BIST 9.095
DOLAR 32,38
EURO 35,06
ALTIN 2.326,75

Bu tatil gönül çıranızı yakacak!

İnternethaber seyahat uzmanı Alper Tekbaş, gönül çıranızı yakacak o beldeyi sizler için kaleme aldı...

Sizin için bu kez yüzyılların çığlığı olmuş Anadolu da hiç sönmeyen ateşin sonsuzluğa karıştığı tüm dünyanın ilgi odağı, bulutu, dağı, taşı, tepesi böceği, kuşu, kaplumbağası sanki bir cennet bahçesi Antalya’nın bakir ve geleceği olan bir bölge olan Çıralı,Ulupınar,Olympos, Adrasan,Tahtalı yerleşim alanlarını kapsayan aynı zamanda antik Likya yürüyüş parkurunun duraklarını internet haber okuyucuları için adımladım.

Kızılderililerin tanrı bildikleri Ulu Manitu,atların sürüldüğü,ırmakların aktığı sularında balıkların,dağında geyiklerin dolaştığı savaşçı ruhlarının ateşle yıkandığı efsanelerinin ilham kaynağı beklide yanar taşın sonsuzluğunun sesiydi ve yaşanılanlar beyaz adamdan çok önceydi…



Kızılderililerle akrabalığımız hep araştırıldı,hep konuşuldu,konuşulacakta…
Mitolojiye Meydan Okuyan Yanartaş

Chimera’nın Çığlığı



Uzunca bir mitolojik efsanenin özüyle Likya ülkesinin durdurulamaz belası, söndürülemez alevlerin korkulu rüyası,aslan kafalı keçi ve yılan vücutlu Chimera ejderhası tüm Likya ülkesinin korkulu rüyası olmuş da krallardan krallara kendi ölüm fermanıyla gönderilen Bellerophon ceza için son rövanşı olmuş.Pegasus isimli kanatlı atıyla Olympos Dağının dokunulmaz ejderhasını tanrılarında gücüyle tam Çıralı Yanartaş’ın zirvesinde mızraklayarak öldürmüş ama alevleri Yanartaş’ta hiç söndürülememiş.

Mitolojik efsaneyle bilimselliğin buluştuğu yer

Her geçen gün artan ilgiyle ortalama 70 bin kişinin ziyaret ettiği Yanartaşın bulunduğu Chimera Dağı volkanik bir yapıya sahip metan ve butan gazının yoğunluğuyla sürekli yanan özeliklede yağmurlu havalarda oksijen daha çok açığa çıktığı için daha da çok yanan ve ilginç görüntülere sahne olan Yanartaş alev alev yanarken Amerikadan,Rusyadan,İngiltere den Çekoslavakya dan ,Kanada dan ve ülkemizden gelen keşif tutkunlarının ilgi odağı oluyor.

Özellikle akşam saatlerinde jeep safari turlarıyla antik Likya yolu yürüyüş parkuruyla ve kendi arabalarınızla ziyaret edebildiğiniz yanartaşa çıkarken bir tane el feneri ve suyunuzu yanınıza alarak çıkmayı unutmayın ilk tırmanışa geçişte lavabo ve diğer ihtiyaçlarınızı giderin yorucu bir parkur sizi bekliyor.her 50 m de çöp kutuları ve yukarıya kaç adım kaldığı konusunda uyarıcı levhaların ve merdivenlerin ulaşım kolaylığı sağlayabilir duruma getirilmesinde de fayda var.

İnsanın ölmeden önce yaşaması gereken zamanların yeri olması konusunda hiçte zorluk çekmeyecek bir bölge,zamanınızı ve imkanlarınızı zorlayın ve çıralıya gidin…

Antalya’nın kemer ilçesi Ulupınar köyünün bakir lagunu ,Musa Dağı,Tahtalı dağı ve Olympos Bey Dağlarının eteğinde patika yürüyüş yolları, doğası, denizi,antik geçmişi ve bakirliğiyle her bireyin sahip çıkması gereken toplumsal bir bilinç noktası wwf-Türkiye doğal hayatı koruma vakfı tarafından denizler ve kıyıların ,ormanlar,su kaynaklarının korunup enerjinin doğru kullanılabilirliğini ve ekolojik dengeye sahip çıkmanın çaba ve özverisi aynı zamanda Ulupınar çevre koruma geliştirme ve işletme kooperatifi de Çıralı Olympos, Adrasan da özverili çalışmalarda bulunmuştur.



