Sıcak havalarda sokak hayvanları için neler yapabiliriz?

Abone ol

Bir hevesle alınan ve sonra sokağa bırakılan hayvanların durumu son derece üzücüdür. Sıcak havalarda sokak hayvanları için neler yapmalıyız? Veteriner Hekim Barış Murat Özdemir cevapla.tv'ye bilgiler verdi.

Su ihtiyaçları oluyor ama söyleyemiyorlar, dışarısı çok sıcak ama sığınacak bir yer bulamıyorlar. Sokak hayvanları için yazın sıcak havalarda yapılması gerekenleri Veteriner Hekim Barış Murat Özdemir cevapla.tv'ye anlattı. 

Özellikle kedilerde çok sıkıntı yaşamaktayız çünkü havalar ısındıkça kedilerin kanlarının kaynaması ve oldukça üremeleri yaygınlaşmıştır. Kedilere mama verirken kaplarının temiz olmasına özen göstermeliyiz. Günlük yaşantıda herkes mutlaka bina kapısının önüne bir kap su ya da mama bırakmalıdır. Kendimizi düşündüğümüz kadar onları da düşünmeliyiz çünkü onlarca bir can sonuçta açlığa terk edilmemeleri gerekir. Sıcak yaz günlerinde sokakta yaşayan hayvanların yemek bulması da zordur. Halsizlik ve susuzluk çeken hayvanların kolayca erişebileceği noktalarda kuru mama bulundurulmalı ve boşalan mama kapları mutlaka tazelenmelidir. Bu sevimli dostları yemek atıkları ile beslemek çok yanlış bir davranıştır. Yemek atıkları sıcak havada hızlı bir şekilde bozulabileceğinden onların zehirlenmelerine ve ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kalmalarına neden olabilirsiniz.

Sokağınızda yaşayan hayvanlar için plastik mama kaplarında kuru mama bulundurabilir, kedi ve köpekler için özel üretilmiş yaş mamaları da tercih edebilirsiniz. Ancak yaş mamaların hemen tüketilmesini beklemeli, kalan mamayı sıcaktan bozulma riskine karşı kapta bırakmamalısınız.

Sıcak yaz günlerinde sokakta yaşayan hayvanların da dinlenebilecekleri rahat ve gölge bir alana ihtiyaçları vardır. Özellikle güneş ışığından uzak parklara, ağaçlık alanlara satın aldığınız ya da farklı malzemelerle tasarladığınız kulübeyi yerleştirebilirsiniz.

Sokakta yaşayan hayvanlar için kulübe yapımı!

Marketlerde bulabileceğiniz boş ve sağlam kolileri sokak hayvanları için yeni bir eve dönüştürebilirsiniz. Bunun için malzemeler; Boş sağlam bir koli, koli bandı, yumurta kartonu veya köpük malzeme
kağıt ve kumaş parçaları, çöp poşeti

Yapılışı: Koliyi sıkı bir şekilde kapatın ve bantlayın. Hayvanların girebileceği yükseklikte ve genişlikte bir kapı açın. Koliyi önce gazete kağıtları, ardından yumurta kartonları ya da köpük malzeme ile kaplayarak sıcak hava yalıtımı sağlayın. Kulübeyi çöp poşeti ile kaplayarak ıslanmalara karşı koruyun. Kulübenin içinde kağıt ve kumaş parçaları ile rahat bir zemin oluşturun. Tasarım kulübenizi kuytu ve gölge bir köşeye yerleştirin, üzerine mutlaka onun bir “barınak” olduğunu yazın.

Kediler için yaptığınız barınağı köpeklerin yoğun olduğu bir bölgeye yerleştirmeyin. Kulübe yakınlarına mama ve su kapları koyarak hayvanların ilgisini bu alana kolaylıkla çekebilirsiniz.

Günün Önemli Haberleri