Sabiha Gökçen'i yetiştiren Hava Kuvetleri'nden olay karar! Artık kadın pilot...

Abone ol

Dünyanın ilk kadın savaş pilotu olan Sabiha Gökçen'i yetiştiren Türk Hava Kuvvetleri artık kadın pilot almayacak mı? Yayınlanan başvuru kılavuzu olay oldu, Hava kuvvetlerinden açıklama geldi.

TÜRK Hava Kuvvetleri Komutanlığı, bünyesinde yetiştirmek üzere 'dışardan' pilot adayı alımı yapıyor. Pilot adaylarının sadece erkeklerden seçilecek olması olay yarattı. Türk Hava Kuvvetleri 'kadınlara kapılarını kapattı' şeklinde yorumlanan gelişmeyle ilgili açıklama geldi.

İşin aslı ne? : Türk Hava Kuvvetleri kaynakları tarafından yapılan açıklamada söz konusu 'erkek aday' şartının sadece 'dış kaynaklı' pilot alımında geçerli olduğu bildirildi. Hava Harp Okulu'na girişlerde kadınlara yönelik bir engelleme olmadığı bu sene 1. sınıfta 4 kadın öğrencinin olduğu öğrenildi. Hava Kuvvetleri kaynaklarının açıklamasında 'Sadece dış kaynaklı temin edeceğimiz mühendislik kaynaklarına 15 Hafta sonra kısa bir askeri eğitim alacakları için bayan tercih etmedik" denildi.

THK'NIN ADAYLARDA ARADIĞI ŞARTLAR ŞU ŞEKİLDE:
4 yıllık mühendislik bölümü mezunlarından alınacak pilot adayları 18 aylık eğitimden sonra pilot brövesini almaya hak kazanacak ve F-16 eğitimlerine başlayacak. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın yayınladığı kılavuzda başvuru şartları şöyle duyuruldu:
(I) Türk vatandaşı ve erkek olmak,
(II) Taksirli suçlar hariç olmak üzere; affa veya zamanaşımına uğramış yahut para cezasına çevrilmiş veya ertelenmiş, hükümlülüklerine ilişkin kayıtları adlî sicilden çıkartılmış olsa bile, bir cürümden hükümlü bulunmamak veya soruşturma altında olmamak,
(III) Sivil ve askerî okullardan herhangi bir nedenle çıkarılmış olmamak,
(IV) Her ne sebeple olursa olsun Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarılmamış olmak,
(V) Yapılacak arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması sonucu olumlu olmak,
(VI) Herhangi bir kadın ile nikâhsız olarak birlikte yaşamamak,
(VII)Hakkında Yedek Subay olamaz kararı bulunmamak.
01 Ocak 2018 tarihi itibarı ile düzeltilmemiş nüfus kaydına göre; 24 yaşından büyük olmamak.

Türk Hava Kuvvetleri'nin dışardan pilot alımı başvuru kılavuzu tıklayın

SOSYAL MEDYADAN TEPKİ GELDİ
'Dış kaynaklı' alımda 'erkek şartı'nın getirilmesine sosyal medyadan tepki geldi. Bir Twitter kullanıcısı, Milli Savunma Bakanlığı'na, "Dünyanın ilk kadın pilotu kimdir ve hangi ülkenin hava kuvvetlerinde uçmuştur? Yanıtlar mısınız?" diye sordu.

Sabiha Gökçen dünyadaki ilk kadın savaş pilotu olarak tarihe geçmişti. Gökçen, 1935 yılında pilot olmuş, 1937 yılında da savaş pilotu olarak uçmaya başlamıştı.

Günün Önemli Haberleri