BIST 9.557
DOLAR 32,49
EURO 34,77
ALTIN 2.490,04

Bu haberler hiç de masum değil…

Yine birileri şartları olgunlaştırmaya ve darbeye zemin hazırlamaya çalışıyor gibime geliyor…

Bazı şeylerin altyapısını hazırlamaya ve şartları olgunlaştırmaya yönelik faaliyetler konusunda oldukça hünerli bir siyasi tarihimiz var. Geçmişte bol miktarda örneklerini gördüğümüz bu durumu bugünlerde de yaşıyoruz.

Çok geriye gitmeye gerek yok. Adnan Menderes ve Demokrat Parti iktidarını seçimle yenemeyen siyasi rakipleri medyayı kullanarak aleyhte estirdikleri rüzgâr sonucu zeminini hazırladıkları darbe ile Menderes ve DP iktidarını alaşağı ettiler.

12 Eylül’ün başındaki Kenan Evren’in “Şartların olgunlaşması için bir yıl bekledik” sözü tazeliğini dimağlarımızda koruyor hala…

28 Şubat post modern darbesine zemin hazırlamak için yapılan haberler ve senaryolar arşivlerde duruyor.

27 Nisan e-muhtırasına yol açan zemin de gazete haberleriyle uygun hale getirilmişti. Denizli’de çocukların yaptığı kutlu doğum haftası etkinliği haberi e-muhtıranın içeriğinde yer almıştı.

Tüm bu haberlerin ortak özelliği hem yalan haber olması hem de içeriğinin abartılarak verilmiş olmasıydı. Düşünsenize, 7-8 yaşındaki çocukların kutlu doğum haftası etkinliği haberi okuyanlar üzerinde “irtica hortluyor” etkisi bırakıyor.

Bugünlerde benzer, hatta aynı senaryoyla karşı karşıyayız.

Son birkaç aydır bir takım medya ısrarla imam hatipler üzerinde algı oluşturmaya çalışıyor.

Haberleri okuyunca sanırsınız ki memleket elden gitmiş, imam hatiplerin verdiği kalitesiz eğitim sonucu her şey günden güne daha kötüye gidiyor.

Haberlerin içeriğine bakınca aslında incir çekirdeğini doldurmayacak ve aslı astarı olmayan şeyler olduğunu çok rahat anlıyorsunuz. Ama öyle bir sunumla veriliyor ki bir takım kesimler rahatsız edilmeye ve mesaj verilmeye çalışılıyor.

Bunun son örneğini geçtiğimiz günlerde yaşadık. İsmi lazım olmayan bir gazete yine imam hatipler üzerinden bir haber yayınladı.

Güya imam hatiplerde sarıklı cüppeli insanlar ders veriyormuş. Haberi okuyunca sanki Millî Eğitim Bakanlığı devletin elinden çıkmış tarikatların eline geçmiş sanıyorsunuz. Zannediyorsunuz ki imam hatiplerde şeriat eğitimi veriliyor.

Oysa aslında olay çok basit. Okulun yapımına katkıda bulunan kişi okulu ziyaret etmiş. Birkaç saat süren ziyarette çekilen bir fotoğraf üzerine yukarıda bir kısmını yazdığım senaryo üretilerek haber yapılmış.

Üstelik ne senaryo. Bu haberi yazanlar senaryo üretme yarışmasına katılsalar kesinlikle ödül kazanırlar.

Ama tabi amaç üzüm yemek değil bağcıyı dövmek olunca ortaya yalanlar üzerine kurgulanmış bir metin çıkıyor. Amaç, bir yanlışı düzeltmek değil, bir şeylere zemin hazırlamak.

Bu haber metni ileride yapılacak darbe veya muhtıra benzeri bir faaliyetin sebepleri arasında gösterilirse hiç şaşmam.

Belki de amaç sadece budur. “Darbe” için sebep bulup zemin hazırlamak…

Dolayısıyla hem hükümetin hem de halkın uyanık olması gerekiyor. Peki öyleler mi?

Maalesef değiller. Bu basit olay ballandıra ballandıra yalan habere döndürülürken Millî Eğitim Bakanlığı’ndan cılız bir açıklama geldi ve bu açıklama haberin verildiği kadar bir etkiyle verilmedi medya tarafından.

Sivil toplum kuruluşları ise sessiz kalmayı tercih ettiler. Oysa imam hatiplerin adını kullanan sivil toplum kuruluşlarından etkili ve ses getiren bir faaliyet beklerdim…

Uyanık olmamız gerekiyor.

Bugünlerde yapılan hiçbir haber masum değil. Hele ki bu haberler dindar kesim üzerinden yapılıyorsa…

Yine birileri şartları olgunlaştırmaya ve darbeye zemin hazırlamaya çalışıyor gibime geliyor…

SOSYAL MEDYA TAKİP 

twitter.com/msbeser

facebook.com/msbeser