Vekil tekke ve zaviyeler açılsın dedi

Abone ol

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'dan ilginç kanun teklifi

PKK terör örgütünün başı Abdullah Öcalan ile İmralı’da görüşen üç isim arasında yer alan BDP Diyarbakır milletvekili Altan Tan, tekke, türbe ve zaviyelerin yeniden açılmasını istedi. Tan bu konudaki kanun teklifini dün TBMM Başkanlığına sundu.

Gazeteport'un haberine göre; Tekke, Zaviye ve medreselerin kapatılmasına ilişkin yasa, Atatürk’ün 30 Ağustos 1925 günü Kastamonu’da yaptığı ‘’Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler ve meczuplar memleketi olmaz’’ açıklamasından sonra hayata geçirilmişti.

ÖZEL KIYAFET

Tan, tekkelerin kuruluşunun 8. yüzyıla dayandığını ve islam kültürünün önemli bir unsuru olduğunu savundu. Bu yasanın kaldırılması durumunda Nakşibendilik, Kadirilik, Halvetilik, Cerahilik gibi tarikatlar ile Alevi Bektaşilere ait ünvanların da yasak olmaktan çıkacağını vurguladı.Teklif ile ‘’Derviş, Mürit, Dede, Seyit, Çelebi’’ gibi ünvanlar ve bu ünvanlara ait özel kıyafet giyilmesinin de serbest bırakılması öneriliyor.

BDP’li Tan, kanun teklifinin gerekçesinde ‘’Ülkemizde yaşayan farklı inançların görüşlerin ve mezheplerin kendi okullarını açmalarına, müfredatlarını belirlemelerine ve dini cemaatlerin yeniden örgütlenmelerine, sosyal yaşamda yeniden yer almalarına imkan tanınmalıdır’’ dedi. Yasak olmasına rağmen halen birçok tarikat, tekke ve medresenin, faaliyetlerini sürdürdüğünü de kaydetti ve devletin tüm dinler ile mezheplerin ibadetlerine de eşit yaklaşması gerektiğini savundu.

Günün Önemli Haberleri