BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53

Bu günah hepimizin!..

Hanako; hayatının bir bölümünü Tokyo'nun Ueno Hayvanat Bahçesinde, diğer bölümünü ise Inokashira Hayvanat Bahçesinde...

Hanako; hayatının bir bölümünü Tokyo'nun Ueno Hayvanat Bahçesinde, diğer bölümünü ise Inokashira Hayvanat Bahçesinde geçiren ve 69 yaşında yaşama gözlerini yuman bir fil.

*

Yaşamının yaklaşık 60 yılını dört duvar arasında geçirdi. Doğal ortamıyla uzaktan yakından alakası olmayan bir beton yığınıydı evi.

*

1949 yılında Tayland hükümeti tarafından, Japonya'ya hediye edildi. Oysa; o bir canlıydı. Hediyelik eşya muamelesi görmeyi istemezdi. Ama belki de güzel bir hayat vaat edilmişti ona. O sebeple henüz sitemkar değildi.

*

Ancak günden güne mutsuzluğu arttı. Hayata tutunmaya çalışmakla geçen yıllarının ardından, boş vermişti her şeyi. Öyle ki, ziyaretine gelen birçok ziyaretçi ne denli hareketsiz, mutsuz ve yorgun olduğunu sosyal ağlarda paylaşmıştı.

*

Geçtiğimiz günlerde Hanako, bu zorlu yaşam mücadelesini kaybetti.

*

Peki bütün hayatı boyunca mutsuz olmasına sebep olan neydi? İnsanları eğlendirme gibi bir zorunluluğu var mıydı? Ya da sırf bizim gönlümüz olsun diye bir hayvanın hayatını cehenneme çevirmeye kimin hakkı vardı? Kaldı ki, Hanako bu sıkıntıları çeken tek hayvan değil. O, bütün bu sıkıntıları dile getirmemize neden olan bir simgeydi!

*

Geçtiğimiz günlerde ABD'deki bir hayvanat bahçesinde vurularak öldürülen goril Harambe'yi hatırladınız mı?

*

Harambe'nin kafesine küçük bir çocuk düştü. Harambe ise içgüdüsel olarak ona yaklaştı ve bir şeyler yapma gayretindeydi. 'Bir şeyler' diyorum çünkü o anda ne yapmak istediğini bilen yoktu. Ancak bilinen tek şey; onu öldürmek istemediğiydi. Yetişkin bir insandan ortalama 5 kat daha güçlü bir hayvanın onu öldürmek için zaman harcamasına dahi gerek yoktu zaten.

*

Ancak bebeği öldüreceği düşüncesiyle yetkililer onu vurarak öldürdüler. Harambe'yi doğal ortamından koparıp o kafese kapatan bizlerdik. Onun kafesine düşen çocuğa bakamayan anne-babası da bizden. İnanmayacaksınız ama onlarda insan. Ama cezayı Harambe çekti.

*

Ceza dediğim şey; Harambe'nin öldürülmesi değildi. Muhtemelen geri kalan bütün ömrünü orada geçirmek istemiyordu. Gelin görün ki, ona azılı bir suçlu muamelesi yapıldı!

*

Artık bu hayvanat bahçesi çılgınlığına bir son verelim. Yok efendim biz illa hayvanat bahçesi yapacağız ve hayvanları doğal ortamlarından koparacağız diyorsanız, büyük bütçeler ayırarak doğru düzgün tesisler yapın. Doğal ortama mümkün mertebe yakın ve bakımlı. Bana kalırsa ona da gerek yok ama bana kalmaz nasıl olsa...

***

Kızlarımızın fotoğraflarda dişlerinin görünmesi...

Dün bir köşe yazarı: "Kızlarımızın fotoğraf çektirirken dişlerinin görünmesi uygun değil. En azından hafifliktir" demiş.

Ha bu arada bilmenizi istediğim bir gelişme var; Amerikalı ve Japon bilim adamları bellek dondurmayı ve sonra kaybolan hafızayı tekrar yerine getirmeyi başardı!..