PKK sorunun çözümünü açıkladı

Abone ol

AK Parti Kütahya Milletvekili İdris Bal, gündemdeki konulara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

AK Parti Kütahya Milletvekili İdris Bal, Kürt sorununun çözümünün Mehmet Akif ve Çanakkale vizyonu ile çözülebileceğini savundu.

TRT Haber Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Böken’in hazırlayıp sunduğu "Neler Oluyor" programıra bu hafta AK Parti Kütahya Milletvekili İdris Bal konuk oldu.

Hükümetin Bu Yürüyüşlerde Kaygısı Nedir?

Bal, Ankara'daki izinsiz Cumhuriyet mitinginde yaşanan gerginlikle ilgili soruya "Şahsım adına konuşuyorum. Buradaki kaygı insanların kutuplaşması. Bizi birbirimizi yakınlaştırması gereken bu günlerin tam tersine ayrıştırmaya götüren bir süreç haline gelmesinden korkuluyor" cevabını verdi.

“Darbelere Süreç Hazırlayan Bu Tür Olaylar Olmuştur”

Darbe süreçlerini hatırlatan İdris Bal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Korkulan ayrıştırıcı yaklaşımdır. Darbecilere süreç hazırlayan bu tür olaylar olmuştur. Geçmişi hatırladım. Kenan Evren'in 'bize neden kızıyorsunuz. Bizi teşvik eden siyasiler oldu' demesini hatırladım. Demokrasi demek her şeyi her yerde yapabileceği anlamına gelmez. Koşulsuz bir özgürlük sıfır güven anlamına gelir. Orayı uygunsuz bir şekilde işgal ederseniz birileri özgürlüğünü yaşarken diğerleri özgürlüğünden mahrum kalır."

"Son günlerde yaşanan olaylarda bir "istikrarsızlaştırma" sürecimi var?" şeklindeki soru üzerine İdris Bal, "10 yılda bir tüm insanlarımıza karşı istikrarsızlaştırma müdahaleleri olmuştur. Bunların sürecine bakmak lazım. Bu süreçler genelde üniversitelerde başlamıştır. Yavaş yavaş sokaklara köylere şehirlere yayılır. Hepimizi hedef alan bir anlayış var. Meşrutiyetin kaynağı olarak halkı görmeyen kişiler olayları kullanabiliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi gibi" diye konuştu.

"Bu Olayların Türkiye’nin Tekrar Belirleyici Olamaması İçin Kurgulandığını Düşünüyorum"

İdris Bal, "Bu olaylar hep senaryo mu?" sorusuna ise dikkat çekici bir cevap verdi:

"Bir şey söyleyeceğim ama bu tamamen beni bağlar. Biz belki bu günkü gücüne 30-40 yıl önce gelecektik. Darbelerin olduğu yerde barış olmaz. Ekonomik alanda talan, işkence hep darbe dönemlerinde olmuş.  Bu tür olayların Türkiye’nin tekrar belirleyici olamaması için kurgulandığını düşünüyorum."

“Güçlü Devlet Dengeli Olmalıdır”

Güçlü devletin dengeli bir tavır sergilemesi gerektiğini vurgulayan Bal, "Dengeyi birey ve devlet olarak yakalamamız lazım. Hangi siyasi görüşte olursa olsun herkese kucak açıcı olmalı. Madalyonun diğer tarafı da şiddeti terörü uygulayanlara karşı vatandaşını korumak ve toprağının her yerini korumak zorundadır. Teröre karşı mücadele yaparken vatandaşına şefkatini gösterirsin yaşam standardını yükseltirsin" dedi.

"Eğer Yapılsaldı Biterdi"

Terörle mücadele konusundaki sorulara ise İdris Bal, çarpıcı ceaplar verdi.

"Terörle nasıl mücadele edilmeli ve geride kalan 30 yılda terörle düzgün mücadele yapıldı mı?" sorusuna Bal'ın cevabı şu şekilde oldu:

"Eğer yapılsaydı terör biterdi. Teşhisi iyi yapamazsanız tedaviyi yapamazsınız. Yolu kesenler saldıranlar resmin çok küçük bir kısmı. 3-5 yada 300-500 orada onların bulunabilmesi için para lazım. Öldürenlerin yerine birilerinin gitmesi için insan bulanları lazım. STK, lobi haraç toplayanları lazım. Tüm bunları görüp profesyonelce hareket etmeyince olmaz. Terör kendi illegal işlerini sürdürmek için Türkiye’de puslu hava istiyor. Birileri örgüt elimizden gitmesin diye sahip çıkmaktalar. Dengeli bir mücadeleyle terör bitecektir. Hangi tür çözüm olacaksa olsun güvenlik ön şarttır. Güvenlik olmadan kimse oralara gidemez."

“Çözüm Mehmet Akif Vizyonunda, Çanakkale Vizyonunda Yatmaktadır”

Sorunun aidiyet yani kimlik sorunu olduğunu kaydeden İdris Bal, "Çözüm Mehmet Akif vizyonunda Çanakkale vizyonunda yatmaktadır. Benim milletim ırkım derken ortak geçmişimizi kültürümüzü ideallerimizi gösteriyor. Bizi biz yapan değerleri ortaya çıkarmamız lazım. Biz Osmanlının devamıyız. Biz Kürtler ve Türklerden oluşuyoruz diyorlar diğerlerinin suçu ne?" diye konuştu.