İşte Caretta Carettalar’ın Gözbebeği Çıralı Kumsalı

Birinci derecede doğal sit alanı olan Çıralı ve sahilinde hafif eğelimle denizden yükselen yer yer iri kumlu ve çakıllı ama genelde ince taneli bir kum sahile sahip olan Çıralı Antalya sakinlerinin de temiz deniz için göz bebeği.Alanya,Antalya merkez ve birçok yerden bir çok aile günübirlik yada hafta sonu konaklama olarak ta Çıralı’yı tercih ediyor.
İri başlı deniz kaplumbağası olarak bilinen Caretta Caretta kaplumbağalarının tüm dünyada üreme ve yuvalama yerleri arasında Akdeniz sahillerinde Türkiye,Yunanistan,Kıbrıs,Suriye
İsrail gibi ülkeler bulunmaktadır. Ülkemizde ise resmi olarak kabul edilmiş 20 yuvalama noktası bulunmaktadır bu sevimli deniz kaplumbağalarının özellikle bulunduğu ender noktalardan birisi ise çıralıdır.Fethiye,Dalyan,Ekincik,Dalaman,Gazi Paşa,Tekirova,Kumluca ve Kalede de Caretta Caretta türleri görülmektedir.özellikle mayıs ve ekim ayları arasında yuvalama yapan ve dünyada nesli tükenmekte olan Caretta Carettalara sahip çıkalım ve çevre bilincimizle onları koruyalım.
Her şey dahil sisteme ve Antalya’nın lüks tatil köylerine meydan okuyan bir butik otel anlayışı Çıralıyı sarıyor



NERİSSA HOTEL

Denizin ruhunda gelişen bakir ve kişiye özel servis ve hizmet anlayışıyla 12 ay boyunca tatilcilerin dikkatini çeken Nerissa Hotel bir hayalin çaba ve gayretle ülke turizmine kazandırıldığı şirin,kaliteli bir yatırım.
“Çıralıya gönül vermek hayatı sevmektir” diyen Nerissa’nın yatırımcısı ve sahibi Hüseyin Gedik ben böyle bir yeri hayatımda görmedim diyenlerdenseniz gelin misafirimiz olun derken “Tüm dünyayı gezdim çıralı da demir attım ve bir çıralı sevdalısı oldum çıralı için elimden geleni sonuna kadar yapacağım” diyor.

Oldukça ferah palmiye ağaçlarının hamakların ve doğanın huzurunda kuş cıvıltılarıyla bütünleşmiş bir tatil için doğru bir tercih.
Bir çok lüks otelde her zaman tatil yapabilirsiniz ama Nerissa Hotelde kalite ve konforuyla lüks otelleri aratmayacak kadar güzel aynı zamanda da tatil köylerinde tatil yapmaktan usanmış tatilcilerin farklı bir alternatifi olmaya devam ediyor.



Denize yürüme mesafesi 600 m isterseniz otelin bisikletlerini kullanarak hem çevreyi dolaşa bilir hem de sahile ulaşabilirsiniz.

Akdeniz mutfağının adı İtalyan mutfağının tadı

Nerissa Hotel de balık ve deniz ürünleri Akdeniz salataları gerçekten lezzetiyle parmak ısırtıyor.

Makarna ve pizzalar kırmızı et çeşitleri lezzetiyle sunuluyor ve mutfakta hiçbir masraftan çekinilmeden misafir memnuniyeti için titizlik ve özen gösteriliyor.



Nerissa’nın güler yüzlü ve samimi personeli bir aile atmosferinde tatilcilere hizmet ve servis yapmayı büyük bir ayrıcalık olarak düşünüyor ve bunu gelen misafirlerine yaşatıyor.

Şömineli her türlü donanıma sahip 8 apart odası ve 24 adet en son teknolojiyle,en iyi otel malzemelerinin kullanılarak yapıldığı Nerissa Hotel Çıralıdaki çimlerin içinden çıkan gülü görmemezlikten gelemeyeceğiniz kadar güzel ve özel otelcilik anlayışıyla tüm dünyadan aylar öncesinden rezervasyon yapıla ve Amerika da yoğun ilgi gören bir otel olarak dikkatleri çekiyor.



Sesiz sakin gösterişsiz ailenizle ve sevdiklerinizle alternatif balayı programlarınız için düşünebileceğiniz bir atmosfere sahip.
Gürültülü ve hareketli bir tatil tercihi için doğru bir tatil olmayacaktır.
Nerissa Hotel misafirlerine havalimanından özel transferle ulaşım imkanı sağlamakla beraber Olympos,Adrasan,Ulupınar,Tahtalı teleferik ve gece eğlenceleri içinde kemer discolarına ulaşım hizmeti verirken muhteşem tekne turları içinde imkan sağlıyor.
Nerissa Hotel’e ulaşmak ve daha ayrıntılı bilgi almak için



Muhteşem Tekne Turları
Denizin Ruhunda bir gün



Olympos koyu,Ceneviz koyu,Ardasan ve Sazak koylarında yada Maden koyu ve Phaselis koyunda geçirilecek bir gün kemer ve bölgesindeki en bakir koylarda yüzme ve doğayla denizin buluştuğu yerde olmak fırsatını mutlaka yaşayın.

