BIST 9.042
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.300,61
HABER /  DÜNYA

Cemal Kaşıkçı olayına ABD de dahil oldu Trump'tan flaş açıklama

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'nda kaybolan gazeteci Cemal Kaşıkçı'yla ilgili son dakika açıklamalarda bulundu. Trump ABD'nin de olaya dahil olduğunu söyledi.

Abone ol

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın bir numaralı destekçisi olan ABD Başkanı Donald Trump, kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Selman'ın emriyle Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürüldüğü iddialarıyla ilgili tonunu sertleştiriyor.

Fox News'a konuşan Trump, Türkiye'deki Amerikalı soruşturmacıların Kaçıkçı vakasını inceleyeceğini duyurarak ekledi:

"Ne olduğunu ortaya çıkarmak zorundayım."

Trump şöyle konuştu:
-"Bu konuda çok sertiz. Orada soruşturmacılarımız var ve Türkiye ile birlikte çalışıyoruz, açıkçası Suudi Arabistan'la da birlikte çalışıyorız. Ne olup bittiğini ortaya çıkarmak istiyoruz."

Çok kötü bir durum
Trump dün de Türkiye ile yakın çalıştıklarını belirterek şunları söylemişti:

-"Bu çok üzücü bir durum, çok kötü bir durum. Böyle bir şeyin bir gazetecinin ya da herhangi bir kimsenin başına gelmesine izin veremeyiz… Sonuna kadar gideceğiz… Kimin yaptığını bulacağız."

ABD İSTİHBARATI KAŞIKÇI'YI BİLGİLENDİRDİ Mİ: Suudi Arabistan yönetiminin Kaşıkçı'yı tutuklamaya yönelik önceden yaptığı planlara dair ABD'nin elde ettiği istihbaratlar, Trump yönetiminin Cemal Kaşıkçı'yı tehlikede olduğu konusunda uyarıp uyarmadığına dair soru işaretlerini doğurdu.

KAŞIKÇI OLAYINDA GİZEMİ TAKTIĞI SAAT ÇÖZEBİLİR: ABD'de 2015'te imzalanan bir yönergeye göre, istihbarat ajanslarının kaçırılma, ciddi bir şekilde yaralanma ya da öldürülme tehlikesi bulunan kişileri uyarma yükümlülüğü var. Bu zorunluluk için söz konusu kişinin ABD vatandaşı olması şartı bulunmuyor.

Adının açıklanmasını istemeyen eski bir ABD istihbaratı yetkilisi, "Kaşıkçı'nın yakalanması, tutuklanması olarak yorumlanmış ve bu nedenle uyarı zorunluluğu doğmamış olabilir ama söz konusu dinlemelerde şiddet içeren eylemler planlanmışsa evet, Kaşıkçı uyarılmalıydı." değerlendirmesinde bulundu.

3 SUUDİ PRENSTEN BİR DAHA HABER ALINAMADI: Uyarı sürecinden sorumlu olan Ulusal İstihbarat Direktörü Ofisi, Kaşıkçı ile bu konuda iletişime geçilip geçilmediği konusunda yorum yapmadı. Suudi reformistler için önemli bir platform olan Al Watan gazetesine büyük katkılarda bulunan ve Ortadoğu'nun en etkin gazetecilerinden biri olarak bilinen Washington Post Yazarı Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğuna gitmiş ve kendisinden bir daha haber alınamamıştı.

Cemal Kaşıkçı olayının seyri değişebilir Abdulkadir Selvi yazdı

Cemal Kaşıkçı olayında gelişme delilleri yok eden isim ortaya çıktı