BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53

Avrupa Birliği'ne hazır mıyız?

Evet, devletin işleyiş tarzı, genel yönetimi, alt üst ilişkisi bir çok açıdan bir olumlu gelişme var.

Evet, devletin işleyiş tarzı, genel yönetimi, alt üst ilişkisi bir çok açıdan bir olumlu gelişme var. Ama daha düne kadar FETÖ/PDY diye bir yapı vardı ki devletin ülkemizde kimi idare ettiği bilinmiyordu. Şu anda ülke genelinde bir keşmekeşlik yaşanıyor, Cumhurbaşkanımız partisini rahat bıraksaydı eski günler çoktan başımıza gelmişti, muhalefet ise hala yalan ve hakaret üzerinde politika yapıyor. AB’ye hazır değiliz arkadaş

İstersen bazı sıkıntılarımızı maddeleştirelim;                                                          

1-Siyasilerimiz hâlâ nüfuzunu kullanarak normal maaşı dışında kazanç yollarını arıyorlar, Bürokratlarımız ise tabir yerindeyse burnundan kıl aldırmıyorlar.

2-İşsizlik oranı  %10’un üstünde ama bazı bölgelerde %8 bazı bölgelerde %18 bu da ayrı bir sorun,

3-Eğitim kalitemiz OECD ülkelerinin 3 yılda bir yaptığı PISA sınavında 30 ülke arasında sondan ikinciyiz başka bir ifadeyle 29.sıradayız.

4-Gelir dağılımı durumumuz tabanla tavan arasında uçurum var. Örneğin son tespitte Kocaeli ilimizde fert başına gayri safi milli hasıla 33 bin dolarken Şırnak’ta 3 bin dolardı.

5-İnsan profilimiz pek nitelikli sayılmaz.28 Şubat belası yüzünden dünya kadar mesleksiz vatandaşlarımız var,

6-Kürt sorununu hâlâ tam çözülmedi,

7-PKK ile mücadele amansız devam ediyor.

Bu sorunları vatandaş olarak ben görüyorum da AB fark edemiyor mu?

Empati diye bir kavram var, yer değiştiriyorum doğrusu ben olsam Türkiye’yi bu haliyle Avrupa Birliğine alamam.

AB’nin en büyük hatası net değil, boğazında konuşuyor. Bizim de aslında AB’ye ciddi anlamda bir ihtiyacımız yok, eğer ülkemizin huzur ve sükunetini, mutlu bir yaşamını şekillendirebilirsek AB girişimiz olsa da olur olmasa da

Vatandaşlarımızın birçoğu hile/hurda, torpil/rüşvetten medet bekliyor. AB büyük oranda bu tür sorunlarını hal etmiş. Sadece AB mi? Elbette ki hayır İskandinav ülkeleri de öyle. Bir kaç yıl önce bir vesileyle Norveç’e gitmiştim fert başına milli geliri 96 bin dolar.Dile kolay değil mi? Referandum yapmışlar halk AB’ye katılmayı reddetmiş.

Bizde bu kadar olabilir m?i tabiî ki hayır, bu kadara da ihtiyaç yok zaten. Ama fert başına milli gelirimiz için 25 bin dolar sınırını zorlayabilir.Gerçi o zaman yine dağılım dengesiz olacak fakat hiç olmazsa 15 bin ile 35 bin arasında değişecek. Baksanıza Şırnak 5 kat zengin oldu ama Kocaeli sadece 2 bin dolarlık bir artış yakaladı. Fakat iki taraf da halinden memnun olabilir çünkü kültürümüzde kanaat diye bir kavram var, Avrupa insanında da bu az.

Peki ne yapalım?

1-Eğitim öğretime yönelik nitelikli bir paket açalım(Öğretmen yetiştirme, Öğretmenlik mesleğini durumu, Yönetici profili ve okulun konumu hakkında ciddi yenilikler getirecek bir paket olmalı)

2-Halk akademileri diye seyyar bir okul oluşturmalı ve en ücra köyümüze mezramıza kadar vatandaşlarımızı aydınlatmalıyız.

3-Sosyal yardımlaşma ve dayanışma fonuna bütçeden daha çok pay ayırmalıyız. Yeni evlilere iskan ve ev eşyası konusunda katkı vermeliyiz

4-Devlet bürokrasisinde işleyişin kalitesini düşürecek kimseleri kurumdan alabilmeli ve yönetim akademisi adı altında bir yetiştirme kurumu oluşturmalıyız.

5-Askeri harcamalarımızı gün geçtikçe azaltmalı ve profesyonel orduya alt yapı hazırlamalıyız. Asker programına kalite katmalıyız; insan hakları, ilk yardım, babalık eğitimi vb. dersler askerlerimize verilmelidir.

6-Yaşlılarımızın maaşlarını daha da arttırmalı ve dualarından mahrum kalmamalıyız.

7-Yerel yönetimlerin yetkilerini endişesiz arttırmalıyız.

Görüyorsunuz bu maddelerin her biri üzerinde bir makale yazılır.Yani bizim önümüzde kocaman sorunlar var.Dolayısıyla bu ödevimizi yapalım, ülkeye huzur ve mutluluk gelsin.

Avrupa Birliği zaten Türkiyesiz yapamaz.

Selam ve sevgilerimle