BIST 9.088
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,36
HABER /  DÜNYA

Angela Merkel'den şok karar Almanya çalkalanıyor

13 yıldır Almanya Başbakanlığı koltuğunda oturan Angela Merkel, Heses ve Bavreya eyaletlerinde partisinin oy kaybetmesi üzerine siyaseti bırakacağı iddia edilmişti. Merkel son dakika açıklamasıyla iddiayı doğruladı. Merkel neden bıraktığını da açıkladı.

Abone ol

ALMANYA’nın 'Demir Lady'si Angela Merkel, Almanya başbakanlığı ve parti liderliğini bırakıyor. Pazar günü Hessen eyaletinde yapılan seçimlerde Başbakan Angela Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ağır yenilgiye uğramış, aşırı sağcı AfD ise güç kazanmıştı. 

AFP sabah saatlerinde geçtiği son dakika haberinde, Angela Merkel'in partisi CDU'nun aralık ayında yapılacak kongresinde parti liderliği için aday olmayacağını duyurdu. Reuters da parti kaynaklarına dayandırdığı haberinde, 2000 yılından bu yana liderlik koltuğunda oturan Merkel'in bırakma kararı aldığını duyurdu.

200 YILINDAN BU YANA PARTİNİN BAŞINDA... Merkel, 2000 yılından beri partisinin liderlik koltuğuna oturan ve 2005’ten beri Almanya Başbakanlığı yapıyordu. Tüm bu iddialar konuşulurken Almanya Hükümet Sözcüsü, Angela Merkel'in 2021 yılına kadar şansölyelik görevine devam edeceğini açıkladı.

“BIRAKIYORUM”... Almanya'nın 'demir lady'si Merkel, az önce yaptığı açıklamada, Aralık ayındaki kongrede yeniden aday olmayacağını resmen açıkladı. Merkel “Başbakan olarak son dönemim. Başbakanlığa ve genel başkanlığına yeniden aday olmayacağım. Hesse ve Bavyera’daki seçim sonuçları sonrası eskisi gibi devam edemeyiz. Hükümet güvenirliğini kaybetti.” dedi.

YENİ LİDER ADAYLARI KİMLER?.. Eski Muhafazakar Parlamenter grup lideri Friedrich Merz'in Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin yeni lider adayı olabileceği söyleniyor.