Nobel ödüllü Aziz Sancar: Ülkeye küsüm ben

Abone ol

2015'te Nobel Kimya Ödülü kazanan bilim insanı Aziz Sancar, Türkiye'deki siyasi gelişmelerden rahatsızlığını dile getirdi. 'Ülkenin toplumca bölünmüş yapısına' son derece üzüldüğü belirtilen Sancar, "Ben küsüm ülkeye" dedi.

Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı, Aziz Sancar ile birlikte Ankara'da Anıtkabir'i ziyarete gittiklerini bugünkü yazısında anlattı. Bursalı Sancar için "Ülkenin toplumca bölünmüş yapısı kendisini son derece üzüyor, bu duygusunu en üst düzeyde yetkililere de iletiyor ve ülkeye gelmek istemiyor" dedi. 

Bursalı'nın yazısının ilgili kısmı şöyle:

"İstanbul'da evde çalışırken telefon çalmıştı, Sancar'ın sesi: "Pazar günü Ankara'ya gel, bütün gün beraber olalım, Atatürk'e gidelim."

Bu yıl Türkiye'ye gelmeyecekti. Türkiye'deki siyasi gelişmelerden rahatsızlığını dile getiriyordu: "Ben küsüm ülkeye".. Keskin, eleştirel bakışlı gülmeyen bir fotoğrafını paylaşmıştı benimle. "Ruh halim bu, bunu kullanın" demişti, o sırada Bahçeşehir Üniversitesi'nce basılan İngilizce " Aziz Sancar ve Nobel'in Öyküsü" kitabının kapağı için (Yunanca çevirisi de hazır, sonbaharda basılacak). Aziz Sancar hâlâ aynı ruh halinde! Ülkenin toplumca bölünmüş yapısı kendisini son derece üzüyor, bu duygusunu en üst düzeyde yetkililere de iletiyor ve ülkeye gelmek istemiyor.

Bu yıl mayısta Azerbaycan ve Kırgızistan'a gitmişti; İstanbul üzerinden ABD'ye dönerken havaalanından aramış konuşmuştuk. Orada aynı zamanda yolları kesişen Cumhurbaşkanı ile de 15 dakika kadar görüşmüştü.

Günün Önemli Haberleri