BIST 9.140
DOLAR 32,38
EURO 35,04
ALTIN 2.326,58

Ankara ve İstanbul'da seçim havası

Cumhur İttifakı MHP ve AK Parti arasındaki Büyük ve güçlü Türkiye idealinin adıdır.

Cumhur İttifakı İstanbul ve Ankara için kolları sıvadı. Adaylarını netleştirip açıkladı. Büyükşehirlerde çok deneyimli ve başarılı isimler var.
Binali Yıldırım İstanbul’dan, Mehmet Özhaseki ise Ankara’dan aday gösterildi. İki ismin kaptanlığında seçim süreci geçirilecek.

İstanbul’a ilişkin gözlemim şu, Binali Bey çok rahat ipi göğüsleyecek gibi duruyor. Cumhur İttifakı İstanbul’da büyük bir başarıya ulaşacak.
Ankara için uzun süreden beri muhalefet kaynaklı psikolojik harekât yapıldı.

Özhaseki’nin tutmadığı, Ankaralı olmadığı, değiştirileceği vb. çok iddia ortaya atıldı. Bu iddialara AK Parti içinden katkı verenler olmuş mudur bilemiyorum ama son derece boş, gereksiz, anlamsız idi…

Neticede dün itibariyle AK Parti Ankara adaylarını açıklayınca ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Özhaseki başta olmak üzere tüm adayların ellerini tek tek sıkıp havaya kaldırınca iddiaların hepsi de fos diye çöküp gitti.

Mansur Yavaş CHP’nin Ankara için gösterebileceği en iyi aday. Bunda hiç şüphe yok ama Yavaş bu şehirde iki kez Büyükşehir Belediye Başkan adayı olup kaybetmiş bir isim. Bu iş öyle “yenile yenile öğrenilecek ve başarılacak” bir şey midir?

Beypazarı Ankara’nın küçük, güzel, şirin bir ilçesidir. Yavaş, İlçe’nin MHP’den seçilmiş belediye başkanı olarak tüm ülkücü bürokratlardan ve hükümet olduğu dönemde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve tüm bakanlarından büyük destek görmüş ve başarı sağlamıştır.

Bu başarıyı takdir eden yine Devlet Bahçeli olmuş ve Yavaş’ı MHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı göstermiş, sonrasında MYK’ya almıştır. Kendisini bir nevi marka haline getirmiştir.

Yavaş, MHP’den seçilemeyeceğini düşünerek CHP ile temasa geçmiş, gerçekçi olmayan bahanelerle MHP’den kopmuştur. Şimdi en büyük beklentisi ülkücülerin kendisine destek vermesidir.

Taş yerinde ağırdır. Yavaş, MHP’den koptuğu andan itibaren zaten büyük ölçüde marka değerini zedelemiştir.

Özhaseki ise dört dönem Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmış, akabinde Çevre ve Şehircilik Bakanı olmuştur. Kendi ifadesiyle ülkücü kökene sahiptir.

Ankara, Cumhuriyet’in başkentidir ve başkent olduğu günden bu güne ülkenin dört bir yanından gelmiş çok kıymetli, nitelikli, yetenekli isimler başkanlık yapmıştır. Ankaralı başkanın nereli olduğu ile değil, neler yapacağı ile daha çok ilgilidir.

Cumhur İttifakı MHP ve AK Parti arasındaki Büyük ve güçlü Türkiye idealinin adıdır.

MHP üç büyük şehirde Büyükşehir Belediye Başkan adayı çıkarmayacağını ve Cumhur ittifakına destek vereceğini açıkladığı andan itibaren herkesin hesabı MHP oyları üzerinedir.

Büyükşehirde aday çıkarmaması o illerde varlık göstermeyeceği anlamına gelmiyor ki. Ankara’da MHP geçen seçimde iki olan ilçe belediyesi sayısını üçe çıkaracak kadar işbirliği masasından güçlü çıkmıştır. İstanbul’da da üç ilçe belediyesi adayı Milliyetçi Hareket Partili isimler olmuştur.

Hal böyle olunca elbette ki ülkücülerin, milliyetçilerin oyu Cumhur İttifakının adaları Mehmet Özhaseki’de ve Binali Yıldırım’da buluşacaktır.
CHP’nin İyi Parti ile ittifakı evlere şenlik.

İyi Parti’ye yurt genelinde bırakılan yerler MHP’nin elinde olan belediyeler veya MHP’nin çok güçlü olduğu yerler. Dertleri ülkücüler arasında nifak sokmak. Ülkücüleri birbirine kırdırmak. Şimdi Ankara’da da aynısını yapacaklar.

Ellerinde sadece Yenimahalle ve Çankaya olmasına rağmen sanki onlarca belediyeleri varmış gibi MHP’li adayların olduğu yerlerde İyi Parti adaylarını ittifak olarak açıklayacaklar.

Fakat Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da olacaklar. Görünen o ki, Yenimahalle’de büyük ihtimal kaybedecekler. Veysel Tiryaki iyi bir belediyeci ve AK Parti -MHP oylarıyla Yenimahalle’de netice almak mümkün olacak.

İstanbul Maltepe’de ise Ahmet Baykan ismi çok önemli. Mülkiyeli Ahmet Baykan, uzun yıllar Maltepe’de Belediye Başkan Yardımcılığı da yaptı. Çok seviliyor. Cumhur ittifakı ile iki büyükşehirde de AK Parti ve MHP’nin ortak belediye sayısı artacak görünüyor.