BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53

BMW X1 XDRIVE Test Sürüşü

X suv serisinin en küçük üyesi olan X1 eski versiyona göre çok daha göz alıcı olmanın yanında tasarımıyla özellikle içeride Suv hissini artık daha fazla veriyor.

2009 yılında tanıştığımız X1, bu yıl yeni bir yüze kavuşmanın yanında markanın önden çekişli ilk Suv otomobili olma özelliği taşıyor. X suv serisinin en küçük üyesi olan X1 eski versiyona göre çok daha göz alıcı olmanın yanında tasarımıyla özellikle içeride Suv hissini artık daha fazla veriyor.

Otomobil eskiye göre daha yüksek, yeni versiyon da yükselince aynı zamanda beklenti uzaması yönünde de olabilir ancak x1 burada uzamak yerine biraz daha kısalmış. Tabi göze batan asıl detaylar bunlar değil, otomobil tasarım anlamında büyük bir değişim geçirmiş. Özellikle markanın meşhur ızgarası bu versiyonda daha büyük ve bu büyük böbrekler  otomobile çok daha güçlü bir bakış kazandırmış. Diğer x modellerinde olduğu gibi büyüyen stoplar otomobili daha sportif ve dinamik gösteriyor tabi bunda çift egzoz çıkışının etkisi de büyük. Özetle yeni tasarımı otomobili daha dinamik ve daha modern bir görüntüye kavuşturmuş.

İçeride bilindik Bmw olmasının yanında eskiye göre çok daha modern. Özellikle artan diz mesafesi kalabalık seyahat edenler için güzel haber. Ekran dokunmatik değil ancak klasik joystick bu anlamda işinizi fazlasıyla görüyor üstelik bu joystick in üzerinde touchped özelliği var mesela telefon rehberinde bir isim ararken o ismin baş harfini elinizle yazarak işinizi kolaylaştırabiliyorsunuz. Konsol yatay konumlandırılmış ve sürüş pozisyonu daha yüksek bu şekilde dışarıya çok daha hakim bir görüş alanı sunuyor bunlarda Suv hissini biraz daha artıran detaylar. Diğer Bmw lerde olduğu gibi yine vites civarı küçük eşyalarınız için oldukça korunaklı ve kullanışlı alan sunuyor. Kapı içleri de yeterli alan sunuyor. Arka koltukları ileri geri oynatarak veya yatırarak kendinize ve kullanım ihtiyacınıza göre alan açabiliyorsunuz.  Daha önce 420 litre olan bagaj hacmi artık 505 litre katlanan koltuklarla da 1550 ye kadar artabiliyor.

Sürüşe gelirsek, otomobilimdeki 2 litre dizel motor 190 beygir güç üretirken 400 Nm tork değerine sahip. Otomobilde eco-pro, comfort ve sport sürüş seçenekleri bulunuyor. Tercihinizi hemen vitesin önündeki bit tuşla yapabilirsiniz. Otomobil sport modunda gaz tepkilerinde oldukça belirgin değişiklikler hissettiriyor ve performans istediğinizde cevap veriyor. 7.6 saniye de 100 km hıza ulaşıyor. Benim otomobilim xdrive 4 tekerlerkten çekiş sistemine sahip. Daha önce yalnızca arkadan itişli olan otomobil şu an sürüş dinamikleri anlamında da farklılık yaşatıyor ancak bu değişiklik otomobile olan hakimiyet hissinin artışı yönünde. Otomobil şehirde zaten oldukça konforluyken hafif arazi ve bozuk zeminlerde sahip olduğu xdrive sistemi ile de, zemine göre değişen güç oranlarıyla da konforlu olmaya devam ediyor. Yakıt tüketimi konusunda ise kullanım ve sürüş moduna göre değişiklik gösterirken ben ortalama 7.5 litrelik bir değer yakaladım ancak bunu aşağıya çekmek mümkün çünkü genelde sport modu tercih ettim kullanım için.