BIST 9.076
DOLAR 32,33
EURO 35,11
ALTIN 2.302,83

Bursa’daki üzücü olay…

Geçtiğimiz günlerde haberlere üzücü bir olay yansıdı...

Geçtiğimiz günlerde haberlere üzücü bir olay yansıdı. Bursa’ya gezmeye gelen bir baba ve %90 engelli çocuğu özel halk otobüsüne, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının verdiği kart ile ücretsiz binmek isteyince özel halk otobüsü şoförünün sert tepkisi ile karşılaşmış.

Oysaki engelli çocuğun babasının elinde bulundurduğu kart ile ülkenin her yerindeki otobüslere ücretsiz binme hakkı var. Bunu hem babanın ifadelerinden hem de aynı kart ile bindiği diğer bir otobüs şoförünün durumu onaylamasından anlıyoruz. Haber sitelerinde ilgili videoyu izleme imkanınız var.

Şimdi gelelim bu durumun analizine…

Öncelikle, baba ve oğluna saygısızca davranan özel halk otobüsü şoförünün uygun olan cezayı alması şart! Bu işin kaçarı yok. Şayet videoyu izlerseniz son derece kaba bir tavır takındığını görebilirsiniz.

Gelelim ikinci hususa, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının vermiş olduğu bu kart ile ülkemizin her yerinde otobüslere ücretsiz binilebiliyorsa ve bunu bilmeyen otobüs şoförleri hala varsa, bunu da derhal çözmek gerekir. Görevliler uygun şekilde bilgilendirilmelidir.

Üçüncü ve en önemli konu ise eğitim! Hata yapanlara hak ettiği cezayı vermek gerekir ama her şey bundan ibaret değil. Verilecek düzenli eğitimler ile görevliler bilinçlendirilmeli ve bu tip olayların hiçbir zaman ortaya çıkmaması için çaba sarf edilmelidir. Mesele yanlış yapanları cezalandırmaktan çok, yanlış yapmamalarını sağlayabilmektir.

***

Metrolardaki saygısızlık…

Madem toplu taşımadaki bir problemi ele alarak başladık. Toplu taşıma ile devam edelim. Metrolarda, koltuklar koridora dönük bir şekilde yerleştirilmiş olduğu için bir takım sorunlar baş gösterebiliyor.

Benim için sorun teşkil eden tek bir husus var esasında. Koltuklarda oturanlar; evinin salonunda oturuyormuşçasına bacak bacak üstüne atınca, koridorda ayakta bekleyen insanlara duracak yer kalmıyor. Üstüne üstlük oturan kişi birazda öne doğru kaykıldıysa, ayakta duranlar kendi kendine: “Ben ineyim de oturanlara rahatsızlık vermemeyim!” diye düşünmeye başlıyorlar.

Diyeceğim o ki, biraz nazik olun lütfen. Babanızın çiftliğini çok özlediyseniz şayet, bir taksiye binebilirsiniz mesela!

*

Bir başka küçük öneri ise otobüslerde telefonla konuşanlara gelsin.

Biliyorum, 1500 kişilik bir holding yönetiyorsunuz! Biliyorum, kaybedeceğiniz bir dakika; size ve yönettiğiniz büyük kuruma binlerce lira zarar ettirebilir! Biliyorum, en önemli konuları hep siz konuşuyorsunuz! İşte o sebeple telefonla konuşmayın diyemiyorum. Ancak en azından sessiz konuşun.

Sessiz konuşursanız, hem daha az enerji tüketir ve daha uzun konuşabilirsiniz! Hem de etrafınızdaki diğer insanlar günün yorgunluğunun üzerine sizin bed sesinizi duymak zorunda kalmadan yolculuk edebilirler. Ne dersiniz? Denemeye değmez mi?

***

İhtiyacımız olan oyuncu…

Bir ülkenin kalkınması ve refah düzeyinin yükselmesi için olmazsa olmaz şart nedir? Cevap şüphesiz, evlendirme programları!

İşte bu evlendirme programlarında, yanılmıyorsam iki senedir kendisine eş arayan bir yarışmacı vardı. Hanife…

Haberlerden öğrendiğimize göre evlendirme programından ayrılmış. Hayırlı uğurlu olsun inşallah! Hatta bir diziden oyunculuk teklifi aldığı da iddia edilenler arasında. Bu havadise sevinmemek mümkün değil. Ülke olarak Hollywood düzeyinde bir kadın oyuncumuz yok ama artık bir ümidimiz var! Bakalım bizleri daha neler bekliyor.

***

Allah ıslah etsin…

Tekerlekli sandalye tenisinde Paralimpik Oyunlarına katılan ilk Türk sporcumuz olan Büşra Ün, bir takım işleri yapmak için notere gitmiş. Ancak noterin merdivenlerini çıkamadığı için kendisinden 17.74 TL yol ücreti alınmış.

Noter binasına kadar gelip, 25 basamağı çıkamadığı için 17.74 TL ödemek zorunda kalan bir milli sporcumuz, bir vatandaşımız varken, bize başka utanca gerek yok sanırım.

Sağlıcakla kalın…