BIST 9.138
DOLAR 32,38
EURO 35,03
ALTIN 2.326,89
HABER /  MEDYA

Barlas'tan muhalafeti kızdıracak koalisyon yazısı

Muhalefet partilerinin koalisyon şartlarını ve kırmızı çizgilerini Mehmet Barlas, Balkan Savaşı'nda yaşanmış bir olayı anlatarak eleştirdi.

Abone ol

Sabah gazetesi yazarı Mehmet Barlas, muhalafetin durumunu iki topu olduğu halde savaş meydanında "bütün toplar ateş" diye bağırarak komut veren Karadağ Kralı Nikola'ya benzetti.

Muhalefet partilerinin koalisyonda yer almak için öne sürdüğü ön koşullar ve kırmızı çizgiler tartışma konusu oldu. Koalisyon görüşmeleri öncesi ortaya dökülen talepler Mehmet Barlas'ın da gündemindeydi.

"Yoksa sandıktan CHP 1'inci, MHP de 2'nci olarak mı çıktı?"başlıklı bugünkü yazısında Barlas, muhalefetin oylara bakmadan seçim zaferi kutlamasına tepkiliydi. Tarihten ilginç anektodlar aktarmasıyla bilinen yazar, 1912'de yaşanmış bir olayı köşesine taşıdı.

"Bunlar oylarını kazara 1-2 puan daha artırmış olsa bugün neler duyacaktık neler?"

Seçime dair benzer bir yazı Yasin Aktay'dan geldi. Siirt'ten milletvekili seçilen Aktay Yeni Şafak'taki köşesinde muhalefetin tavrını böyle eleştiriyor:

"Bana göre seçimin hayırlı bir mesajı, Erdoğan'ı diktatörleşmekle suçlayanlar karşısında ortaya çıkardığı durumdur. Bir diktatör halkın oylarıyla sınırlanmaz, kendini sınırlayacak bir halkın oyuna asla başvurmaz. Ama daha seçim biter bitmez en anasının bile oyu AK Parti'nin oyundan 16 puan düşükken muhalefetin yükselen naraları, yapmak istediklerine dair açığa vurdukları niyetleri, esas diktatörlük arzusunu kimlerin taşıdığını çok iyi gösteriyor. Allah muhafaza bunlar oylarını kazara 1-2 puan daha artırmış olsa bugün neler duyacaktık neler?"

"Tarihe ilgi duyanlar bilir. Osmanlı'nın çöküşünü başlatan "Balkan Savaşı" yenilgisinde dönüm noktası 23-24 Ekim 1912'deki "Kumanova Meydan Muharebesi"ydi. Bu savaşa Osmanlı'dan toprak almak ümidiyle minik Karadağ (Montenegro) Krallığı da, Sırbistan, Bulgaristan ve Yunanistan'ın müttefiki olarak katılmıştı.

BÜTÜN TOPLAR ATEŞ
Kumanova'da savaş başlarken Karadağ Kralı Nikola atının üzerinde "Bütün toplar ateş" diye bağırarak komut vermiş. Sonra yanındaki yavere "İkisi birden" diye fısıldamış. Çünkü Karadağ ordusunun sadece iki topu varmış.
Şimdi koalisyona katılmak için ön şartlar ileri süren ve kırmızı çizgilerini açıklayan bazı parti liderleri aldıkları oyları ve seçim yenilgilerini unutturmak için "Bütün toplar ateş" diye bağıran iki toplu Karadağ Kralı'nı hatırlatmıyorlar mı?

SANKİ ZAFER KAZANDILAR
Bir seçimin galibi, alınan oylara bakılarak anlaşılır. Kendisinden sonra gelen iki partinin toplamından fazla milletvekiline sahip bir parti ile koalisyon pazarlığına oturan partiler, önce karşılarındaki güçlü partinin koşullarını dinlerler ve ona göre tavır alırlar.
Mesela bir koalisyon adayı parti Gülen Örgütü savcılarının ve polislerinin tezgâhladıkları "17-24 Aralık darbe girişimi"ni canlandırmayı koalisyona katılmasının şartı olarak AK Parti'nin önüne koyarsa, bu partinin kurmaylarının kafaları iyice karışık demektir. Bu darbe girişiminde hedef alınan dört eski bakan hakkında yeniden soruşturma açılacağı şeklindeki Gülenist söylem, sadece hezeyan değil midir?"