ROBOİK yarışmalarında kazananlar açıklandı

Abone ol

Savunma Sanayii Başkanlığınca ROBOİK yarışmaları kapsamında düzenlenen "İnsansız/Otonom Deniz Sistemleri Endüstriyel Tasarım Yarışması ve İnsansız Su Altı Araçları Prototip Yarışması"nda ödüller sahiplerini buldu.

Savunma Sanayii Başkanlığı, Türkiye'de askeri ve sivil teknolojilerle genişleyecek imkanların oluşturulmasına katkı sağlamak hedefiyle 2017 yılından bu yana ROBOİK yarışmaları düzenliyor.

ROBOİK yarışmaları kapsamında bu yıl düzenlenen “İnsansız/Otonom Deniz Sistemleri Endüstriyel Tasarım Yarışması” ve “İnsansız Su Altı Araçları Prototip Yarışması”nda ödüller Savunma Sanayii Başkanlığında düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Ödül törenine Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Reha Denemeç, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile yarışmacılar katıldı.

Bahçeşehir Üniversitesi öğrencilerine birincilik
Üniversite ve lise öğrencilerine yönelik düzenlenen İnsansız Su Altı Araçları Prototip Yarışması gençler tarafından yoğun ilgi görürken, finale 10 takım kaldı.

8 üniversite ile 2 lise takımının yarıştığı final turunda takımlar, enkaz çıkarma, montaj, mayın imha ve otonom görevlerini yerine getirmeye çalıştılar. Bu görevleri yerine getirmek ve hazırlanan proje dokümanlarının değerlendirilmesiyle hesaplanan başarı puanları sonucunda mansiyon ve teşvik ödülleri dahil 73 bin TL para ödülü yarışmacılara dağıtıldı. Bahçeşehir Üniversitesi öğrencilerinin kurduğu BAUROV takımı, İnsansız Su Altı Araçları Prototipi dalında birinci oldu.

Ödül töreninde konuşan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye'nin fikir zenginliğini ortaya çıkarmanın önemli olduğunu belirterek, ROBOİK yarışmalarını zincir olarak tekrarlayacaklarını ve fazla alanda yarışma yapmanın gerekliliğine inandığını ifade etti.

"Robotumuz 100 metreye dalabilecek özellikte"
Takım kaptanı Arda Akgül ise, "Biz, bu yarışmaya hazırlanırken uzun bir süre boyunca plan ve program yaptık. Yarışmada bizden robotun su altındaki görevleri icra edilmesi istendi. Biz de bu görevlere göre robot hazırladık. Bu görevler arasında imha, montaj ve çeşitli su altındaki nesneleri bir yere yerleştirme gibi görevler vardı. Biz de bu görevleri icra edebilecek bir tasarımı oluşturduk. Daha sonra elektronik şemalarını çizdik ve yazılımlarını yaptık. Şu anda robotumuz 100 metreye dalabilecek özellikte. Su sızdırmazlık testlerinin hepsinden başarıyla geçti" dedi.

Günün Önemli Haberleri