BIST 9.056
DOLAR 32,32
EURO 35,12
ALTIN 2.301,84

Bodrum insanın aklını başından alır!

İnternet haber seyahat uzmanı ve tatilin ayaklı Google’ı Alper Tekbaş Halikarnas balıkçısının diyarı Bodrum da belgesel tadındaki Ege güzellerini gezmeye, gezdikçe yazmaya devam ediyor.

Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Bodruma kocaman bir Merhaba 

KOCAMAN BİR MERHABA ! 

Yokuş başına geldiğinde Bodrumu göreceksin

Sanmaki sen geldiğin gibi gideceksin

Senden öncekilerde böyleydiler

Akıllarını hep Bodrumda bırakıp gittiler

 

HALİKARNAS BALIKÇISI

CEVAT ŞAKİR KABAAĞAÇLI

Beyaz ve mavinin tarifsiz diyarı  bodrumda günü birlik deniz turları için tekneler  gümbet limanı ve bodrum merkezde ağır ağır Bodrum koylarına doğru hareket ederken bense ,

Adım adım Bodrum kara ada  turu yapmak istiyorum.

 

Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi 

İlk durağım su altı arkeoloji müzesinin bahçesinde bir kahve içip, her seferinde yeniden keşfettiğim dünyanın en iyi su altı arkeoloji müzelerinden biri olan ve Rodos Şovalyelerinin yapmış olduğu kaleyle bütünleşmiş bu müzede yön levhalarını takip ederek gezerken bir tarafta Karya Prensesi Ada bir yanda batıklar salonu, Kaş Ulu Burun gemi batığı, Anforalar, derken zaman su gibi akıp geçiyor. 



Sanat Güneşimiz Zeki Müren in Halikarnas’ta ki Evi 

Bodrumda olmaktan büyük keyif alan Zeki Müren’in Halikarnasta ki  evi ölümünden sonra 2000 yılında müze ev olarak ziyarete açıldı ve hayranları tarafından gezilip görülmekte.

Sıcaktan  terleyen bedenim bir müzik şöleniyle ruhumun derinliklerinde Zeki Müren tınılarıyla hüzün ve sevinci bir arada yaşıyor.Büyük üstat nazar boncuklarından, hediyelerine yatak odasından oturma salonuna kadar sahnede büyük özel yaşamında mütevazi kişiliğiyle övgü ve saygıyı hak ediyor. Alkışlarla uğurlanıyor.  

Sevgi dolu bir dünyam var dört yanımda tüm insanlar  
Dünya malı neye yarar dostluklarla yaşıyorum  
Şiirlerde romanlarda  
Gelmiş geçmiş zamanlarda   
Tamburlarda kemanlarda şarkılarla yaşıyorum   
Sevgilerden nakışlarla mutlu mutsuz bakışlarla   
Kalpten kalbe akışlarla alkışlarla yaşıyorum  
 
Ben de sevdim bir zamanlar içimde bin hatıra var  
Herkes hayatını yaşar anılarla yaşıyorum  
Ne köşklerde ne sarayda  
Ne dünyada ne de ayda  
Benim yerim çok uzakta dualarla yaşıyorum  
Şarkılara duygu seren çilelere göğüs geren  
Dertli gönüllere giren işte benim Zeki Müren  
 
Kimsesizlerin kimsesiziyim kimsesizim  
Yalnızların yalnızıyım yalnızım  
Dertlilerin dertlisiyim dertliyim  
Aşıkların aşkıyım aşıkım  
İsmim mesut göbek adım bahtiyar  
Yıllarca hep böyle bildiniz siz  
Mesut bahtiyardan şarkılar dinlediniz"



Gümüşlüğe devam …
 

Beyaz evler, yel değirmenleri, Gümbet, Yalıkavak, Ortakent, Torba minibüsleri derken Bodrum Antik Tiyatrosunu geçerek Gümbet kavşağındaki Yurtta Sulh Cihanda Sulh mesajıyla Atatürk anıtını geri de bırakırken dünyanın 7 harikasından biri olan Anıtkabirimize varana kadar mozale anıt mezarlara fikir olmuş İngiltere British Museum da sergilenen Halikarnasos mozale anıtı da Gümüşlük yoluna devam ederken sadece maket anıtını hayal edebiliyorum. 

Myndnos antik kentinin kalıntılarının üzerinde kurulmuş olan kendine özgü bozulmamış doğal ve şirin küçük bir köy olan gümüşlükte olmak gerçekten apayrı bir keyif.


Suların üzerinde adımlarken Tavşan adasına ulaşıp  koruma altındaki sit alanı olan Gümüşlük’te keyfime diyecek yok. Mavi bayraklı kumsalıyla gümüşlüğün her yerinde denize girebilme imkanı var.

Gümüşlükte gezinirken ufak takı dükkanlarının birinde gözüme çarpan lapis lazuli taşını  sıkı bir pazarlıkla satın alıp sıcacık bir poğaça keyfi yapıyorum çayımı yudumlarken.

Gümüşlük sahilinin rüzgarı alan bölümlerinde rüzgar sörfü yapanlar ayrı bir renk katıyor bu şirin köye.

