Mumyaların sırrı çözüldü! Formülünde bunlar var

Abone ol

Antik Mısır döneminden kalma bir mumyanın üzerinde yürütülen kimyasal analizler, mumyalama için kullanılan malzemeleri ortaya çıkardı.

Antik Mısır döneminden kalma bir mumyanın üzerinde yürütülen kimyasal analizler, mumyalama için kullanılan malzemeleri ortaya çıkardı.

MÖ 3500 - 3700 yılları arasında mumyalandığı ortaya çıkan beden aynı zamanda mumyalama formülünün tahmin edilenden daha önce geliştirildiğini ve daha yaygın bir şekilde kullanıldığını açığa çıkardı.

İtalya'nın Torino kentindeki Mısır Müzesi'nde bulunan mumya üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları Journal of Archaeological Science'ta yayımlandı. Buckley, araştırmada yer alan diğer bilim insanlarıyla birlikte bu sıvıya ait tüm kimyasal parmak izlerini inceledi.

Balsamın özünü şu maddeler oluşturuyor:

- Susam - Hasırotu - Zamk - Çam ağacından alınan bir reçine.

Bütün bunlar yağın içinde karıştırıldığında reçine içindeki anti-bakteriyel özelliğiyle bedenin çürümesini engelliyor. York Üniversitesi'nden arkeolog Dr. Stephen Buckley, birkaç yıl önce mumyaları sarmakta kullanılan Antik Mısır tekstillerinden parçalar alıp bunları kimyasal olarak inceledikten sonra bu formülün peşine düştü.

Dr. Buckley'e göre aynı formülün neredeyse 2000 yıl sonra firavunları mumyalamak için kullanılmasının "MÖ 3100 yılında dünyanın ilk ulus devletini kurmadan önce de Mısırgenelinde ortak bir kimlik olduğunu" gösterdiğini söylüyor.

Antik Mısırlıların anti-bakteriyel formülü mumyalama sürecinde önemli olsa da, bunun için gereken başka aşamalar da var:

- Beynin alınması - İç organların çıkarılması -Bedenin doğal tuzun üstüne yatırarak kurutulması -  Bedenin anti-bakteriyel balsama yatırılmasıyla bakterilerin öldürülmesi ve bedenin mühürlenmesi - Bedenin son olarak kumaşa sarılması.

"Koruma için anahtar öneme sahip olan süreçler kurutma ve balsam" diyen Dr. Buckley, antik Mısır kültüründe mumyalamanın önemli bir yeri olduğunu tekrardan vurgulamadan geçmedi.

Günün Önemli Haberleri