Barakada Balık Keyfi

Antik kale kalıntıları ile denizciler tarafından porto Ceneviz olarak ta adlandırılan yer Musa dağına karşı ormanların ve yeşilin denizle buluştuğu,yeşil mavinin birbirine karıştığı özel bir koya sahip.
Ceneviz koyunun tam ortasında,ömrünü denize adamış, bir barakada eşinin elinden çıkan lezzetli salataları kendi tuttuğu balığı yedirten adam diye ünlenen Şefik amcanın hünerleri bir balıkçının lezzet durağı oluyor ve müdavimlerin,mavi turların sempatik buluşma noktası oluyor.Sazak koyuysa mavi turların uğrak noktası kendine özgü doğal ve korunaklı yapısıyla

Bir tarafında yalancı koy bir tarafında da Olympos antik kentiyle iç içe geçmiş sularıyla denizde balayının gizli koyu.




Kemer Geceleri Yıkılıyor

Çıralı da tatil yaptığınızda gerçekten dinlendiğinizi ve yenilendiğinizi hissedeceksiniz canınız çok sıkıldığında ve eğlenmek istediğinizde bir gece kemerdeki discoların düzenlemiş oldukları değişik partilere ortalama 45 dakika 1 saatlik bir yol mesafesiyle ulaıp sabahın ilk ışıklarına kadar eğlene bilirsiniz kemer gece eğlencesinde Antalya bölgesinin iddalı ve yoğun ilgi gören bir tatil beldesi.

Ulupınar’da Arzular Şelale

Bölgenin Oksijen kaynağı yaylaları su kaynaklarıyla doğanın içerisinde serin bir gün için

Çok özel tarihi çınar ağaçlarının altında Ulupınarın buz gibi soğuk sularının üzerinde Yörük sofralarında doğal taze et ve balık deniz ürünleri kuyu tandır ve birbirinden lezzetli soğuk mezeleri ile gördüğünüz anda ayrılmak istemeyeceğiniz doğa harikası Ulupınardır tropik restaurantda ulu pınarda geçirilecek keyifli bir dinlence için konuksever hizmet ve servis anlayışıyla sizleri yanıltmayacaktır.



Tahtalı da Teleferik Keyfi

2.365 m sanki Akdeniz sedirlerine dokunurcasına muhteşem bir manzarayla ana istasyonda 12 dakikalık bir teleferik yolculuğuyla ulaşıp alternatif bir turizm projesi olan ve avrupanın en uzun teleferiği Türk-İsviçre ortaklığı ile uzun yıllar süren çok ciddi bir çalışma sonucu kazandırılmış çok önemli bir yatırım.

Sıcaktan ve nemden bunaldınız çözümü Tahtalının zirvesinde sizi bekliyor.

Zirveden baktığınızda gök yüzüne bir o kadar yakın denize de hayran kalıyorsunuz. Bir tarafta Pamfilya ovası bir tarafta Likya tüm görkemiyle gözlerinizin önünde bu zirvede bir kahve molası,bir dem nefes unutulmazlarınızın arasına girecektir. Aşağısı yanarken siz yukarıda üşüyeceksiniz deneyin ve görün.



Bir Antik Limana Yolculuk

Denizden ve karadan ziyaret edilebilen Phaselis antik kenti çam ormanlarının arasında adeta bu insanlar neyi arıyor antik kentin mucizesini aralıyor dedirtiyor.

Kurutulmuş balıkla kurulan şehir tek bir caddeyle iki limanı birbirine bağlayan bir mimariye sahip.profesyonel turist rehberi Özlem Deniz’in Almanların ve İngilizleri ve bir çok yabancı grubu gezdirdim Phaselis ve Çıralı onları çok etkiliyor ve bende çok mutluyum ülkemizin turizm değerlerini dünyaya tanıttığım için diyor.

Özbekistan ve Rus Cumhuriyetlerinden gelen turistlere 2006 dan beri eşlik eden Abdülkadir de yanar taşın zirvesine çıkmaktan usanmayanlardan.Abi ben kameranın zazasıyım diyen foto zazaysa kamera çekimleriyle dvd formatında an be an bir film karesiyle yaşananları kamera ekranına taşıyor.

Olimpiyat Meşaleleri Çıralı Olympostan Tüm Dünyaya

Antik dönemlerde ateş sonsuzluk ve kentin sürekliliğini ifade ediyordu ve hiç sönmemesi gerekiyordu.



Tanrıların Olympos’un ve Yanartaş’ın zirvesinde yaşadıklarına inandıkları için dualar ve adaklar yapılıyor meşaleler elden ele belirlenen mesafe aralıklarında taşınarak zirveye ulaştırılıyor.özellikle deniz kenarına kurulan kentlerin denizden gelen olası saldırılara karşı kadınların çocukların gizli sığınakları olan dağ kentleri kuruyorlar ve birbirine devredilen meşale geleneği günümüzde olimpiyatların sembolü oluyor.

Gözlerinizi kapatın bildiğiniz gördüğünüz yaşadığınız her şeyi unutun gözünüzü açtığınızda bulduğunuz yer Çıralı olursa şaşırmayın iyi tatiller…