BIST 9.043
DOLAR 32,33
EURO 35,09
ALTIN 2.294,57
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Yıldırım'dan Anayasa Mahkemesi açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım, Tutuklu gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan için 'hak ihlali' kararı veren Anayasa Mahkemesinin kararına ilişkin, "Dosyanın içeriğini biz de bilmiyoruz, AYM de bilmiyor. Doğru kararı verecek olan birinci derece mahkemesidir." değerlendirmesini yaptı.

Abone ol

Başbakan Binali Yıldırım Anaya Mahkemesi'nin gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan hakkında verdiği hak ihlali kararını cuma namazı çıkışında değerlendirdi. Başbakan Yıldırım, Anayasa Mahkemesi'nin davanın içeriğini bilmediği, yerel mahkemenin davaya hakim olduğunu söyledi. Yıldırım, doğru kararı verecek olanın birinci derece mahkeme olduğunu ifade etti.

Yıldırım'ın açıklamaları:

- AYM'ye bireysel başvuru hakkını bizim hükümetimiz getirdi. AYM'nin kararını beğeniririz beğenmeyiz ancak takdir edersiniz ki, ilk derece mahkemesi dosyaya hakimdir. Dosyanın içeriğini biz de bilmiyoruz, AYM de bilmiyor. Doğru kararı verecek olan birinci derece mahkemesidir. AYM de değerlendirmesinde birkaç husustaki iddiayı, dayanaktan yoksun bulmuş reddetmiştir. Tutuklanma sebebini yeterli görmeyen bir karar almıştır. Bu davanın görüldüğü mahkemede gerekli karar verilecektir. Nöbetçi mahkemenin kararı yeterli değildir. AYM'nin gerekçeli kararının beklenmesi istenmiştir. Buradaki verilen karar iddianame sürecine kadar olan işlemlerle ilgilidir. İddianame ve sonrası konularda mahkemenin yargılama hakkı saklıdır. 

"FETÖ'YLE MÜCADELEYİ ZAAFA UĞRATMAMALI"

AYM'NİN MEHMET ALTAN VE ŞAHİN ALPAY KARARI NEDİR?
Anayasa Mahkemesi dün aldığı son dakika kararla Mehmet Altan ve Şahin Alpay'ın tahliyesine karar verdi. FETÖ'den tutuklu olan Altan ve Alpay için bu kez İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi devreye girdi ve 'AYM'nin bu kararı hangi gerekçeyle verdiği anlaşılamadı' diyerek tutukluluklarının devamı yönünde karar aldı.

AYM KARARININ GEREKÇESİ
AYM tarafından yayınlanan gerekçeli kararda, başvuruculara ilişkin "suç işlendiğine dair kuvvetli belirti"nin yeterince ortaya konulamadığı, yazılar ve konuşmalar dışında somut olgu ortaya konulmadan yapılan tutuklamanın ifade ve basın özgürlüklerine yönelik caydırıcı bir etki doğurabileceği ifade edildi.

Yerel mahkeme, içeriği ve AYM'nin kararlarını dikkate alarak en uygun kararı, hukuka uygun kararı verecektir. Bizim yürütme olarak beklentimiz, büyük bir mücadele verdiğimiz FETÖ terör örgütü ile mücadelenin zaafa uğramasına sebep olacak, böyle anlaşılacak kararları almamalarıdır. Bu konuda çok dikkatli davranmak hem mahkemenin hem idarenin görevidir.

"ACELE YORUM YAPILMAMALI"

- Mahkemeleri verdikleri kararlarla tartıştırmak hukuk devletinin ilkelerine aykırıdır. Ülkeye de hukuk sistemimize de olumlu bir katkısı yoktur. Alınan kararlar bir kesimi mutlu eder, bir kesimi mutsuz eder. Bu gayet doğal bir şey. Türkiye'de hak arama yolları açıktır. Bu dava sonuçlanmış bir dava da değil. Acele yorum yapmak mahkemeye de haksızlık olur, davaya da bir anlamda gölge düşürür. Her olaydan sonra düzenleme yapmak hukuk devletine uygun düşmez.

AK PARTİ-MHP İTTİFAKI

"İTTİFAK DEDİĞİN ALENİ YAPILIR"

- İttifak dediğin aleni yapılır. Biz bunun için düzenleme de yapıyoruz. Gizli saklı ittifak yapmaya kalkmasınlar, vatandaş bunu yemez. Biz ülkemiz üzerinde emelleri olanların emellerine hizmet edecek hiçbir parti ile ittifak yapmayız. Doğal kenetlenme falan bunlar zırvadır. İtttifak aleni olur. 

- Görüşülen husus çok açıktır. MHP'nin sayın Genel Başkanı'nın daha önce net bir şekilde açıkladığı gibi 2019'da yapılacak seçimde aday çıkarmayacakları, ittifak olursa da olmazsa da sayın Cumhurbaşkanımızın adaylığını destekleyeceklerini ifade ettiler. Biz de ittifaka olumlu bakıyoruz. Bir partinin listelerinden seçime girmek değil, amblemlerini muhafaza ederek seçime gitmelerine yönelik düzenlemeye sıcak bakıyoruz. Komisyonun görevi bunun detaylarını konuşmak.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN 'HÖH' SORUŞTURMASI

- Halkın ne zaman hareket edeceği 15 Temmuz'da belli olmuştur. Ülke tehlikedeyse, Meclis, hükümet tehdit altındaysa halk zaten durumdan vazife çıkarıp gereğini yapıyor. Bunun dışında oluşumların bizden müsamaha görmesi söz konusu değildir. 

AMERİKA'NIN SEYAHAT UYARISI 

- Bunlar güzel şeyler değil. 'Türkiye güvenli ülke değil' algısı oluşturmak hem haksızlıktır hem de ABD-Türkiye ilişkilerine olumlu katkısı olmaz. Ankara, Washington ve New York'tan daha güvenlidir. Ankara ne kadar güvenliyse Washington o kadar güvenli. İstanbul ne kadar güvenliyse New York o kadar güvenli. Seyahat yasağı koymak çözüm değil. Küresel teröre karşı daha fazla birlik gerek. 

Mehmet Altan ve Şahin Alpay için flaş karar

Mehmet Altan ve Şahin Alpay neden tahliye edilmedi?