BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53

“Barış için müzik” projesi desteklenmeli….

müzik, barış,çocuklar,eğitim

Deutsche Bank "Urban Age 2009 Ödülü"nü 7-14 yaşları arasındaki çocuklara Edirnekapı'da müzik eğitimi sağlayan Mehmet Selim Baki'nin başlattığı "Barış İçin Müzik" projesi kazanmş,  Ricky Burdett başkanlığında Arzuhan Doğan Yalçındağ, Çağlar Keyder, Behiç Ak, Enrique Norten, Anthony Williams ve Han Tümertekin'den oluşan uluslararası jüri, "Yüzden fazla katılımcısı ile bu proje, yer aldığı mahallede sadece çocuklara değil, onların aileleri ile yerel halka da kültürel ve sosyal bir zenginlik kazandırıyor" açıklamasını yapmıştı

Projenin amacında; "mümkün olduğu kadar fazla çocuğa karşılıksız müzik eğitimi olanağı sağlamak ve barışın sesini müzikle duyurmak. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin de imzalayarak taraf olduğu BM Çocuk Hakları Sözleşmesinin "çocukların kültürel ve sanatsal yaşama tam olarak katılma hakları ile bu konuda uygun ve eşit fırsatlar yaratılmasının teşviki" ve "çocukların barış, hoşgörü, cinsler arasında eşitlik duygularıyla, etnik, ulusal veya dini ayrımcılıktan uzak, dostluk ruhuyla yaşam sorumluluğu almaya hazırlanmaları " ile ilgili maddeler BARIŞ İÇİN MÜZİK'in hedefleriyle örtüşmektedir.” İfadeleri yer aldı.

 

Barış için Müzik'in hedef kitlesi alt gelir grubundan, müzik eğitimine ulaşma imkanı olmayan çocuklardı. Bu çocuklara uygun eğitim ortamları hazırlanmakta, öğretmenler istihdam edilmekte, enstrümanlar ücretsiz  temin edilmekteydi.

Barış İçin Müzik bu konularda katılımcı bir modelle toplumsal bir bilinç oluşturulmasına katkı sağlayabilmeyi ümit ederek çalışmalarını 7 yıldır kaliteyi bırakmadan sürdürmektedir.

Proje, Bizans surları içinde yer alan tarihi Edirnekapı semtinde, Kariye müzesinin yanında gerçekleştiriliyor. Bilindiği gibi, Topkapı ve Edirnekapı, Bizans'ın ve Osmanlı'nın protokol kapılarıdır. Sur içinde kalan bölge; Ceneviz ve Bizans yapılarıyla, türbeleri, mahalle mezarlıkları, mescitleriyle, kiliseleri, havralarıyla, surlara yaslanan derme çatma gecekondularıyla, adeta bir dinler, kültürler mozaiği oluşturmuştur. Ancak, bu tarihi ve kültürel miras üzerinde yaşayan semt ahalisi, kentsel nimetlerden mahrum, büyük oranda yokluk/sefalet içinde yaşamaktadır. İşte bu insanları İstanbul'un bir parçası haline getirmek, yeni yetişen gençlere iyiyi-doğruyu-güzeli vermek  gerekmektedir. Bunun da en geçerli yolu sanattır/müziktir/spordur.

B.İ.M. hedefleri arasında; "Barış için Müzik'in kurumsallaşmasını ve sürdürülebilirliğini sağlamak, okullarla olan işbirliğine paralel olarak, özerk çalışmalar gerçekleştirebilmek, okullardan mezun olan öğrencilerin daha sonra da müziğe devam edebilmeleri, orkestra çalışmaları yapabilmeleri, çevre halkına konserler verebilmelerine olanak sağlamak vb. Hedefte ayrıca çocuklara Halk Eğitim Merkezleriyle işbirliği yaparak Milli Eğitim Bakanlığı onaylı "Usta Öğretici" sertifikası verilmesi , bu şekilde çocukların B.İ.M. bünyesinde veya başka kurumlarda müzik öğretmenliği yapabilmelerine olanak yaratmak da var."

Bu güne kadar okullarda yürütülen çalışmalar, Edirnekapı'da yeni bir binalarla   vakıflaşarak daha da kalıcı hale getirildi.

