak’ta Şengal’de de hâkimiyet kurmaya kalktı ama Barzani izin vermedi ona. Bu iki terör örgütü de Türkiye sınırında Türkiye’yi rahatsız edecek faaliyetler yaptığında bizim için aralarında bir fark kalmaz. Birinin diğerine karşı savaşta olması onu meşru kılmaz.m Nitekim Nusra’yı düşünün. Bu örgüt de Kaide’nin uzantısı ve DAEŞ’le çarpışıyor ama DAEŞ’le savaşmaları onları meşru yapmaz. Aynı şekilde PKK da bir meşruiyet edinemez.

HALEP CEVABI: ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERİ BEKLEYİN
Başbakan Davutoğlu, Suriye’de rejim güçlerinin Halep’teki muhalifler için yaşamsal öneme sahip Türkiye’ye açılan Azez koridorunu kontrol etmek için ilerlemesiyle ilgili de konuştu:

“Türkiye ve Avrupa Birliği ve Almanya birlikte Suriye’de Rusya’yı durdurmak için diplomatik girişimler yapıyor, işte Birleşmiş Milletler’e başvuruldu en son. Almanya Başbakanı Merkel geldiğinde ona, “Avrupa’ya mülteci akımını durdurmak için önce Türkiye’ye akımı durdurmak lazım” dedim, ‘Bunun için de önce Rusya’yı durdurmak lazım.’  Pazartesi günkü toplantıda Bakanlar Kurulu’na Genelkurmay Başkanımızın, MİT Müsteşarımızın sunduğu yeni durum, yani Türkiye ile Halep arasındaki koridorun kesilmiş olmasının doğurduğu muhtemel senaryoları ele aldık. Dün de güvenlik zirvesinde bu çerçevede yaptığımız çalışmaları Sayın Cumhurbaşkanımızla da değerlendirdik...”

Davutoğlu, “Halep koridorunun yeniden açılması için Türkiye kendisi bir şey yapacak mı” sorusu üzerine de “Önümüzdeki günleri bekleyin, cevabını göreceksiniz” yanıtını verdi.