BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,03
ALTIN 2.284,14
HABER /  GÜNCEL

Bahçeli'nin istediği af çıkarsa kaç kişi tahliye olacak? Rahşan Affı gibi...

MHP lideri Devlet Bahçeli ‘çocuk istismarcıları, tecavüzcüler, kadın katilleri, PKK’lılar, FETÖ’cüler hariç, aralarında Alaaddin Çakıcı ve Kürşat Yılmaz gibi ülkücü mafya babalarının da bulunduğu kader kurbanları için af' istedi. Bahçeli'nin önerdiği afla kaç kişi cezaevinden çıkacak? İşte o rakamlar...

Abone ol

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Twitter’dan ‘çocuk istismarcıları, tecavüzcüler, kadın katilleri, PKK’lılar, FETÖ’cüler hariç, kader kurbanlarını afla taltif etmeye yönelik’ bir adım atılmasını istedi. Bahçeli paylaşımlarında Selahattin Demirtaş'ın cezaevinden salıverilmememesini isterken, "Peki, ülkü ve ülke sevdalısı olan, davalarının gözü kara yiğitleri olarak bilinen mesela Alaattin Çakıcı, mesela Kürşat Yılmaz 100 bin ülkücünün imzasıyla aday gösterilseydi, bu kahramanlarımız için de cezaevinden çıkarılmaları için bir kampanya yapılacak mıydı?" diye sormuştu. 

İKTİDAR VE MUHALEFET NE DEDİ?..  Başbakan Binali Yıldırım "Bir af gündemimizde değil" derken CHP'li Özgür Özel,"Toplumsal barışa katkı sunacak her şey konuşulabilir. Ancak bunların ve affın konuşulacağı yer Meclis’tir; Twitter değildir. Af, tam toplumsal mutabakatla çıkarılması gereken bir konu" dedi.

245 BİN TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ VAR... Bahçeli’nin af çıkışı geniş yankı uyandırdı. Gazete Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın yargı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, cezaevlerinde halen 245 bin mahkûm bulunuyor. Bunların 50 bini terör (35 bini FETÖ), 5 bini cinsel saldırı, 25 bini “adam öldürme” suçundan cezaevinde. Bahçeli’nin önerisine göre, bu 3 suç grubundan cezaevinde olan 80 bin mahkûm olası bir düzenlemeden yararlanamayacak.

Devlet Bahçeli'den af önerisi

 165 BİN KİŞİYİ KAPSAYABİLİR... Hırsızlık, dolandırıcılık, yaralama, uyuşturucu madde ticareti, cinayet gibi adli suçlardan ise 165 bin kişi cezaevinde bulunuyor. MHP Lideri’nin önerdiği gibi bir af çıkması durumda, 165 bin tutuklu ve hükümlü bu uygulamadan yararlanacak.

KİMLER YARARLANACAK?.. Cezaevlerinde hırsızlıktan 40 bin, dolandırıcılıktan 24 bin, uyuşturucudan 55 bin, yaralamadan 22 bin, diğer suçlardan 24 bin mahkûm bulunuyor.

RAHŞAN AFFINA BENZER... Kamuoyunda “Rahşan affı” olarak bilinen “Şartla Salıverme ve Erteleme Yasası” olan genel af, 22 Aralık 2000 tarihinde çıktı. Merhum Başbakan Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit’in önerisiyle çıkarılan yasa ile 23 bin hükümlü aftan yararlanarak salıverildi. “Kader mahkûmları” için çıkarılması istenen yasanın kapsamının genişletilmesiyle salıverilenlerin sayısı 45 bini buldu. Ancak cezaevlerinin nüfusu 3 yıl gibi kısa bir sürenin ardından yeniden 64 binlere ulaştı. Rahşan Ecevit, önerdiği af için “Ben affı garibanlar için istedim, katiller yararlandı” demişti.