Tıksırıncaya kadar içiyorlar için ne dedi?

Abone ol

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Başbakan Erdoğan'ın içki içenler hakkındaki sözlerini eleştirdi.

Başbakan Erdoğan, "İsteyen istediği kadar içiyor. Aksırıncaya, tıksırıncaya kadar içiyorlar. Sekiz yıldır neyi yasakladık?" sözü muhalefet partilerinin gündeminde.

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısında yüksek perdeden, alkol içenlerin neredeyse hepsini aşağılayan üslupla söylediği sözleri tasvip etmemin mümkün olmadığını söyledi. Kurtulmuş, devletin vazifesinin alkol ve kötü alışkanlıkları önlemek olduğunu bildirdi.

Kurtulmuş, HAS Parti Adana Teşkilatı tarafından Mavi Sürmeli Otel'de gerçekleştirilen kahvaltılının ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Alkol satışıyla ilgili yapılan düzenlemelere ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Kurtulmuş, Türkiye'nin, gündeminin çok çabuk değiştiğini ve başka gündemlerle esas konuların üstünün örtüldüğü bir ülke haline getirildiğini savundu.

Her hafta, çok önemli olduğu intibası yaratılarak birkaç konunun gündeme taşındığını ifade eden Kurtulmuş, şöyle devam etti:

''Ama maalesef ondan sonraki hafta bunlar unutuluyor. Wikileaks, füze kalkanı tartışıldı, bitti. Maalesef bunların çoğu da magazin şeklinde tartışılıyor. En son alkolle ilgili tartışma da magazin haline dönüştürüldü. Elbette dünyanın her tarafında en temel sorunlardan birisi alkol ve uyuşturucu kullanımının giderek yaygınlaşması. Türkiye'de uyuşturucu ve alkole başlama yaşı 12-13'e kadar inmiştir. Bir hükümetin, toplumu yönetenlerin vazifesi, özellikle gençleri bu tür kötü alışkanlıklardan koruyacak düzenlemeler yapmaktır. Bu çerçevede, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından yapılan düzenlemeler aslında yerinde ve doğrudur.

Ancak, özellikle dün Başbakan'ın çok yüksek perdeden, alkol içenlerin hepsini neredeyse aşağılayan üslupla söylediği sözleri tasvip etmek mümkün değil. Alkol içen, bunu alışkanlık haline getirmiş olanlar var, bundan kurtarılmaları lazım. Devletin vazifesi alkol alışanlığı ve kötü alışkanlıkları önlemektir ama bu alışkanlıklara sahip olan ya da bu şekilde tercihleri olan ve kullanan insanlara hakaret anlamına gelecek şeyleri söylememelidir.''

DİZİ TARTIŞMALARI

Kurtulmuş, Kanuni Sultan Süleyman'ın Hürrem Sultan'a aşkını da konu alan ve son günlerde kamuoyunda tepkilere yol açan ''Muhteşem Yüzyıl'' adlı diziyle ilgili değerlendirilmesinin sorulması üzerine, dünyanın hiçbir ülkesinde bir dizi üzerinden siyasi tartışma yapılmayacağını belirtti.

Söz konusu dizinin, tarihçilerin de ifadelerine göre, tarihi gerçekler konusunda hatalarla ve eksiklerle dolu olduğunu ifade eden Kurtulmuş, ''Sanatsal ve estetik anlamda yanlışları da olabilir. Ama sonuçta bir dizidir. Bunun üzerinden kıyamet koparmayı, Türkiye'de siyasi tartışmalar yapmayı hiç anlamlı bulmuyorum'' dedi.

Vatandaşların yapması gerekeni yaptığını ve ''Osmanlıya hakaret ve yanlış tarihsel bilgiler olduğu'' gerekçesiyle RTÜK'e çok sayıda müracaat yapıldığını ifade eden Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Şimdi RTÜK'ün vazifesi, yasaların kendisine verdiği yetkileri kullanarak uyarılarını yapmaktır. Yoksa bir dizi üzerinden siyasi tartışma yapmak, herhalde uygun bir mesele değildir. Herkes bu memlekette istediği diziyi çeker, yapar ama ne dizi yapanların, ne de bir kısım insanların bunu siyasi tartışma alanına çekmesi doğru değildir.

Aynı şekilde, bu tür dizileri yapanların da bu ülkenin tarihiyle ve kültürel değerleriyle, ülkenin ortak birikimleriyle, bir yerde gerçeği de yansıtmayacak şekilde birtakım hesaplaşmalar içine giriyor olmalarını da doğru bulmam.''

Bir hafta sonra söz konusu tartışmaların da unutulacağını belirten Kurtulmuş, ''Türkiye'de herkese tavsiyem, bu konular üzerinden suni gündemler oluşturmak değil, Türkiye'nin esas gündemine ilişkin konuları tartışmaktır. Türkiye'deki yoksulluğu, fukaralığı, gelir dağılım adaletsizliğini, şehirlerdeki büyük göçleri ve bunların getirdiği sorunları, Türkiye'nin siyasi ve soysal sorunlarını konuşmak ve çözümüne dönük fikirler üretmek gerekir'' diye konuştu.

Kurtulmuş, daha sonra Sefa Özler Caddesi ve Melekgirmez Sokak'tan geçip Kocaevzir İş Merkezine kadar yürüyerek, esnaf ve vatandaşlarla selamlaştı ve sohbet etti.

Günün Önemli Haberleri