BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Bugün seçim olsa son ankette çarpıcı sonuçlar

MAK Danışmanlık’ın seçim sonrasında yaptığı son seçim anketinde AK Parti’nin oyları artarak yüzde 53’e dayandı.

Abone ol

Ankete katılanların yüzde 61’i ‘yeni Anayasa’ isterken yüzde 53’ü başkanlık sistemine onay verdi. "MHP'de genel başkan kim olmalı?" sorusuna verilen yanıtta Meral Akşener, Devlet Bahçeli'yi geride bıraktı.

MAK Danışmanlık'ın 16-21 Kasım tarihleri arasında 31 il ve 151 ilçede 5 bin 670 kişi ile yüz yüze yaptığı ankete göre AK Parti'nin oylarında 1 Kasım'dan bu yana yükseliş olduğu gözlendi.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre “Yarın bir seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz” sorusuna cevap verenlerin yüzde 52,5'i AK Parti, yüzde 24,7'si CHP, yüzde 11,1'i MHP dedi. HDP ise yüzde 10 ile baraj sınırında kaldı. Ankete katılanlara 1 Kasım sonrası güçlü bir şekilde dillendirilen Yeni Anayasa ve Başkanlık sistemi de soruldu. Katılımcıların yüzde 61'i Yeni Anayasa'nın gerekli olduğunu düşünürken, yüzde 19'u olumsuz görüş bildirdi. Yüzde 20'si ise kararsız kaldı. Aynı şekilde ankete katılanların yüzde 53'ü yeni Anayasa'nın içinde başkanlık sistemini de desteklediğini belirtirken, yüzde 36'sı 'hayır' cevabını verdi.

MERAL AKŞENER ÖNDE

Ankette muhalefetteki liderlik yarışı da analiz edildi. CHP'ye oy vereceğini söyleyen kişilere “Genel Başkan size göre kim olmalı?” sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 35'i Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 31'i Muharrem İnce, yüzde 9'u ise Metin Feyzioğlu cevabını verdi. Aynı sorunun sorulduğu MHP'lilerin yüzde 34'ü 'Meral Akşener' dedi. Mevcut Genel Başkan Devlet Bahçeli yüzde 26 ile Akşener'in gerisinde kaldı. Bahçeli'yi yüzde 17 ile Sinan Oğan izledi.

DEVLETE GÜVEN TAM

Ankette, katılımcılara AK Parti'nin seçim öncesi vermiş olduğu vaatler de soruldu. Katılımcıların yüzde 66'sı AK Parti'nin seçim öncesi verdiği vaatleri yerine getireceğine inanırken, yüzde 22'si 'hayır' cevabını verdi. Terörle mücadele konusunda da devlete güven tam. Katılımcıların yüzde 64,3'ü terörle mücadelede devlete destek verdiğini bildirdi. Yine ankete katılanların yüzde 86'sı DEAŞ'ı terör örgütü olarak kabul ederken yüzde 13'lük bir kısım görüş bildirmedi.