 Vakıfla ilgili ilk  yazımda şöyle demiştim; “Geçen hafta bu önemli projeyi yakından tanımak üzere bölgeye gittim. Sn. Baki ve Sn.Yeliz Yalın beni karşıladılar. Dar ve parka taşları ile kaplı sokaklar,  boyanmış, restore edilmiş, dar ama 2-3 katlı evler buranın tarihi simgesi halinde. BİM için alınan arsa üzerine yapılan 2 bina bitmek üzere, son anda yandaki arsanın alımı da gerçekleşmiş. Binalar içinde, küçük- büyük çalışma odaları, çalışma-konser salonları, kütüphane, mutfak, lokal düşünülmüş. 4 yıldır devam eden proje ile ödül kazanmış, ancak, vakıflaşma tamamlanmadığı için kasalarına girmemiş, dolayısı ile bütün masrafları, heyecanlı bir şekilde yaptıklarını ve yapacaklarını anlatan Sn. Baki cebinden ödüyor. Kendisi mimar olduğu içinde binanın özelliklerine vakıf. Har şey en ince noktasına kadar düşünülmüş. Bugüne kadar çalışma yapılan 2 okulu da gezdim. Kömürlükler, depolar adeta küçük bir konservatuar olmuş. Akordeon ve yan flüt dersleri alan öğrenciler nota ile eğitim yapıyorlar. Her okuldaki çalgılar zaman zaman evlere de verilebiliyor. Hocalarda gönüllü olarak zamanlarını yöre çocuklarının hizmetine vermişler. Öğrenciler okul çıkışı sonrası  ya da gelişi öncesi heyecanla çalışmalara katılıyorlar. Bir kız öğrenci; "daha önce ders  çalışmazdım, sokakta oynar, boş  konuşurduk, şimdi hem zevk alıyorum hem de derslerimdeki başarım arttı. İlerde iyi bir sanatçı olmak istiyorum" diyor. Aynı heyecanı diğer öğrencilerde de görmek mümkün. Aileniz destekliyor mu? sorumuza; "hem de nasıl, öğrendiklerimizi evde-mahallede çaldırıyorlar. Okulda derse aralarında öğretmenlerimiz sınıfta çaldırıyor, çok güzel bir duygu bu" diyorlar…Gittiğimiz okullarda katılanların, genel  öğrencilerin %10'unu bulduğunu söylüyor Sn. Baki ve ekliyor, "önümüzdeki günlerde yüzlerce farklı enstrüman aldık, gelecek, o zaman sayıyı artıracağız rahatlıkla" diyor.

Binanın bitmesi ile Mayıs ayında sanatçılarında katılacağı bir açılış şenliği, Haziran ayında konser ve üniversiteler müzik bölümlerinde tanıtımlar yapacakları arasında… Zannediyorum  bu güzel projeye en güzel destek, zamanın bir gününde/ birkaç saatinde ders verecek sanatçılardan gelecek… Müzik kurumları 3. ve 4. sınıf öğrencilerini buraya staj gibi gönderip, destek de verebilirler diye düşünüyorum.

Bu projenin 2010 projesi  içinde mutlaka yer alması gerekliydi diye düşünüyorum…

Bölge halkını iyi tanıyan, sorunları bilen ve sorunların çözümünde rol alan, sanatın bir dalı ile ilgilenen, kaynaşmayı/paylaşmayı/üretmeyi öğrenmiş, toplumun bir parçası olmaya aday gençlerin yetişmesini sağlamaya yönelik bu çalışmalarından dolayı Sn. Mehmet Selim Baki'ye* teşekkür ediyor, iletişim araçlarının kültür-sanat yapımcılarını, yazarlarını ilgilenmeye bekliyoruz…

* Kurucu, Mimar Mehmet Selim Baki, Barış İçin Müzik'in tüm giderlerini kişisel olanaklarıyla karşılamaktadır. (Öğretim ve personel giderleri, müzik atölyelerinin imalatı, merkez binaların arsa alımı ve inşaatları, enstrüman temini, düzenli beslenme giderleri, çocuklarla gerçekleştirilen tiyatro, gezi, piknik gibi etkinlikler, Barış için Müzik'in konser organizasyonları, okullardaki genel masraflar vs.)

