BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,57
ALTIN 2.493,75

Bülent Abi kalırken Beşir Hoca gidiyor mu?

Davutoğlu Hükümeti kuruyor. Ali Babacan'dan sonra Bülent Arınç'da 'devam'dedi. Listenin sürprizi Beşir Atalay'ın kabine dışı kalması. Hakan Fidan'da MİT'te kalıyor.

“Yeni Başbakan” Ahmet Davutoğlu kabine listesine son şeklini veriyor. Davutoğlu liste hazırlarken yalnız değil.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kabineye yine damgasını vuracak.

Bu kabinede en çok merak edilen isimlerden biri Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın durumuydu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül odaklı tartışma ve spekülasyonlar Erdoğan ve Davutoğlu’nu teyakkuza geçirdi.

İkili, bir süredir “kırgın” olan ve bunu gizlemeyen Arınç’ın gönlünü almış görülüyor. Parti içi sorun istemeyen Erdoğan ile Davutoğlu “Bülent Abi”ye göreve devam ricasında bulundu. Ali Babacan’ın ardından Bülent Arınç’da kabinede kalıyor.

Hakan Fidan MİT’te kalıyor

Dışişleri Bakanlığı’ndan Başbakanlığa geçen Ahmet Davutoğlu koltuğunu kime bırakacak? Kabine listesi hazırlanırken belki de en çok zorlanılan yer burası.

Davutoğlu’nun gönlündeki isim olan MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın yerinde kalma olasılığı yüksek. Fidan’a yüklenen iki önemli misyon olan MİT’in yeniden yapılandırılması ve ‘paralel yapı mücadele’si tamamlanması isteniyor.

Hakan Fidan’ın Haziran’da siyasete girmesine artık kesin gözüyle bakılıyor. AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı şansı artıyor.

Beşir Atalay bombası

AK Parti Kongre salonuna “bomba” gibi düşen kulis bilgisi Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’la ilgili. Bakan olması ve kabine dışı kalması olası isimleri konuşuluyordu.

Erdoğan ve Davutoğlu’na yakın iki isim hem de farklı noktalarda kabine listesindeki “asıl sürpriz” den bahsetti.

Bu ismin Beşir Atalay olarak söylenmesi benim için de sürpriz oldu. Erdoğan’ın en güvendiği isimlerden olan Atalay, 2002 yılından bugüne kesintisiz bakanlık yapıyor. Her kabinede görev almayı başardı.

Beşir Hoca Abdullah Gül’e de çok yakın bir isim. Gül’ü her platformda savunuyor. Atalay’ın Başbakan adayı olarak Davutoğlu değil Babacan’ı önermesi kritik eşik olarak görülüyor. Buna rağmen Davutoğlu ile Atalay arasında ciddi bir sorun yaşandığı söylenemez. Davutoğlu, genel başkan seçilmesinin ardından kendisini tebrik eden Atalay’a sarılarak samimi bir görüntü verdi.

Atalay olmazsa Yalçın Akdoğan

Beşir Atalay’ın kabinedeki varlığı “çözüm süreci” açısından önemli. Atalay’ın ismi mimarlarından biri olarak gösterildiği “çözüm süreci” ile özdeşleşmiş durumda. Eğer söylendiği gibi Atalay kabine dışı kalırsa sürecin yeni patronu da hazır görülüyor. O durumda Yalçın Akdoğan Başbakan Yardımcısı sıfatıyla “çözüm süreci”ni yönetecek.

Numan Hoca, 2015’i mi bekleyecek?

Ali Babacan’ın devam edecek olması Numan Kurtulmuş’u kabine denkleminde zora soktu. Kurtulmuş’a “siyasi ağırlığına uygun” yer aranıyor. Numan Hoca’nın son anda genel merkezde kalabileceği ve Haziran ayında Ali Babacan’dan ekonomi yönetimini devralmayı bekleyeceği söyleniyor.

TERLEYEN CUMHURBAŞKANI, TERLEYEN SALON

AK Parti Kongre işini başından beri iyi yapıyor. Salon görünümü,düzeni ne kadar iyiyse havalandırma o kadar kötüydü. Sıcak hava salonu bunalttı. Erdoğan ve Davutoğlu bile eşlerinin yelpazesiyle serinlediler.Bu durumda kime kızılır? AK Parti salon görevlilerinin söylediğine göre Arena Salonu’nun havalandırma sistemi ancak bu kadarına elverebiliyormuş…

AK PARTİLİLERİ ATATÜRK BİLE ERDOĞAN KADAR COŞTURMUYOR

AK Parti kim ne derse desin bir Tayyip Erdoğan partisi olmuş. Ne Atatürk ne de başka bir isim Erdoğan’ın ismi, resmi kadar coşturamıyor partilileri.

Ekrana yansıyan hiçbir görüntü de “One Minute” kadar alkış almıyor!

GÜL’ÜN ADI YOK: Abdullah Gül’ün telgrafı fena alkış almadı. Partideki ağırlık ve saygınlığı yadsınamaz.

Gül’ün görüntüleri partiyle ilgili tanıtım kliplerinde çok az yer aldı. İsmi de bir kez Erdoğan’ın konuşmasında

geçti.

UYUM KRAVATA BİLE YANSIMIŞ: Erdoğan-Davutoğlu ile eşlerinin kıyafet uyumu enterasandı. Erdoğan ile Davutoğlu siyah takım, kırmızı kravatla salona girdi. Emine ve Sare Hanım’ın kıyafetleri beyazdı. Erdoğan, konuşmasını bitirdikten sonra salona kravatını değiştirmiş olarak girdi.

“EPİSTEMOLOJİK” KONUŞMA: Ahmet Davutoğlu promtersiz doğal konuştu. Sesini yükseltip partilileri coşturduğu anlar oldu. “Hoca” yerel motiflerle başladığı konuşmasında “jeopolitik kültür, epistemoloji, içselleştirici ve bütünleştirici kültür” gibi akademik tabirler kullandı. Partililerin bu dile alışması kolay olmayacak!

EN ÇOK ALKIŞ ERBAKAN’A: Erdoğan ve Davutoğlu Atatürk’ten sonra 3 lideri referans gösterdi: Menderes, Özal, Erbakan. Atatürk dahil bu 4 isimden en çok alkışı Erbakan aldı. AK Parti delegeleri ile salondaki partililerin Erbakan sevgisi dikkat çekiciydi

ERDOĞAN'IN MESAJI KİME: Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının bir yerinde şunları söylüyordu: “Tarih,davasına ihanet edenlerin nasıl onursuzca yok olup gittiğinin örnekleriyle doludur(…)Başkalarının oyuncağı olanlar çoktan unutuldular.”

O sırada konuşma metninin dışına çıkarak, “Unutulmaya namzet adaylar da yok değil.Onlar da tarihin çöplüğüne gidecekler” dedi. Erdoğan’ın bu sözlerinin muhtemel adresleri salonda epeyce konuşuldu.