Gümüşlüğe gelip de kendine özgü havasında bir balık lokantasında yöreye özgü  kabak çiçeği dolmasının tadına bakmadan gümüşlükten ayrılmak olmaz.

Turgut Reis'te Çay Molası 

Bodrum da klimasız üşüyebileceğiniz havasıyla ve günden güne gelişen marinası  ve yenilikleriyle Turgut Reis de sıkça ziyaret edilen yerler arasında.

Günübirlik tekne turları  ve dalış noktalarıyla ilgili bilgiler aldıktan sonra bir çay bahçesin de yorgunluk çayı içiyorum ve Bitez e doğru hareket ediyorum.

 Bitez'de Dondurma Keyfi  

Bitez’e yolu düşen ünlü ünsüz herkesin uğrak noktası olmuş Bitez Dondurmacısı yine yoğun ilgi odağı. Tamamen doğal meyve özlerinden ve likörlerden yapılan değişik dondurmalar her zevke hitap ediyor




Bodrum Geceleri  Bir Başkadır

Bodrumu Bodrum yapan ününe ün katan plajları, koyları, geçmişi derken geceleri bir başkadır. 

Bordum antik tiyatrodaki sanatçı günleri bir yanda bodrumun her mekanında
farklı bir eğlence var.



Bu Gece Barda Gönlüm Hovarda Çalsın Dj ler Oynasın Kızlar

Bodrum Marina Yacht Club , Küba , Katamaran, Halikarnas Night Club, Oba Bar derken

Kendimi Hadigari Night club de buluyorum.

Bodrumun en eski eğlence merkezlerden birisi olan hadigari Night Club müthiş kalabalık. Canlı Dj performans ve dansçılar eşliğinde 2010 yazına damgasını vuran Hande Yener in Bodrum şarkısıyla hep bir ağızdan Bodrum gecelerini inletiyor.



Bodrum gecelerinin renkli simalarından Katamaran Yüzer Disco ise gece 01.05 te düdüğünü çalarak denize açılıyor. 



Bodrumda eğlencenin adı  da tadı da başka. Bense bodrumda yıllardır müdavimi olduğum Küba barda geceyi tamamlıyorum. 

Bodrum’a Veda Vakti …

Bodrumdan kimler gelmiş  kimler geçmiş tarihin babası,Herodotus, Büyük İskender Artemisia,Kraliçe Ada,Turgut Reis,Neyzen Tevfik,Zeki Müren gibi birçok renkli ve ünlü simayı kendisine aşık etmeyi bilmiş eski isimleriyle Peterum,Halikarnasos olan Bodrumda Cevat Şakirin dediği gibi akıllarda kalacak bir tatil için  doğru bir tercih olacaktır .  
 
Bodrum da sabah sessizliğindeyken günün ilk ışıklarıyla birlikte yola koyuldum. Bugün yoğun bir program beni bekliyor. 
 
 

Zeusun Gücü

Bafa gölüne doğru ilerlerken ana yolun hemen kenarında sesiz bir kent kendine çeker.

Bu kent Zeus’a adanmış tarihi Euromos antik kentidir. M.S 2.yy dan kalma corint düzenindeki Zeus Tapınağı ayakta kalan sütunlarıyla, tiyatro ve agorasıyla gelecekte hak ettiği ilgiyi mutlaka bulacak diye düşünerek bu güçlü kente veda ederek Bafa gölünde mola vermek üzere yola koyuluyorum.

Bafada Tanıdık Yüzler Selamlar… 

Bafa gölü güne uyanırken 2 500 yıl boyunca menderes nehrinin doldurduğu bu körfez ay tanrıçası Selene ile çoban Endymion’nun ölümsüz aşkına konu olmuş, Beş parmak dağlarının  görüntüsüyle kapıkırığı ve herakleia tarihi yleşim alanlarını da içrisine alan bafa gölü yepyeni bir güne uyanıyor. Yol güzergahı buradan geçenlerin mutlaka mola verdiği, kahvaltı yaptığı göl kenarında çökertme türküsünü farklı yorumuyla söyleyen Bodrumun müdavim isimlerinden sanatçı Suavi ağabey ile  gözleme ve keyifli bir sohbet derken yine bodrum tutkunlarından Serap ve Selva hanımla da hasret gideriyoruz.

Burada verdiğim her molada sanki haberleşmiş gibi bir tanıdık simayla buluşuyorum.

Yolcu yolunda gerek diyerek Didim’e doğru yoluma devam ediyorum.

 Didim Apollon Tapınağının ayakta kalan sütunları hemen dikkat çekiyor, yolu da trafiğe kapatılmış. 

Didimde Kehanetler  asırların çığlığı olmuş...



Delfhi Apollon Tapınağı,Efes Artemis Tapınağı, Klaros Tapınağı,Sisam adasındaki Hera Tapınağı gibi antik  Yunan ve Roma Tapınalkları arasında dünyaca ünlü bir yere sahip olan Didim Apollon tapınağı Medusalarıyla size göz kırpyor.

