BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53

Çinliler Türkiye'ye niçin geliyor

İnternethaber'in seyahat uzmanı ve tatilin ayaklı google'ı Alper Tekbaş'ın yeni yazısında Türkiye'ye gelen Çinliler'in İpek Yolu macerasını kaleme aldı.

İnternet haber seyahat uzmanı ve tatilin ayaklı Google’ı Alper Tekbaş, dünyaca ünlü tarihi İpek yolunu 21'inci yüzyılda da canlandırmak için tarihi bir serüvenin peşine takılan Çinliler'in hikayesini yazdı. İpek Yolu'nu geçmişten bugüne binlerce kilometrelik yolu arkada bırakarak kat eden 10 araç ve 29 kişilik Çinli medya grubundan oluşan kafilenin, bir birinden ilginç ayrıntılarla dolu gezisi Tekbaş'ın kalemiyle anlatılıyor. Alper Tekbaş, aynı zamanda Çinliler'in ülkemiz turizmine bakış açısını ve ilgisini de gözlemledi. Evet, şimdi İpek Yolu macerasını birlikte yaşayalım.



İpek Yolu YAMAN Bir Sevdadır

Yüzyıllar boyu kıtalar ve ülkeler arası kültürel mozaiğin ve ticaret yaşamının kervanlarla başlayan öyküsüdür İpek Yolu. Ömür biter yollar bitmez dedirtirken adeta geçmişe tanıklık eder.

İpek Yolunun Kapıları Aralanıyor

8 Ağustos’ta Çin den başlayıp 28 Eylül de Roma da karayoluyla İpek yolunu tamamlayacak olan kafile Roma dan Pekin’e uçarak bu gezi yi tamamlayacak. 12 gün Kazakistan,Özbekistan,

 

5 gün Rusya ve Sochi limanından Trabzon limanına gemiyle geçerek kara yoluyla Trabzon, Tokat, Amasya, Kastamonu, Safranbolu, Adapazarı, İstanbul, Keşan, İpsala sınır kapısı üzerinden 7 gün ülkemizde kalarak 5 gün Yunanistan, 9 günde İtalya da olmak üzere binlerce kilometre kat ederek geçmişten günümüze tarihi ipek yolunu kat ediyor.



Özbekistan da Jeeplerin Benzini Bitiyor

1 numaralı jeepin telsizinden gelen anons; benzinimiz bitmek üzere derken, 3 numaralı araçtan 4 numara numara tekerini düşürdün; sorun değil gelirken sen al diye şakalaşırken ekip ruhu ve disiplini de dikkatleri çekiyor ama hız ihlalinden dolayı da cezalar yeniliyor.
Özbekistan da benzin bulamayan kafile 3 kat daha pahalı kaçak benzini alarak yola devam etmek zorunda kalıyor.

Ve nihayet Trabzon Limanına Varış.

Türkiye ye gelmeden önce ve geldikten sonra



Orta Asya dan Türkiye’ye kadar kilometrelerce yol kat eden Çinlileri, misafir perver ve hoş görülü sıcak kanlı insanımızın ilgisi çok memnun ediyor.

Türk halkı misafir perverliğini gösterdi, Anadolu insanı Çinlileri yüreğinin sıcağıyla karşıladı.

Sochi limanın dan Trabzon’a gelip gümrük işlemlerini tamamlayarak Trabzon da

Akçabat Köftesi yedikten sonra referandum arifesinde ki ülkemizin miting meydanlarındaki kalabalığı dikkatlerini çekiyor ve bir süre mitingi izliyorlar.

Trabzon dan saat 15.00’te hareketle akşam saatlerin de Tokat’a ulaşan ekip Tokat konaklamasının ardından Amasya’ya hareket ediyor.



Şehzadeler Kentine Bir Bakış

Amasya kalesinden Şehzadeler kentine hayranlıkla bakan Çinliler, kral mezarlarının ve kentin bol bol fotoğrafını çekip, tatlı yiyip tatlı konuşalım diyen Safiye Teyzenin kolonya şeker ikramıyla yavaş yavaş örf ve adetlerimize de alışmaya başlarken Amasya da elma ziyafeti yapıp Amasyalılara da Çin çayı hediye ettiler. Türkiye de yaşadıklarını da eş zamanlı olarak Çin ile paylaşıyorlar.



