Türkiye şimdi ne yapacak?

Abone ol

Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifi kabul edildi. Peki şimdi Türkiye ne yapacak?

1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin Fransa Senatosunda kabul edilmesinin ardından Türkiye'nin cevabı merak konusu... HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin neler yapması gerektiğini açıkladı.

Numan kurtulmuş, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin Fransa Senatosunda kabul edilmesiyle ilgili, ''Fransa'nın tüm evrensel değerleri ayaklar altına alarak attığı bu adımın asla unutulmayacağını'' bildirdi.

FRANSA ERMENİ DOSTU DEĞİL, TÜRKİYE DÜŞMANI

Kurtulmuş, yaptığı yazılı açıklamada, ''Fransa'nın düşmanca tavır sergilediğini'' belirterek, ''Bu tavrın asıl gerekçesi, Fransa'nın Ermeni dostu olması değil, Türkiye'ye düşman olmasıdır. Fransa, gerçekten tarihle yüzleşmek istiyorsa kendi kanlı tarihine bakmalıdır. Fransa'nın tarihi bize; Urfa'nın Şanlıurfa olmasını, Maraş'ın Kahramanmaraş olmasını ve Antep'in Gaziantep olmasını hatırlatıyor. Fransa bu söylediğimizin ne anlama geldiğini gayet iyi bilir'' ifadesini kullandı.

FRANSA ZARARLI ÇIKACAK

Süreçten, Fransa'nın daha zararlı çıkacağını ifade eden Kurtulmuş, açıklamasını şöyle sürdürdü: ''Fransa'da bu yasanın kabul edilmiş olması Türkiye'ye kaybettirmez. Yaşanan bu gerilimin sonrasında Türkiye'den daha fazla zarar görecek olan taraf Fransa'dır. Çünkü bu kanun, başta düşünce ve ifade özgürlüğü ilkesine aykırıdır. Fransa'nın tüm evrensel değerleri ayaklar altına alarak attığı bu adımı asla unutmayacağız.''

DIŞİŞLERİ AYNI HATAYI YAPMAMALI

Türkiye'nin atması gereken adımlar konusunda daha önce yaptığı açıklamaları hatırlatan Numan Kurtulmuş, ''Dışişleri Bakanlığımız, geçmişteki hatasını tekrar etmemeli, kalıcı adımlar atmalıdır. Asıl itibariyle, Fransa'nın aldığı karar, dünyanın sonu değildir. Öyle de olsa, Türkiye, tüm dünya kamuoyuna kendini doğru anlatabilmelidir. Hükümet, her platformda gerekli adımları atmalı ve Fransa'ya uluslararası platformlarda gereken tavrı göstermelidir'' görüşünü aktardı.

NE YAPILMALI?

Kurtulmuş, şu adımların atılmasını istedi:

''1- Ciddi bir tavır, paradigma değişikliğine gitmeliyiz. Bugüne kadar 20'den fazla ülke benzer kararları aldı. 2015'e doğru çok sayıda benzer kararla karşı karşıya kalabiliriz. Tanıma sürecini tazminat ve toprak talepleri takip edebilir.

2- Geçmişimizle yüzleşme veya geçmişinize ayna tutma işi istismarcıların elinden kurtarılmalıdır. Bunun için özellikle Dışişleri arşivleri açılmalıdır. Geçmişin üzerinden köşeye sıkıştırılmaktan kurtulmalıyız.

3- Yasa kabul edildiğine göre, hemen bugün; Türkiye'nin Paris Büyükelçisi geri çağrılmalıdır. Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Türkiye'den gönderilmelidir. Fransa'nın devlet ihalelerine katılımı engellenmelidir.

4- Lobicilik noktasındaki zaaflarımız giderilerek, Avrupa'daki iş adamlarımız, siyasetçilerimiz, bilim adamlarımız harekete geçirilmelidir. Lobicilik anlık bir iş değildir.

5- Bunun yanında, Azerbaycan'ın hassasiyetlerini dikkate alacak şekilde, bir komşu ülke olarak Ermenistan'la ilişkilerin doğrudan düzeltilmesi için de stratejik adımların atılması gerekir. Aradaki istismarcı kimi ülkelerin saf dışı bırakılmasını başarmalıyız.''

Günün Önemli Haberleri