BIST 9.059
DOLAR 32,38
EURO 34,97
ALTIN 2.325,12
HABER /  POLİTİKA

CHP 'Yeni Ekonomi Programı' için ne dedi?

Yeni Ekonomi Programı CHP'nin eleştiri oklarının hedefindeydi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Berat Albayrak'ın açıkladığı programı piyasanın hayalci ve muğlak bulduğunu iddia etti.

Abone ol

CHP, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı "Yeni Ekonomi Programı"nı (YEP) yaylım ateşine tuttu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, yaptığı yazılı açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan YEP'in kesinlikle bir krizle mücadele programı olmadığını ileri sürdü.

Erdoğdu, "Program, muğlak genel geçer ifadelerle, 'krizi çözeceğiz' denilen bir manzumeden ibaret. Açıklanır açıklanmaz kurun yükselişe geçmesi, piyasanın YEP'i hayalci ve muğlak bulduğunun göstergesi." değerlendirmesinde bulundu. Erdoğdu, şunları kaydetti:

"SOMUT BİR YOL HARİTASI YOK"
"Örneğin '2021'de enflasyonu yüzde 6'ya indireceğiz.' diyorlar. Nasıl yapacaklar, somut hiçbir emare yok. '2019'da 60 milyar lira tasarruf, 16 milyar lira gelir artışı sağlayacağız.' denilmiş ama nasıl yapılacağına dair gerçekçi ve somut bir yol haritası yok. Aşırı kur artışı ve oynaklığı sonucu sarsılan bankacılık ve reel sektörle ilgili hiçbir somut düzenleme yok. Yüksek girdi fiyatları ve ithalat dampingiyle çökertilen tarım sektörü ile ilgili en küçük bir umut verilmemiş. Bu maliyet ve fiyatlarla çiftçinin üretimi ve verimi düşecek. Bu durum arzın kısılması ve gıda enflasyonu artışı anlamına geliyor."

"ETKİLİ İKİ ARAÇ ELİMİZDEN ÇIKTI"
2019'da resmi işsiz sayısının 4 milyonu aşacağını, 1 milyona yakın insanın işini kaybedeceğini öne süren Erdoğdu şunları söyledi:

Krizle mücadelede iki önemli silahımız vardı. Bunlardan birincisi Merkez Bankası'nın faiz artışı diğeri YEP'di. Krizle mücadelede en etkili iki araçta elimizden çıktı ve krizin en önemli değişkeni kur üzerinde hiçbir etkisi olmadı.

Berat Albayrak açıkladı işte YEP'de öncelikli olan yatırım alanlar