Ilgaz Anadolu’nun Sen Yüce Bir Dağısın

Ilgaz milli parkının doğal atmosferine hayran kalan Çin medya grubuna Erguvan Turizmin başarılı rehberi Sultan Görkem iyi bayramlar demesini öğretiyor.Safranbolu da safranlar alınıyor.

Tarihi ipek yolunun Anadolu da Sinop ile İstanbul arasında ki önemli durağı olan cinci han a ilgi büyüktü.UNESCO tarafından dünya miras listesinde olan ve tarihi kent bilincinin korunduğu ve yaşatıldığı Safranbolu’muz Çinlileri çok etkiledi. Safranbolu sokaklarını adım adım gezen kafile birbirinden ilginç konakları da büyük bir ilgiyle ziyaret edip, Safranbolu lokumunun da tadına baktı.



Bir Safranbolu gönüllüsü olan Cem Kuş’un Safran Çiçeği isimli dükkanında da safranla ilgili önemli bilgiler alırken safran alış verişi yapmayı ihmal etmedi.

Nazar Değmesin

Şaman kültüründen, Medusa’ya uzanan mitolojik efsanelerle bütünleşmiş mavi göz boncuğu herhangi bir Türk evinden dükkanına varana dek ülkemizde kullanılırken Çinlilerinde yoğun ilgisini çekiyor ve nazar boncukları alınıyor.

Adapazarı -İstanbul Yolunda Erikler Yenildi

Çiçeği burnunda evli çiftin gelin arabasına bakarken gelin ve damadın yakınları tarafından erik ikramı yapılınca, Türkler evlendikten sonra erik mi dağıtılır diye merak edince sadece misafir perverlik göstererek ikram amaçlı olduğunu anlayınca kahkahalar neşe kaynağı oluyor.



İstanbul’a Büyülendiler

Çinlilerin Türkiye yi tercih etmesinin en önemli faktörleri ipek yolu duraklarından birisinin Türkiye olması ve İstanbul’un da Asya ile Avrupanın geçiş noktası olması.

Nantong kentinden başlayıp İstanbul da son bulan bir yol olan Ouyadalu (Asya -Avprupa Büyük Yolu) onlara adeta nostalji yaşatıyor.
Türkiye değince özellikle İstanbul akıllarına geliyor, İstanbul’u biliyorlar ve ülkemize geldikten sonra da %98 i Türkiye ye tekrar gelmek istiyor.
Türk müziğin Anadolu ezgileri onları tarihe götürüyor ve büyük bir zevkle dinliyorlar.



Hamam Sefası

Uzun yol periyodundan sonra ünlü Çinli aktör Jackie Chan ( Chan Kong Sang) inde 2000 yılında Türkiye de çektiği filimde yer alan tarihi Çemberlitaş hamamında kese köpük masaj keyfi yaptırırken, yol yorgunluğunu atıp feraha kavuşuyorlar . Kafilenin tur organizasyonunu yapan Beıjıng Youth Travel Servise Company’nin çalışkan ve dinamik genel müdürü Maggie Wang ile Hamamın kafesinde sohbet ederken, hamamın üstündesin, yağmurun altında Sultan Ahmet camiinden gelen ezanın sesinde tarihi yarı adadayım İstanbul dayım diye içimden geçiriyorum.

İstanbul Gecelerinde Eğlendiler

Oldukça disiplinli ve dikkatli grup alkol kullanmadı ve araba kullanmadıkları gece taksim meydanında ve istiklal caddesinde dolaşıp basket milli takımımızın başarılarıyla coşan Türk halkının kutlamalarını ilgiyle izledi.

Sultan Ahmet Camiinde İpek Yolunun İzleri

24 bin parça birbirinden farklı desen ve güzellikteki mavi beyaz çiniler ipek yolu aracılığıyla gelen porselenlerin çini üzerine etkisini hissettiriyor.
İpek yolu sadece ticaretin değil bir kültür alış verişinin yoludur. 13.yy dan 18.yy la kadar Osmanlı da Çin porselenlerinin ağırlıklı olarak kullanılması dikkatlerini çekiyor.

