Türkiye'ye doğrudan yatırım Avrupa'dan geldi

Abone ol

Bu yıl eylül ayı sonu itibarıyla Türkiye'ye yapılan doğrudan yatırımlar 8 milyar dolara ulaştı. Son 9 ayda gelen net doğrudan yatırımların içinde Avrupa ülkelerinin payı ise yaklaşık yüzde 70 oldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Uluslararası Doğrudan Yatırım verilerinden derlenen bilgilere göre, 2002'den bu yılın ağustos ayına kadar olan süre içerisinde Türkiye'ye toplam 201,3 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım girişi gerçekleşti.

Ülkeye bu dönemde gelen uluslararası doğrudan sermaye ise 152,1 milyar dolar seviyesinde oldu. Avrupa kaynaklı sermaye girişi, 112,3 milyar dolar ve yüzde 73,8'lik oranla ilk sırayı aldı. Avrupa'yı yüzde 17 ile Asya ve yüzde 8,4 ile Amerika takip etti.

2002-2018 döneminde Türkiye'ye en fazla sermaye girişinin olduğu ülke, 24,2 milyar dolarla Hollanda oldu. Hollanda'yı 11,5 milyar dolarlık sermayenin geldiği ABD takip etti. Avusturya ise yaklaşık 10,5 milyar dolarlık doğrudan sermaye girişiyle 3'üncü sırada yer aldı.

YATIRIM HİZMET SEKTÖRÜNE OLDU
Sektörlere göre incelendiğinde, 2002-2018 döneminde, hizmetler sektörüne yapılan yatırımların toplam doğrudan yatırımlar içindeki oranı yüzde 61,9 olarak kayıtlarda yer aldı. Bu sektörü, yüzde 23,7 ile imalat ve yüzde 11,8 ile enerji takip etti.

Hizmetler sektörü içinde doğrudan yatırım girişinin en çok olduğu alan yüzde 34,2 ile finans ve sigorta oldu. En çok yatırım alan diğer sektörler ise yüzde 8,3 ile telekomünikasyon, yüzde 6,1 ile toptan-perakende ticaret ve yüzde 4,5 ile ulaştırma-depolama olarak sıralandı.

BU YIL 8 MİLYAR DOLAR GELDİ
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erdem,  Türkiye'nin başta Avrupa şirketleri olmak üzere tüm uluslararası doğrudan yatırımcılar için büyük bir potansiyel ve bölgeye giriş için cazip fırsatlar sunduğunu söyledi.

Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırımlarda Avrupa ülkelerinin "aslan payını" oluşturduğunu vurgulayan Erdem, "Bu yıl eylül ayı sonu itibarıyla ülkemize gelen doğrudan yatırımlar toplamda 8 milyar dolardır. Son 9 ayda gelen net doğrudan yatırımların içinde Avrupa ülkelerinin payı ise yaklaşık yüzde 70'tir." dedi.

Günün Önemli Haberleri