BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.300,70
HABER /  GÜNCEL

Bakan Berat Albayrak'tan flaş Halkbank açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Halkbank'ın faaliyetleri uluslararası hukuka uygundur. Halkbank'la ilgili tespitler ABD'li kurumlara bildirildi. Halkbank tertemiz çıkacak, aksi siyasi karar olur. ABD'de Halkbank ile ilgili bir ceza beklemiyoruz." şeklinde konuştu.

Abone ol

Türkiye'nin IMF'ye başvurma planınının olmadığını söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Halkbank'ın faaliyetleri uluslararası hukuka uygundur. Halkbank'la ilgili tespitler ABD'li kurumlara bildirildi. Halkbank tertemiz çıkacak, aksi siyasi karar olur. ABD'de Halkbank ile ilgili bir ceza beklemiyoruz." şeklinde konuştu.

Albayrak enflasyon verisine ilişkin olarak ise, "Gelinen seviye enflasyonla topyekün mücadele gerektiriyor" ifadelerini kullandı.

Reuters'a verdiği söyleşide Albayrak, swap piyasasındaki düzenlemelerin "örtülü sermaye kontrolü" algısı yaratabileceği değerlendirmelerinin hatırlatılması üzerine, "Ülke olarak piyasa dışı uygulamalara başvurmayı geçmiş dönemde olduğu gibi bugün de başvurmayı düşünmedik ve düşünmeyeceğiz. Kriz dönemlerinde bile böyle bir uygulamaya başvurmayan bir ülke olarak küresel sermaye piyasalarında yer almaya devam edeceğiz" dedi.

SERBEST PİYASA UYGULAMALRINDAN ASLA TAVİZ VERMEYECEĞİZ....Finansal piyasalarda istikrarın sağlanmasının tüm ekonomik aktörler ve finansal sistem açısından kritik önemde olduğunun altını çizen Albayrak, "İktisadi temellerden kopuk fiyat hareketlerinin ve sıradışı oynaklıkların finansal sisteme verebileceği zararların önüne geçilmesi hükümetlerin ve düzenleyici kurumların sorumluluğudur. Swap piyasasındaki düzenlemeye de bu yönde bakılmalıdır. Türkiye uluslararası piyasalara entegre bir ekonomidir, serbest piyasa uygulamalarından asla taviz vermeyeceğiz" şeklinde konuştu.

"Swap hamlesi, TCMB VİOP adımı gibi tedbirlerin Türk piyasalarının uluslararası piyasalar ile bağını zayıflattığı değerlendirmesi var. Bu konuda endişe taşıyor musunuz?" sorusuna Albayrak, "Tüm bu düzenlemelere tekil önlemler olarak değil, bir finansal mimarinin ilk ama etkili adımları olarak bakmak daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Ülkemiz piyasaları küresel finansal piyasalarla yakın ve derin bir ilişki içerisindedir" dedi ve şöyle devam etti:

GEREKLİ ADIMLARI ATACAĞIZ...."Atılan son adımlar finansal piyasaların derinleşmesine ve küresel piyasalarla daha sağlıklı ve istikrarlı bir bağ̆ kurulmasına yönelik adımlardır. Bu yenilikler uluslararası en iyi uygulamalarla ve G-20 gündemindeki finansal reform önerileriyle de uyumludur. Amacımız, bu tür işlemlerin aşama aşama yerel piyasalarda belirli bir disiplin ve bildirim yükümlülükleriyle yapılmasına imkan sağlayacak altyapıyı ve pazarları oluşturmaktır. Bu konuda yakın zamanda gerekli adımları atacağız. İşaretlerini de piyasaya duyurduk."

HALKBANK'LA İLGİLİ SORUŞTURMA YAPILDI, İHLAL YOK...Halkbank'a herhangi bir ceza verilmesini beklemediğini belirten Albayrak, King and Spalding isimli ABD’li hukuk firması ile veri şirketi Exiger’ın, eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delme iddiasıyla New York’ta hakim karşısına çıkmasının ardından bir soruşturma yürüttüklerini ve kamu bankasının herhangi bir ABD yaptırımını ihlal etmediği sonucuna vardığını söyledi. Bakan, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“İran’ın tüm dış ticaretiyle ilgili veriler, e-mail’ler ve soruşturma için gereken tüm ilgili dosyalar ABD’li şirketlere sunuldu. Bir ay süren bağımsız incelemenin sonunda, bankanın ne birincil ne de ikincil ABD yaptırımlarını ihlal etmediği sonucuna ulaşıldı.

BAŞKA TÜRLÜSÜ POLİTİK BİR KARAR OLUR...Halkbank’ın İran’la ticareti konusunda yaptırımları uygulayan ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi’nin (OFAC) düzenli olarak bilgilendirildiğini söyleyen Albayrak, “Halkbank’a yönelik bir ceza beklemiyoruz” dedi. Bankasının bu süreçten ‘tamamen temiz’ çıkmasını beklediğini kaydeden Bakan, “Başka türküsü tamamen politik bir karar olur” diye ekledi.

BANKALARA YÖNRLİK RİSK YOK...Türk Lirası’na yönelik satış baskısının ülkedeki bankalara yönelik bir risk oluşturmadığını savunan Bakan Albayrak, borç sevilerine dair risklerle ilgili de herhangi bir problem görmediğini belirterek iç borcun gayri safi yurtiçi hasılaya (GDP) kıyasla düşük olmasına dikkat çekti. Albayrak, “Bankaların ve bu dönemdeki tüm kredi kanallarının bilanço tablosuna baktığımızda; halihazırda bankacılığa yönelik bir döviz, kur riski yok” dedi.

Özel sektörünkiler de dahil olmak üzere borçlanma konusundaki kaygıları reddeden Albayrak, JPMorgan’ın Temmuz 2019’da Türkiye’nin borcunun 146 milyar doları özel sektöre ait olmak üzere 179 milyar dolara ulaşacağı tahminine rağmen, mevcut borç seviyesiyle ilgili olarak, “Toplama baktığımızda Türkiye’nin önünde böyle bir risk ya da problem yok” diye konuştu.