BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,52

Çevremize duyarlı olmak adına...

Dün iş yerine giderken bir ortaokulun önünde, öğrenciler elime bir broşür tutuşturdu. Yazı yazabilmeniz için zaten hemen her şeyi okursunuz. Öğrencilerin, öğretmenleriyle birlikte önemli bir şey yapmış olmaktan dolayı yaşadıkları...

Dün iş yerine giderken bir ortaokulun önünde, öğrenciler elime bir broşür tutuşturdu. Yazı yazabilmeniz için zaten hemen her şeyi okursunuz. Öğrencilerin, öğretmenleriyle birlikte önemli bir şey yapmış olmaktan dolayı yaşadıkları heyecanı hissedince, durdum ve broşürü o anda okudum. Çankaya Belediyesiyle birlikte yapılmış olan bu çalışma fevkalade önemli bilgiler içeriyordu. Sizlerle paylaşarak daha çok kişinin bilgi sahibi olmasını istedim.

Ben, bu konuda detaylı olmasa da bilgiye sahiptim ancak birazdan yazacağım detayları okuyunca daha çok etkilendim. 1 litre bitkisel atık yağın, 1 milyon litre suyu kirlettiğini biliyor muydunuz mesela? Çok ciddi bir rakam. Kızartma amacıyla kullanılan yağlar, defalarca kullanıldığında ve bekletilip tekrar tekrar kullanıldığında hem bağışıklık sistemimizi olumsuz etkiliyor hem de kanserojen  madde haline geliyormuş.

Denizlere, akarsulara ve göllere ulaşan atık yağlar; suyun üzerinde tabaka oluşturarak suyun oksijensiz kalmasına neden olmaktaymış. Buna paralel olarak su hızlı bir şekilde kirleniyor ve suda yaşayan canlılar zarar görüyormuş.

Ülkeler için çok önemli bir içme suyu kaynağı olan yeraltı sularının kirlenmesinde, atık yağların büyük bir payı varmış.

Kanalizasyona giden atık yağlar ise, atık su arıtma sistemlerine zarar vererek, maliyeti artırıyormuş.

Tüm bunları okuyunca sizin şuan da dediğiniz gibi bende 'Ee ne yapalım peki?' dedim. Gelin şimdi ne yapabiliriz ona bakalım. Yapılacak çok şey yok ama önemli bir bilgi verelim.

Bitkisel atık yağlarımızı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Lisanslı firmalara teslim edebilirmişiz. Biz bilgilendirmemizi yapalım da, gerisi sizin takdiriniz. Yazımızı bitirmeden evvel birazda istatistiklere göz atalım derim;

Ülkemizde yılda 1.5 milyon ton bitkisel yağ, gıda amacıyla kullanılmaktaymış. Bu yağların yaklaşık olarak 350 bin tonu atık oluşturmaktaymış. Ama maalesef, oluşan bu atık yağın sadece ve sadece 20 bin tonu toplanabilmekteymiş. Yani yaklaşık olarak doğaya yılda 330 bin ton atık yağ bırakıyoruz.

Neyse, benden bu kadar. Sağlıcakla kalın...