Müslüman sosyalist olabilir mi?

Abone ol

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş'un ortaya attığı görüş, çeşitli çevrelerde tartışma yaratacak.

"Bir insan hem sosyalist, hem de müslüman olabilir" diyen Numan Kurtulmuş, AK Partiyi ANAP'a benzetti. Kurtulmuş, "Sağ, sol, liberal tanımlamalar belirli dönem içinde çıkmıştır. Bizim dinimizde afaroz mekanizması yoktur" dedi.

HAS Parti yarın ilk kongresini yaparak resmen siyaset sahnesine giriyor. Kongre öncesi Vatan gazetesinden Deniz Güçer'in sorularını yanıtlayan HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, kendi geldiği siyasi yapı açısından ezber bozan açıklamalar yaptı:

Partinizde sosyalist isimler var dedik, peki ‘Sosyalist Müslüman’ olabilir mi?

PAPAZLAR SOL PARTİLERDE YÖNETİCİDİR

-Tabii ki olabilir. Hatırlayın bizim gençliğimizde Lübnan iç savaşında, “Solcu Müslümanlarla sağcı Hristiyanlar savaşıyorlar” denirdi. Sağ, sol, liberal...Bu tanımlamalar belli dönemin şartları içinde ortaya çıkmıştır.

Müslümanlık bir inanç manzumesidir. Latin Amerika’da papazlar, Hristiyan dininin önderi insanlar aynı zamanda sol partilerin içerisinde yöneticidir. Filistin Kurtuluş Örgütü’nün mücadelesinde Müslüman direnişlerin içinde solcu gruplar oluşmuştur.

MÜSLÜMANLIKTA AFAROZ MÜESSESESİ YOK

Besmeleyi kalben söyleyen insanın müslümen olduğunu ifade eden Numan Kurtulmuş, "Dini ibadetini en sıkı yerine getirenle bu insan arasında bir fark yoktur" dedi. Kimsenin kimseye 'Sen dinden çıktın deme hakkı da yoktur diyen Kurtulmuş şöyleşide şöyle şunları söyledi:

- Çünkü bizim dinimizde aforoz müessesi yoktur. İnanç; samimi bir şekilde kişi ile Allah arasında olan bir irtibat, bağlantıdır. Bu bağlantının ne kadar kuvvetli olduğunu da ancak kişi kendisi bilir.

Hiçbirimizin gibi ‘Evet bu adam Müslümandır’ gibi altına mührünü basacağımız bir güç yok. Kimin ne kadar dindar, Müslüman olup olmayacağını onaylanacak bir mekanizma kimsenin elinde yoktur.

Günün Önemli Haberleri