“Osmanlı Sonrası Bölgede Büyük Şok Yaşandı”

"Biz büyük bir kültürün elçileriyiz" diyen Bal, Osmanlı dönemi sonrasında çok ciddi bir şok yaşandığını ifade etti.

"Biz Neden Üst Kimlik Etrafında Buluşmuyoruz?"

Bal, "Dünyada ulus kimliğini Batı icat etti şimdi Batı'da ulus kimliği yok. 'Sınırları kaldıralım' diyorlar. Sıra bize geldiğinde ayrımlar başlıyor. Bize karşı ciddi mücadeleler var. Burada biz neden üst kimlik etrafında beraber çalışmayalım" dedi.

"Kürt halkı ne istediğini biliyor mu?" şeklindeki sorusunu ise İdris Bal, "Geçmişte mağduriyetler oldu. Bugünde mağduriyetler var. Geçtiğimiz 3-5 seneye bakalım. Kürtçe yasağı kaldırıldı. Fazlasıyla yatırım yapılıyor. Teşvikler var. Bu çerçeveden bakınca Kürt sorunu yok. Eziyet ve zulmü herkes gördü. Demokrasimizin standartlarını yükseltmek için beraber çalışmamız lazım" şeklinde cevapladı.

“Örgütün Hedefi Bağımsız Devlettir”

Bal, terör örgütünün hedefleri ile ilgili olarak, "Bu güne kadar silahlı mücadeleye ilkellik dediler. Bu propagandanın merkezinde terör örgütü vardır. Bazıları da buna payanda oldu bilerek yada bilemeyerek. Örgütün hedefi bağımsız bir devlettir. Dünya dengelerine bakılırsa böyle bir devletten istifade edecek çok güçler var" dedi.

"Müzakere Silah Bırakınca Olur"

Bal, sorunun çözümüne ilişkin müzakerelerin yapılması için terör örgütünün silah bırakmasının şart olduğunu ifade ederek, "Örgüt adam öldürmeye devam ettirirken müzakereyi ben anlamıyorum. Fiili olarak silahları teslim ettikten sonra müzakere edilebilir. Yol keserken adam öldürürken müzakere etmek doğru değildir. Bunu Başbakanımızın da savunduğu yoktur" şeklinde konuştu.

"Herkesi İncitir"

"Öcalan serbest bırakılırsa ne olur?" şeklindeki soruya Bal, "Böyle bir adım herkesi incitir. Burada terör örgütünün yandaşlarının bir sürü planı var. Bizim fevri davranmamızı istiyorlar. Ben bu hataya düşülmeyeceğini düşünüyorum" karşılığını verdi.

"Bakan Şahin Yıpratılmak İsteniyor"

Bal, "İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin neden hedef haline getirildi?" sorusu üzerine şunları dile getirdi:

"Bir taraftan demokrasinin standartları yükseltilmeye çalışılıyor diğer taraftan silahlı mücadele sürüyor. Silahlı mücadeleyi istemeyenlerin çalışmaları olduğunu düşünüyorum. Şu anda bu dengeli yapılamaya çalışıldığından dolayı sayın bakanı yıpratmak istediklerini düşünüyorum."

"Çürükler Ayrılınca Kurumlar Güçlenir"

Darbecilerin yargılanmasının siyasileştirilmemesi gerektiğine vurgu yapan İdris Bal, "Bu darbeler tüm vatandaşlarımıza karşıdır. Devletin bütün organları tam uyum içinde olmalıdır. Kol kırılır yen içinde kalır mantığı yanlıştır. Doğrusu sepetteki çürükleri ayıklamak lazım. Bu her kurum için böyledir. Kurumlar ayrıdır kişiler ayrıdır. Çürükler ayrılınca kurum daha da güçlenir" diye konuştu.

"Türkiye’nin Kendi Planlarıyla Hareket Etmesini İstemiyorlar"

"Türkiye kendi planlarıyla hareket etmemeli düşüncesi var" diyen Bal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz kendi senaryolarımızla hareket edersek çok geniş bir alanda etki sahibi olabileceğimiz bir tarih birliğimiz var. Biz realiteden bahsediyoruz. Benzeşik akraba bir yapı var. Bu bölgede sıkıntılı yönetimler var. Böyle bir ortamda Türkiye çok etkili olabilir. Bu ülkenin etkili olmaması için meşgul olması lazım."

"Terör Bitince Yeni Meşguliyetler Çıkabilir"

AK Parti Milletvekili İdris Bal, bölücülüğün ve ayrıştırmanın kolay olduğuna işaret ederek, "Türkiye'yi bu güne kadar meşgul ettiler. Terör bittikten sonra yeni senaryolar çıkabilir. Birileri istiyor ki insanlar birbirin görünce gırtlağına yapışsın. Biz bilinçlenmedikçe provokasyona açık oldukça birileri gider başkaları gelir. Bölücülük çok kolaydır. Bilinçlenmedikçe ayrışmak çok kolaydır. Bünye güçlü olursa etraftaki küçük şeyler ne kadar saldırırsa saldırsın bize bir şey yapamaz" dedi.

Günün Önemli Haberleri