Mehmet Selim Baki çalışmaları her gün takip ediyor. Baki, sürdürülebilirliği sağlamak için kuruluş aşamasında olan vakfa bazı taşınmaz malvarlıklarını devretmeyi, ayrıca kendinden sonra Barış için Müzik'i gelecek kuşakların yürütmesini sağlayacak finansal önlemleri almayı planlamaktadır.” (www.muzikoloji.org/yazi/yazi_goster_uye.asp?yazi_id=666)

 

Aralık 2012’de gelinen durum gerçekten yüz ağartıcı;

“Barış İçin Müzik” projesi, 6 yıllık çalışma sonunda 2011 yılında “Barış İçin Müzik Vakfı”na dönüştürüldü.

Mehmet Selim Baki’nin Sabancı Vakfı’nın Fark Yaratan’ı olduğu 2010 yılında, Barış İçin Müzik Vakfı’nda   700 öğrenci düzenli müzik eğitimi alıyor,  ulaşılan  toplam  öğrenci sayısı  ise 3000.

 Enstrüman çalmak dışında, solfej, armoni bilgisi, müzik tarihi gibi dersleri de içeren çok sesli müzik eğitimi, Vakıf ve İlköğretim okullarının binalarında sürdürülüyor.

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında İstanbul’a gelen Simon Bolivar Orkestrası’nın konserleri sırasında, “El Sistema”nın kurucusu Maestro Abreu, Vakfı ziyaret etti. Bu ziyaret, Barış İçin Müzik Vakfı ve El Sistema işbirliğinin ilk adımı oldu. Barış İçin Müzik Vakfı ve El Sistema öğrencilerinin katılımıyla 200 kişilik Venezuela-Türkiye Çocuk Orkestrası kurulması için işbirliği yapıldı. Proje kapsamında, Barış İçin Müzik öğretmenleri, 2012 Eylül ayında El Sistema’da staj yapmak üzere Venezuela’nın başkenti Karakas’ta bulundular.

2013 yılında ise Türkiye ve Venezüela’da ortak konserler düzenlenecek. Mehmet Selim Baki, Barış İçin Müzik Vakfı ile tüm ülkeye yayılan bir model olmayı hedefliyor.

 

Fatih Belediyesi ile birlikte belirlenen ilköğretim okullarında, "Her okula bir orkestra" projesi başlatılıyor.

 

"Barış için Müzik" öğretmenlerinden oluşturulan "Barış için Müzik Gençlik Orkestrası"nda, ileride "Barış için Müzik" tarafından yetiştirilen çocuklarımız da görev alıp, konserler verebilecek.

 

Geçen hafta Kadir Has Üniversitesi salonlarında verilen konser, yine canlı, atak ve gurur vericiydi. Emeği geçen tüm öğretmenleri kutluyorum. Ben, kurulduğu günden beri Vakfa desteğimi esirgemiyor, yardımcı olmaya çalışıyorum. Özellikle çalışmalara katılan çocuklardaki ve ailelerdeki değişimi  gözlemlemek sosyologların görevi olmalı. Ayrıca, hala ziyaret etmemiş olan protokolun ve Sn. Bakanlarımızın da beklendiğini belirtelim.

 

Ziyaret ve destek vermek için; Barış için Müzik Adres: Avcıbey Mahallesi,
Kariye Türbe Sokak, No:14Edirnekapı / Fatih Tel: 0212 631 06 86

Not: Gönderilen duyuruda yeni öğretmenlere ihtiyaçları olduğu belirtiliyor. 

 

Genel olarak bir orkestrada yer alan tüm yaylı (Keman, Viyola, Çello, Kontrbas), tahta nefesli (Flüt, Obua, Klarnet, Fagot), bakır nefesli (Korno, Trompet, Trombon, Tuba) enstrümanlar ve Senfonik Perküsyon öğretmenleri ile Koro ve Orkestra Şefleri'ne ihtiyaç var.Müzik aracılığıyla sosyal dönüşüme inanan, barış dolu bir dünya için bizimle tam & yarı zamanlı olarak çalışabilecek; yaratıcı, tutkulu, tecrübeli - tecrübesiz tüm Konservatuvar lisans öğrencileri, mezunları ve müzisyenler başvurabilir. Adaylarda pedagojik formasyon sertifika şartı aranmamakta, yaş sınırlaması bulunmamaktadır.İlgilenen adayların, aşağıdaki linkler vasıtasıyla "Kariyer.net" veya "Yenibiris.com" web-sitelerinden birini ziyaret ederek, verilen ilanlara 10 Ocak 2013 Perşembe gününe kadar başvurmaları rica olunur.