BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.419,07

Bizde kibir yoktur!

Günün birinde birkaç kişi Nasreddin Hoca'nın yanına gelir ve "Hocam, senin çok değerli ve hatta ulu bir kişi olduğun söyleniyor. Sen ne diyorsun bu duruma?" derler...

Günün birinde birkaç kişi Nasreddin Hoca'nın yanına gelir ve "Hocam, senin çok değerli ve hatta ulu bir kişi olduğun söyleniyor. Sen ne diyorsun bu duruma?" derler.

Hoca biraz düşünür ve nihayetinde "doğrudur" der. E bunu duyanlar hemen işin aslının ne olduğu görmek isterler.

"Hocam, o halde senin muhakkak bir kerametin vardır. Bize bir şeyler göster, bizde inanalım." derler.

Hoca, işlerin sarpa sardığını anlar ama bir şeyler yapmak zorundadır. Karşısındaki büyük çınar ağacına seslenerek: "Ey koca çınar, derhal yanıma gel." der. Ancak beklenildiği gibi çınar hareket etmez. Hoca ayağa kalkar ve hızlı adımlarla çınar ağacının yanına gider.

Hocanın merakla ne yaptığını izleyenler: "E hocam ağaç gelmedi. Sen onun yanına gittin." derler. Hocanın cevabı ise kıssadan hisse niteliğindedir.

"Bizde kibir olmaz. O gelmezse biz gideriz."

İlgililere ithafen...

***

Madensuyu yöntemi...

Bu yöntemle; yönetemeyeceğiniz ya da yönlendiremeyeceğiniz neredeyse kimse yok! Çok kolay bir uygulanışı olmakla birlikte, geçerli bir metot olduğunu söyleyebilirim.

Hiç uzatmadan anlatsam yeterli olur bence. Madensuyunu birden açarsanız, taşar. Oysaki birazcık açıp 'gazını alırsanız' bir sıkıntı olmaz. Biraz açıp gazını alma işlemini üç ya da dört adıma bölerseniz; hem kapağı açmış, yani amacınıza ulaşmış olursunuz. Hem de madensuyunu taşırmamış olursunuz.

Bu basit yöntemi düzgünce uygulayanlar; ne insanları, ne kurumları yönetiyorlar. Siz sakın okuduktan sonra kulak ardı etmeyin!

Ha yöntemin etik olup olmadığına bakacak olursak, o konuda çok olumlu şeyler söylemek mümkün olmayabilir.

***

Su tasarrufu...

Suyun insan hayatındaki önemini anlatmaya gerek duymuyor ve su tasarrufu yapmak adına birkaç tüyo vermek istiyorum. Lütfen dikkat edelim.

- Duş alırken hızlı davranmaya gayret edin. Çünkü duştan sadece bir dakika erken çıkmanız, yaklaşık 12 litre su tasarrufu sağlayacaktır.

- Klozete tıkanmaya sebep olmayacak diye küçük bir takım şeyler atıp, sifonu çekmeyin. Çünkü gereksiz olarak çekilen her sifonda yaklaşık 5 litre su boşa gider.

- Çamaşır makinesi tam olarak dolmadan asla çalıştırmayın. Bir çamaşır makinesi her çalışmada 150 -180 litre arası su harcar. Fazla çalıştırılan her defada bu kadar büyük bir miktarda su atık olacaktır.

Unutmayın, dünyadaki enerji kaynaklarının önemi zaman içerisinde değişebilir. Bugün petrol değerliyken, yarın kömür değerli bir hale gelebilir mesela. Ancak suyun yerine koyabileceğimiz hiçbir şey yok...

Sağlıcakla kalın...