TBMM yeni yasama yılı başlıyor Meclis açılışında bir ilk

Abone ol

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yeni yasama yılı bugün başlıyor. Yıldırım, tasarruf nedeniyle bu yıl açılış resepsiyonu vermeyecek. İki aylık tatilin ardından açılacak olan Meclis’in yeni dönemde gündeminde ilk olarak iç tüzük değişiklikleri işe Suriye ve Irak tezkereleri olacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi oturumu 14.00’te Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın başkanlığında toplanıyor. Açılışta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan d a bir konuşma yapacak. Cezaevinden tahliye edilen CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun da bugün Genel Kurul’da yemin etmesi bekleniyor.

Meclis'teki Atatürk Anıtı önünde tören
27. Dönem 2. Yasama Yılı dolayısıyla Meclisteki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın anıta çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Törene, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, TBMM başkanvekilleri Mustafa Şentop, Mithat Sancar, Levent Gök, Celal Adan, AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, AK Parti Grup başkanvekilleri Mehmet Emin Akbaşoğlu, Özlem Zengin, Cahit Özkan ve Mehmet Muş, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, İYİ Parti Grup Başkanı Abdul Ahat Andican, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, milletvekilleri ile TBMM bürokratları katıldı.

Meclis gündeminde neler var?
İç tüzük değişikliği: Cumhurbaşkanlığı sistemine uyum kapsamında Meclis’in çalışma usulünü belirleyen iç tüzükte yapılması öngörülen değişiklikler öncelikli gündem maddesi konumunda. Gensoru, başbakan, tasarı ifadelerinin bulunduğu maddelerin iç tüzükten çıkarılması bekleniyor.
Suriye ve Irak tezkereleri: Cumhurbaşkanlığı’na Suriye ve Irak'a asker gönderme yetkisi veren tezkerenin süresinin uzatılması da Meclis'in öncelikli gündem maddeleri arasında.
MHP'nin af önerisi: Milliyetçi Hareket Partisi’nin geçen hafta Meclis’e sunduğu af yasa taslağının, Meclis gündemine kısa sürede alınması bekleniyor. Partilerin MHP’nin sunduğu taslak üzerinde görüş bildirmeleri bekleniyor.
2019 bütçesi: Meclis gündemindeki bir diğer önemli gündem maddesi ise gelecek yılın bütçesi olacak. 17 Ekim’e kadar Meclis’e sunulması gereken bütçe teklifinin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın sunduğu Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) öngörülen büyüklükte olması bekleniyor.

Resepsiyon yapılmayacak
Meclis’in açılışıyla düzenlenen resepsiyon ise bu yıl yapılmayacak. Tasarruf tedbirleri kapsamında bu yıl yeni yasama yılı açılış resepsiyonunun verilmemesi yönünde karar alındı.

Günün Önemli Haberleri