Merkez Bankası'nın faiz kararı ne iş dünyası bu toplantıya kilitlendi

Abone ol

Merkez Bankası'nın kaç puanlık faiz artışı yapacağı bugün saat 14.00'te belli oluyor. Analistler faiz artışı konusunda ikiye bölünmüş durumda.

Para piyasaları ve iş dünyası bugünkü faiz toplantısına odaklandı. Merkez Bankası'nın faiz artışı yapacağı neredeyse kesin gibi. Ancak asıl merak edilen ne kadarlık faiz artışı olacağı. Uzmanlar bu konuda ikiye ayrıldı. Kimi analistlere göre 250 baz puanlık artış yeterli. Kimi analistler ise bu artışın yeterli olmayacağı ve bu durumda dolarda yeni tarihi zirvelerin gelebileceği uyarısında bulunuyor.

Aylardır Türkiye'nin önemli gündemlerinden biri dövizdeki aşırı yükseliş. Bu dalgalanmaya karşı Türkiye'nin farklı kurumları tedbirler almayı sürdürürken piyasanın asıl oyun kurucusu Merkez Bankası elindeki en büyük kozu henüz etkili bir şekilde kullanmış değil. 

Merkez dövizdeki aşırı dalgalanmaya karşı şimdiye kadar farklı tedbirlerle karşılık verdi. Ancak bugünkü toplantı çok kritik. Dananın kuyruğu öğleden sonra  saat 14.00'te yapılacak PPK toplantısında kopacak. Çünkü yüksek gelen Ağustos ayı enflasyon rakamlarına tam da piyasalar olumsuz tepki verecekken, Merkez devreye girmiş ve  faiz artışı yapabileceği yönünde bir açıklama yapmıştı. Peki Merkez Bankası yüzde 17,75 olan repo faizini ne kadar artıracak? Piyasaların beklentisi kaç puan artış yapılacağı yönünde?

Merkez Bankası faizi artırırsa ne olur faizin dolara etkisine bakın

MERKEZ FAİZİ NE KADAR ARTIRACAK?
Bu konuda farklı görüşler hakim. Kimi ekonomistler 200 baz puanlık yani yüzde 2'lik bir faiz artışının piyasaları rahatlatmak için yeterli olacağını söylerken, kimi uzmanlar da 1000 baz puan yani yüzde 10'luk bir faiz artışının ancak ekonomiyi kurtarabileceğini ifade ediyor. Yiğittürk Gürdümar Dünya'daki haberinde analistlerin bu konudaki görüşlerini paylaştı. Haberde 200-250 puanlık bir faiz artışının, aşırı yükselen enflasyona karşı etkisiz kalacağına vurgu yapılırken, aşırı faiz artışının da ekonomiye olumsuz etkisinden bahsedildi.

Dolar Erdoğan'ın konuşması sonrası yükseldi! 13 Eylül 2018 dolar-euro fiyatları

• Habere göre analistler, "Aslında ileriye dönük bozulma da dikkate alındığında haftalık repo faizinin üzerinde yaklaşık 1000 baz puan gibi bir artış gerekiyor. Ancak TCMB’nin bu kadar önemli bir adımı atmaya hazır olup olmadığı konusunda emin değiliz” yorumunu yapıyor.

FAZLA FAİZ ARTIŞI EKONOMİDE KÜÇÜLMEYİ GETİRİR
• Enflasyonun önümüzdeki 6 ay içerisinde 4-5 puan artacağı düşünüldüğünde Merkez Bankası’nın önden yüklemeli olarak bir faiz artırımı yapmasının piyasa için en iyimser beklenti olduğu ifade ediliyor. Fakat bunun aynı zamanda, Türkiye ekonomisi açısından büyüme değil küçülme anlamına geleceği için Merkez’den böyle bir reaksiyon da beklenmiyor.

FAİZ ARTIŞI BEKLENTİYİ KARŞILAMAZSA BU KEZ DÖVİZ ZİRVE YAPABİLİR
• 200-250 baz puanlık beklentileri karşılamayan bir faiz artırımının dolarda yeni zirveleri test ettirme ihtimali de bir başka endişe konusu olarak ön plana çıkıyor. Bu durumda piyasada 300-500 baz puanlık bir faiz artırımı piyasada en çok kabul gören görüş olarak ön plana çıkıyor. Bu durumda kurun yüzde 2-3’lük bir kayıpla 6.20’li seviyelere gerileme ihtimallerinden bahsediliyor. 500 baz puanın üzerindeki bir artışın ise kuru 6’nın bile altına çekebileceği belirtiliyor.

TEK BAŞINA FAİZ ARTIŞI YETERLİ DEĞİL
• Bankacılar, ekonominin kur-faiz sarmalına girmemesi gerektiğinin de altını çiziyor. Bu nedenle yabancı yatırımcı açısından Türkiye resmini daha net ve daha yatırım yapılabilir bir yola yeniden döndürmek için yapısal programın da açıklanması gerektiğini belirtiyor. Bankacılara göre, Merkez Bankası ve faiz artırımı tek başına yeterli değil. Kısa vadeli volatiliteyi düşürmeli.

TEB YATIRIM: 500-600'LÜK ARTIŞ GELEBİLİR
• “Merkez Bankası’nın Ağustos TÜFE’ye verdiği tepki ve sözlü müdahale sonrası, PPK’dan faiz artırım kararı çıkmamasını bekleyen ekonomist bence kalmadı” diyen TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte’ye göre, yıl sonu TÜFE beklentilerinin yüzde 19-22 bandında geliştiği ortamda, swap piyasasının gösterdiği haftalık repo faizine 500-600 baz puan artırım gelebilir. Ökte, “Merkez Bankamızın gelişen ülke para birimleri negatif gelişen küresel ortamda, enflasyon beklentilerindeki kötüleşme kadar dolar/TL kısa vade oynaklık oranlarını da düşürmek isteyeceğine inanıyorum. Özellikle 1 aylık dolar/TL zımni oynaklık oranının yüzde 40’ların üzerine çıktığı ortamda 13 Eylül toplantısı daha da bir önem kazanıyor” diyor.

• QNB Finansinvest Yatırım Danışmanlığı ve Portföy Yönetimi Birim Yöneticisi Serdar Pazı ise kamuoyu ile yapılan iletişim sonrasında piyasada eylül toplantısında faiz artırım beklentisinin fiyatlandığını ifade ediyor. Pazı’ya göre, orta vadeli olarak yüzde 20’nin üzerine çıkması beklenen enflasyonist görünüm açısından değerlendirildiğinde yüzde 17.75 olan politika faizinde 300 baz puan artırım beklenebilir.

GEDİK YATIRIM: 300-500 ARASINDA ARTIŞ BEKLİYORUZ
• Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan da Merkez Bankası’ndan faiz artırımı bekliyor. “Haftalık fonlamanın gerçekleştirildiği politika faizinde asgari 300 maksimum ise 500 puanlık faiz artışı bekliyoruz” diyen Doğan’a göre, daha önce 150 baz puanla sınırlanan koridorun alt ve üst bandında ise bu sefer marj biraz daha yükseltilebilir.

Doların gözü bu kararda! 13 Eylül 2018 dolar-euro fiyatları

Günün Önemli Haberleri