Porselen Kaplar Niye Büyük?

Çin den özel siparişlerle yaptırılıp gelen büyük kaseler dikkatlerini çekiyor, çünkü Çinliler ufak kaseleri tercih ediyor. Bizdeki ortak yemek yeme alışkanlığından dolayı fark ortaya çıkıyor.

Padişahları Tercihi Seladon Kaplar

Padişahlarımızın yemek yerken özellikle tercih ettikleri bu porselen kaplar yemekte zehir varsa porselenin rengi değiştiği için padişahlarımızın tercihi oluyor.

Çin Medyasından Türkiye ye övgüler

Türkiye deki sıcak kanlı , misafir perver yaklaşımlar ve tarihimizden övgüyle bahseden televizyoncu ve gazeteciler rehberleri Sultan Görkem’e de büyük ilgi gösterip sık sık ülkemizle ilgili önemli bilgiler alıp kendi ulusal kanalların da yer verirken China Central Television (cctv) ve Xinhua haber ajansı da kafilede yer alıyor.



Çin Çayı mı Türk Çayı mı?

Çinliler kırmızı çay diye tabir ettikleri çayımızı yudumlarken, fındığımızı çok sevdiler yemeklerimizi de beğenerek yediler.



Büyük Hayal Kırıklığı 

Topkapı  Sarayının mutfağı tadilatta olduğu için tarihi ipek yolunun ticaret yaşamında ki en önemli ayrıntılarından olan porselenleri görememek ve aynı zamanda ipek yolunun İstanbul da ki önemli durağı olan mısır çarşının da referandum dolayısıyla kapalı olması hayal kırıklığına uğrattı.

Konfüçyus Enstitüsü'ne ziyaret

Türkiye de 2 tane üniversitemizde bulunan bu enstitülerin birisi, ODTÜ de diğeri Boğaziçi Üniversitesinde bulunuyor. Çin hükümetinin Çin kültür ve dilini öğretmek ve tanıtmak amacıyla desteklediği bu kurumlardan biri olan Boğaziçi üniversitesini ziyaret ettiler.



Çinlilerin Ülkemizi Ziyaretlerine Genel Bir Bakış

Çinli turist gruplarının deniz kum güneş yerine kültürel içerikli ziyaret ve gezileri tercih ederken, resmi tatilleri olan Ekim ve Şubat ayların da İstanbul, Pamukkale, Efes , Kapadokya, Antalya , Konya, Safranbolu etaplarından oluşan uzun turları tercih ederken Kapadokya da balon turu Konya da sema gösterilerine ilgi gösteriyorlar ülkemizi ziyaret eden Çinli turistlerin sayısı yaklaşık 50 bini bulmakta.

Kaynar Su Olmadan Yaşayamam

Çin de tren garından, okullarına kadar her yerde bulunan kaynar su anlayışı onlar için bir vazgeçilmez ve bu konuda ülkemizde hizmet ve servis aldıkları restaurant ve otellerde hassasiyet göstermek gerekiyor. Yanlarında mutlaka sıcak su kabı bulunduruyorlar.

Şapkasız Çıkmam , Şemsiyesiz Gezmem

Şapka onlar için vazgeçilmez bir aksesuar iken makbul olan ten beyaz tendir inancına hassasiyet gösteriyorlar. Özellikle Çinli turist kadınlar yaz aylarında bile yanlarında şemsiye bulundurarak ve kullanarak güneşten korunuyor.



İpsala Sınır Kapısında Ülkemize Veda, İpek Yoluna Devam

13 Eylül de Keşan dan ülkemize veda eden kafile Atina’ya ulaştı ve 19 Eylül de İtalya da olup Floransa, Pompeii, Sorrento, gibi ziyaret noktalarını da geride bırakarak Roma dan Pekin’e uçarak bu anlamlı gezilerini noktalayacaklar.

“Işık doğudan yükselir” diye hatırlatırken yolunuz açık olsun diye uğurluyoruz İpek Yolu sevdalılarını …

Tatil Tadında Kalın.