BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,69
ALTIN 2.496,92
HABER /  DÜNYA

Çin'e giden Kim'in aklı Trump'ta

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile ülkesini ziyaret eden Kuzey Kore lideri Kim Jong Un arasındaki görüşmede, Trump-Kim zirvesi, nükleer sorun ve ikili ilişkilerin masaya yatırıldığı bildirildi.

Abone ol

KUZEY KORE  lideri Kim Jong Un, dört günlük ziyaretinin ardından dün Çin’den ayrıldı. Xi ile Kim arasında yapılan görüşmenin içeriği ise iki ülkenin devlet medyası tarafından bugün açıklandı.

Çin’in resmi haber ajansı Xinhua’nın haberinde, “İki lider, samimi ve dostça bir atmosferde, Çin-Kuzey Kore ilişkileri ve her iki tarafı ilgilendiren meselelerde derinliğine fikir alışverişinde bulundu ve önemli uzlaşılara vardı” ifadesi kullanıldı.

TEMASLAR DEVAM ETMELİ
Xi Jinping, görüşmede iki ülkenin geçtiğimiz yıl gösterdikleri somut eylemlerle Kore Yarımadası sorununda siyasi çözüm sürecini ilerletme kararlılıklarını ortaya koyduklarını belirtti. Çinli lider, iki ülkenin üst düzey temasları sürdürmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

NÜKLEER SORUN
Xi, nükleer sorunla ilgili, Kuzey Kore’nin bölgede barış ve istikrarı sürdürmek, yarımadanın nükleerden arındırılmasını sağlamak için aldığı olumlu tedbirlerden övgüyle söz etti. Çinli lider, “Diyaloğun sürdürülmesi ve netice alınması, uluslararası toplumun ortak beklentisi ve mutabık olduğu nokta” şeklinde konuştu.

ABD İLE ORTAK YOL
Çin’in, Kuzey Kore’nin yarımadanın nükleerden arındırılması yönündeki çalışmalarını ve Koreler arası ilişkilerin gelişmesini desteklediğini söyleyen Xi Jinping, Kuzey Kore ile ABD arasında zirveler düzenlenmesine ve bundan neticeler alınmasına destek verdiklerini ifade etti. Xi Jinping, “Çin, Kuzey Kore ve ABD’nin orta yolda buluşarak uzlaşmasını umuyor” dedi.

ADA'DA GERİLİM AZALDI
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un da bölgedeki gerilimin geçtiğimiz yıldan bu yana azaldığını, Çin’in bundaki önemli rolünün herkes tarafından bilindiğini dile getirdi.

ABD İLE İKİNCİ ZİRVE İSTEĞİ
Kim, "Kuzey Kore, nükleerden arınma ve Kore Yarımadası sorununu diyalog ve istişareyle çözülmesi yönündeki duruşuna bağlı kalmayı sürdürecek, Kuzey Kore ve ABD liderleri arasındaki ikinci zirveden uluslararası toplumca memnuniyetle karşılanacak neticeler alınması için çaba harcayacak" diye konuştu.