Taksicilere eğitim şart ! Başarısız olan trafiğe çıkamayacak

Abone ol

UBER’e karşı çıkan ve son dönemde yolcu beğenmeme, turistlere taciz ve dolandırılıkla gündeme gelen taksicilerlere eğitim şartı getirildi. Milli Eğitim Bakanlığı ve Taksiciler Odası kolları sıvadı. "Taksi Eğitim Projesi" eğitimini başarıyla tamamlayamayanlar artık taksicilik yapamayacak. 

UBER’e karşı çıkma, yolcu beğenmeme, kısa mesafe gitmeme, yağmurda yolcu almama ve geçen hafta Tayland uyruklu kadın turist Niorn S'nin, takside uğradığı taciz ve dolandırıcılık olayı, taksicileri yeniden gündeme getirdi.

Olumsuz davranışlar sergileyen taksiciler, İstanbul'da 50 bin kişinin çalıştığı bu meslek grubunu da zan altında bırakıyor. Bu nedenle taksicilik mesleğinin standardını yükseltmeyi hedefleyen Milli Eğitim Bakanlığı ile İstanbul Taksiciler Esnaf Odası, "Taksi Eğitim Projesi" için kolları sıvadı.  

50 BİN TAKSİCİYİ İLGİLENDİRİYOR
Yakın zamanda hayata geçirilecek eğitimler sonunda düzenlenecek sınavı başarıyla tamamlayan şoförlere, ilgili kurumlar tarafından sertifika verilecek. İstanbul'da 50 bin taksiciyi ilgilendiren eğitimlere katılmayanlar çalışma ruhsatı alamayacak, dolayısıyla denetimler sonunda araçları trafikten men edilecek.

YAPTIRIMLAR UYGULANACAK
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu,  "Sertifikası olmayan kişiler şoförlük yapamayacak. Şoförlük yapıp da yanlış yapanlar da meslekten ihraç edilecek. Adli ve idari yaptırımlar uygulanacak." dedi.

İstanbul'da 17 bin 395 ticari taksinin hizmet verdiğini ve 50 bin kişinin bu taksilerde çalıştığını belirten Aksu, turistin doğrudan kendilerini aramadığını ama İstanbul halkında da "Yakına gitmedi", "Bozuk para üstü vermedi", "Sigara içti", "Arabası kirliydi" gibi şikayetler aldıklarını anlattı.  Eyüp Aksu, sigorta, ehliyet, e-devletten barkotlu 5 yıllık sürücü ceza puanını gösteren belge, psikoteknik, sağlık raporu ve adli sicil kaydı kriterlerini sağlamayanın şoförlük yapamayacağını sözlerine ekledi.

"BU İŞ MAFYALAŞMIŞ"
İstanbul Rehberler Odası Başkanı Hakan Eğinlioğlu, turistlerin yaşadığı sorunlarla ilgili pek çok şikayetin kendilerine yansıdığını, 25 yıllık profesyonel turist rehberi olarak da bu sorunları yakından bildiğini söyledi. Türkiye'nin adına leke sürecek işler yapan insanların olduğunu ifade eden Eğinlioğlu, "Bu insanların büyük ölçüde baskı altında tutulması lazım. Özellikle Sultanahmet, Taksim ve çevresinde bu işi mafyatik bir şekilde yapan taksiciler var. Bunu herkes biliyor.” diye konuştu

Günün Önemli Haberleri