Türkiye İtalya'daki toplantıyı neden terk etti? O fotoğraf ortaya çıkınca...

Abone ol

LİBYA' da 7 yıldır süren iç savaşa çözüm bulmak amacıyla için yapılan zirve skandalla son buldu. İtalyanlar zirve içinde “Akdeniz” başlıklı gayri resmi ayrı bir toplantı tertip edince Türkiye masadan kalktı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığındaki Türk heyeti konferanstaki gizli ajandanın açığa çıkmasıyla sert tepki göstererek zirveyi terk etti.

İtalya Başbakanı'nın düzenlediği bu toplantıda Mısır'ın darbeci lideri Sisi ve Libya'dan çağrılan bir diğer darbeci General Hafter vardı. Bu gayriresmi toplantının fotoğrafları gazetelerde yayınlanıca gizli ajandayı gören Türkiye masayı terkederek tepkisini gösterdi.

İtalya’nın Palermo kentinde Libya Konferansı düzenlendi. Türkiye de konferanstaydı. Zirvenin amacı Libya’da 7 yıldır devam eden kaos ve siyasi kriz ortamına çözüm bulmaktı. Ancak bitime saatler kala gerçek niyetler ortaya çıktı.

PETROL ZENGİNİ LİBYA BÖLÜNMENİN EŞİĞİNDE: Libya Arap Baharı döneminde iç savaşa sahne olan ülkelerdendi. Afrika’nın en zengin petrol rezervlerinin bulunduğu Libya’da Şubat 2011’de başlayan ayaklanma Ekim ayında Kaddafi’nin öldürülmesiyle son bulmuştu. Ancak Libya’ya huzur hiçbir zaman gelmedi.

Çatışmalar yıllarca devam etti. ABD destekli General Halife Hafter’in darbesi sonrasında Libya ikiye bölünme tehlikesi içerisine girdi. Çünkü 2015’ten bu yana Libya’da iki ayrı yönetim var. Biri başkent Trablus merkezli Uluslararası Mutabakat Hükümeti diğeri ise ülkenin doğusunda Tobruk merkezli darbeci Hafter’e bağlı yönetim.

İTALYANLAR SÖZDE “ÇÖZÜM ZİRVESİ” YAPTI: Haber7'nin haberine göre, Libya’daki krize çözüm için İtalya’nın Palermo kentindeki toplantıya Türkiye de davetliydi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığındaki Türk heyeti konferanstaki gizli ajandanın açığa çıkmasıyla sert tepki göstererek masayı terk etti.

AKDENİZ’İN KAHRAMANLARI DİYE AYRI TOPLANTI YAPTILAR: İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, zirvede ayrı bir toplantı tertip etti. Toplantıda darbeci General Hafter, onun en büyük destekçisi olan Mısır’daki darbeci Sisi de vardı. Zirvenin ev sahibi olan İtalya Başbakanı, darbeci Sisi ile bir diğer darbeci Hafter’i yanına alarak, gayri resmi bu toplantıyı “Akdeniz’in kahramanları Libya için bir arada” notuyla, sosyal medya hesabından paylaştı.

TÜRKİYE ÇOK SERT TEPKİ VERDİ: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay gayri resmi toplantının ortaya çıkmasıyla sözde Libya için yapılan konferansı terk etti. Oktay toplantı içinde toplantı yapan üstelik bunu gayri resmi şekilde, emri vaki politikalara alet eden İtalya’ya sert tepki gösterdi.

Türkiye İtalya'daki Libya Konferansı'ndan çekildi

Günün Önemli Haberleri