Kötü bakanı ve art niyetli düşüneni taşa çeviren efsanesiyle ün yapmış Medusa bir çok değerli eşya ve ganimetin içinde saklanıldığı  bu Tapınakların koruyucusu olmuş.

Didim Apollon Tapınağını gezerken tapınağın sütunlarına dokunduğumda kendini bırak sütunlarıma, aslanlarıma, mitolojik kahramanlarım, gizemlerim sarsın seni, Medusalarım korusun, geçmişin izinde kaybol, kuyularımda durulan, durulan da öyle uğurlayayım der gibiydi. 

Aşık Restaurant ta hasan amcanın turnası  

Hasan amca  deniz börülcesi, Levrek, Çipura, Turna balığı ve Egenin taptaze İnciriyle soframızı donatırken, “Balıklarımın hepsi taze ballı süzme yoğurdumu  hiç çekinmeden yiyebilirsin” diye de ekliyor.

Nazire Teyzenin Aqua Park Dopingi  

Didim Aqua Parka uğrayıp dostum Murat Beyle hasret giderdik ve koyu bir sohbet yaptık.

Didimde ki eğlencenin durağı Didim Aqua parkın işletmecisi Murat Kalaycı, Didim de ki  bu önemli eğlence ve aktivite merkezinin sahibi olmanın bilinciyle “20 büyük kaydırak, denize sıfır yeşil çevre alanları Didim- Söke- İzmir karayolu üzerindeki rahat ulaşımıyla dalga havuzlarımız , köpük dansı, yağmur dansı, trambolin ve her sene misafir istek ve önerilerine göre yapmış olduğumuz değişim ve yeniliklerle Didim de yaz aylarının vazgeçilmez mekanıyız” derken başarısının sırrını da “ Kazancımın % 30 unu insanlara % 20 sini aileme  % 50 sinide tesislerimin yatırımına ayırıyorum. Didime yolu düşen herkesi bekliyoruz” diyor.

 

Hopla, Zıpla, Topla, Uç 

Nazire Teyze hiçbir aktiviteden eksik kalmam evladım her gün uğrarım buraya gençleşiyorum burada yaşlılığımı unutuyorum derken  adeta gençlere taş çıkarıyordu.

Altınkum Plajında Deniz Keyfi 

Didimliler ve Didime gelenler çok şanslı sahil şeridi boyunca uzanan Altın kum plajı iyi bir deniz keyfi ve bol bol yüzmek için sizi bekliyor.



Miletos, Doğanbey, Priene ye Bir Adım

İyonya’nın başkentliğini yapmış Karadeniz’e kadar uzanmış Miletos antik kenti girişindeki seyyar takı satıcısın da ne şans ki gümüşlükten aldığım taşın kolyesini bulup kendime çok güzel bir antik değer de takı yapıyorum. 

Miletos çok ilginç bir kent kolonileri, deniz ticareti, Thales başta olmak üzere, filozofları tanrılarla özdeş yaşam felsefeleriyle sanki yüzyıllar öncesinde tapınakları, tiyatrosu, agorası, surlarının arasında beni alıp geçmişe götürüyor.

Fakir Miletli nin Zeus’a hiç çekinmeden yaptığı tartışma Zeus’un şimşekler çaktırırım seni mahvederim nidalarına bile verdiği cevap düşündürücü,

Sakin ve kendinden emin Miletli ey koca Zeus öfken bile haksızlığını anlatmıyor mu haksızlığını dile getirmiyor mu cevabı hala unutulmuyor.



Yeşilin içeresin de doğayla bir dost kent tali yollardan zorlu etapları aşındıran bir insanın ana yolu bulduğunda ulaştığı bilgelik ve güven Priene antik kentinin bende uyandırdığı izlenimdir.

Yüzyıllar öncesinde alışveriş  merkezinden, toplantı salonlarına, tapınağına varana kadar bir çok ayrıntının düşünülerek kuruduğu bu İon kenti, menderes in alüvyonel etkileriyle sulardan karalara çekilmiş.

Söke, Aydın, İzmir’e doğru yol alırken menderesin meydana getirdiği Söke Ovası olabildiğince açık. Yolumun üzerinde bir çok yön levhası yol kenarındaki kurulan alış veriş merkezleri gözümü alıp dikkatimi çekiyor. 

 Magnezya Antik Kentine Bir Bakış Selçuk’a Doğru Varış 

Yolumun üzerindeki İonia kentlerinden biri olan Magnezya antik kenti dur beni görmeden geçme dercesine kara yoluyla bütünleşmiş.

Çamlık üzerinden akşam saatlerinde Selçuk’a doğru inerken bir tarafımda Efes Antik kenti karşımdaysa Ayasuluk Tepesi ve Selçuk Kalesi tüm heybetiyle beni etkiliyordu. 



Tatil tadında  Ege seyrim yepyeni heyecanlarla devam ederken kuş adası, Selçuk, Şirince, Tireden İzmir’e kadar uzanacak olan seyahatimde gözlemler ve notlarla yepyeni bir tatil yazısı için  yola çoktan koyuldum.

İyi tatiller…