BIST 9.753
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.430,78
HABER /  GÜNCEL

Bürokrasi azaltıldı devlet kâr etti

Pirimsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü, 2022 sayılı kanun kapsamındaki maaş bağlanma süresini bir yıldan bir aya indirdi.

Abone ol

Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü, aylık bağlanma süresini bir yıldan bir aya indirdi. 2022 sayılı kanun kapsamında yürütülen çalışma sayesinde, önce bürokratik engeller ortadan kaldırıldı, ardından da vatandaş mağdur edilmeden aylık bağlanma süresi bir ay gibi kısa bir süreye indirildi.

Bürokrasinin azaltılması ve vatandaş odaklı yönetişim projesi kapsamında yürütülen çalışma sayesinde yaklaşık 13 milyon TL’lik bütçe devletin kasasında kaldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü, “Bürokrasinin Azaltılması ve Vatandaş Odaklı Yönetişim Projesi” kapsamında 2022 sayılı kanun kapsamında yapılan ödemeleriyle ilgili aylık bağlama süreleri bir aya indirdi. Yadigar Gökalp’in Genel Müdürlüğü’nü yürüttüğü kurumda asıl hedef ise kurumsal bürokrasinin minimum düzeye indirmek.

Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü, sosyal yardımlar için ortak bir veri tabanı kullanacak. İleride tamamlanacağı öngörülen bu ortak veri tabanı sayesinde, hak sahipliği araştırmaları yapılmadan, kişi beyanına dayanılarak hak sahiplerine maaşları bağlanmış olacak. Kurulacak sistem sayesinde bürokratik işlemlerde ciddi bir azalma sağlanması hedeflenirken, mükerrer ödemelerin de önüne geçilmiş olacak. 2022 sayılı kanun kapsamında yapılan ödemelerle ilgili yapılan düzenlemeler ve mevzuat değişiklikleri ile aylık bağlanma süreci 1 yıldan 1 ay gibi kısa bir süreye indirilirken, yapılan düzenlemeler ile devlet her yıl yaklaşık 13 milyon tasarruf sağlayacak.

SGK Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü aracılığıyla, 2022 sayılı kanun kapsamında, muhtaç durumda bulunan yaşlı ve özürlülere, yaşlılık aylığı (65 yaşından büyükler), 65 yaşından büyük bakıma muhtaç özürlü aylığı, özürlü aylığı (18 yaşından büyük yüzde 40-69 özürlüler), bakıma muhtaç özürlü aylığı (18 yaşından büyük yüzde 70 ve üzeri özürlüler) ve özürlü yakını aylığı (18 yaşından küçükler) bağlanıyor. Kişilerin durumlarında meydana gelen değişiklikle aylık bağlama şartlarının kalkması ve ölüm hallerinde aylıklar kesiliyor.

Aylık alanlardan ölenlerin listesi, TC kimlik numaralarına göre, Merkez Nüfus İdaresi Sistemi'nden aylık periyotlar halinde elektronik ortamda temin ediliyor.