BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.414,75
HABER /  SAĞLIK

Anneler dikkat biberondaki tehlike!

Bebeklerde uyku öncesi ve uyku sırasında biberonla içilen sütün bebeğin dişlerinde yol açtığı sorunlara uzmanlar dikkat çekiyor.

Abone ol

Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Handan Ayhan, özellikle gece uyumadan hemen önce ve uyku sırasında biberonla içilen sütün bebeğin dişlerinde "biberon çürüğü" gelişimine neden olduğunu belirterek, bunun ağrı, kötü koku ve beslenme bozukluğuna yol açtığını kaydetti.

Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Handan Ayhan, bebeklerde ağız ve diş sağlığına ilişkin bilgiler verdi.

Doç. Dr. Ayhan, "Bazı aileler süte bal, pekmez ya da şeker gibi tatlandırıcılar katar. Bu durum 'biberon çürüğü' gelişimini daha da hızlandırır. Biberonla verilen süt, uykuya geçildikten sonra dişler üzerinde birikmektedir. Uyku sırasında tükürük salgısı da azaldığından dişler hiçbir şekilde temizlenememekte ve ağızda dişlerin üzerinde daha önceden var olan çürük yapıcı bakterilerin asidik bir ortam oluşturmasına neden olmaktadır. Bu asitler dişlerin tüm yüzeyini kaplayan mine yapısını bozarak, önce tebeşirimsi beyaz renkte lekelerin görülmesine, daha sonra da “biberon çürüğü" olarak tanımlanan sarı-kahverengi renkte çürüklerin oluşmasına neden olmaktadırlar" uyarısında bulundu.